Масло от чаено дърво: лечител на псориазис?

Псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, което засяга кожата, скалпа, ноктите, а понякога и ставите (псориатичен артрит). Това е хронично състояние, което причинява свръхрастеж на кожни клетки да се натрупва много бързо на повърхността на здравата кожа. Тези излишни клетки образуват плоски, сребристи петна и сухи червени петна, които могат да бъдат болезнени и да кървят. Състоянието е през целия живот и тежестта, размерите и местоположението на пластирите варират.

Лекарите са идентифицирали някои често срещани причини за обостряне на псориазис, включително:

  • Слънчево изгаряне
  • вирусна инфекция
  • стрес
  • твърде много алкохол (повече от едно питие на ден за жени и две за мъже)

Изглежда има и генетична връзка. Хората, които имат членове на семейството с псориазис, са по-склонни да имат това състояние. Навикът за пушене или затлъстяването може да доведе до влошаване на състоянието.

Лечение

Няма лечение за псориазис и хората с това състояние могат да изпитат депресия или да установят, че трябва да ограничат ежедневните си дейности. Но има ефективни лечения, които ще помогнат за облекчаване на симптомите.

Лечението с рецепта включва лекарства, които променят имунния отговор на организма или намаляват възпалението. Някои лекарства също забавят растежа на кожните клетки. Лекарствата, прилагани върху кожата, могат да помогнат за отстраняване на излишната кожа или да ускорят заздравяването. Терапията с ултравиолетова светлина под лекарско наблюдение е полезна за някои пациенти.

Защо масло от чаено дърво?

Маслото от чаено дърво се извлича от листата на Melaleuca alternifolia, известен още като теснолистното чаено дърво. Тези дървета са родом от Австралия. Маслото от чаено дърво е широко достъпно по целия свят като етерично масло и като активна съставка в продукти без рецепта като лосиони и шампоани. Научните изследвания подкрепят използването му при лечение на акне. То също има антимикробно и противовъзпалително Имоти. Използва се за всичко – от лечение на обикновена настинка до предотвратяване на въшки. Една традиционна употреба на масло от чаено дърво е за лечение на гъбични инфекции, особено по ноктите и краката.

Репутацията му за изчистване на инфекции на ноктите и намаляване на възпалението може да е причината някои хора да обмислят използването на масло от чаено дърво за своя псориазис. Има много продукти за кожа и коса за продажба, които съдържат масло от чаено дърво. Въпреки това, няма публикувани проучвания, които да подкрепят употребата му при псориазис. Ако искате да опитате, имайте предвид. Неразредените етерични масла могат да изгорят кожата на хората и да изгорят очите и лигавиците им. Разредете маслото от чаено дърво с носещо масло, като бадемово масло, ако планирате да го използвате върху кожата си.

Вземането за вкъщи

Няма доказателства, че маслото от чаено дърво ще излекува псориазис. Ако продължите внимателно и установите, че помага за намаляване на симптомите и не причинява други проблеми, като алергична реакция, тогава го използвайте. Ако не работи, не губете надежда. Най-добрите ви оръжия срещу пристъпите на псориазис са да поддържате нивата на стрес ниски, да поддържате здравословно тегло и да избягвате тютюна.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss