Май е световен месец за борба с рака на пикочния мехур

Май е Световен месец за борба с рака на пикочния мехур. Ето какво трябва да знаете за признаците и симптомите на рак на пикочния мехур, както и как да се включите в борбата срещу това често пренебрегвано заболяване.

жълта, лилава и синя лента за информираност за рака на пикочния мехур
Чинапонг/Гети изображения

Сред многото цветни панделки за осведоменост за рака, през май може да забележите увеличение на тези, оцветени в синьо, жълто и лилаво, представляващи рак на пикочния мехур. Май е Световен месец за борба с рака на пикочния мехур.

Въпреки че ракът на пикочния мехур е сравнително често срещан, той често не получава вниманието или финансирането за научни изследвания като други по-разпространени видове рак.

Целта на този месец е да повиши информираността на хората, живеещи с рак на пикочния мехур, и да насърчи хората да следят за признаци и симптоми. За тази цел темата за месеца на осведомеността през 2023 г. е „Чувствате се неуверени? Проверете се.

Ето как да се включите в борбата срещу рака на пикочния мехур, както и как да разпознаете симптомите, които могат да показват това състояние.

Научете повече за рака на пикочния мехур.

Май е Световен месец за борба с рака на пикочния мехур

Въпреки че ракът на пикочния мехур може да не получи толкова натиск, колкото ракът на гърдата, белите дробове или кожата, той е по-често срещан, отколкото си мислите.

Всяка година над 570 000 души получават диагноза за това заболяване, според Световната коалиция на пациентите с рак на пикочния мехур. Ракът на пикочния мехур е 10-ият най-често срещан рак в света.

Мей предлага възможност на хората, живеещи с този рак, да споделят своите истории публично – търсете техните истории с хаштагове #BladderCancer и #BladdersMatter в социалните медии – както и на приятели, близки и други поддръжници за повишаване на осведомеността и средства за изследвания.

Как да се включите в месеца за борба с рака на пикочния мехур

През май всяка подкрепа за рак на пикочния мехур помага.

За лесен начин за разпространяване на осведомеността харесайте или следвайте организация за подкрепа на рака на пикочния мехур в социалните медии, като например Мрежата за защита на рака на пикочния мехур (BCAN), и споделяйте техните публикации.

Или, ако вие сами сте преживели рак на пикочния мехур, сега е моментът да споделите лична история в социалните си медии или чрез имейл или писмо до приятели и семейство.

Можете също така да предприемете действия, като участвате в разходка за премахване на рака на пикочния мехур. Вижте списъка на BCAN с 2023 разходки. Тези събития се провеждат в цялата страна. Можете също да участвате във виртуална разходка от всяко място.

Разбира се, набирането на средства също помага в подкрепа на каузата. Обмислете да дарите на група за застъпничество като BCAN, Американското дружество за борба с рака на пикочния мехур или Американско общество за борба с рака.

Факти и статистика

 • Ракът на пикочния мехур е 10-ият най-диагностициран рак в света.
 • Има три вида рак на пикочния мехур:
  • преходноклетъчен карцином
  • плоскоклетъчен карцином
  • аденокарцином
 • Всяка година над 570 000 души получават диагноза рак на пикочния мехур.
 • Средната възраст на диагнозата рак на пикочния мехур е 73.
Беше ли Ви полезно?

Какво е рак на пикочния мехур?

Ракът на пикочния мехур възниква, когато анормални клетки растат в пикочния мехур, кухия, подобен на торбичка орган, който задържа урината. Ракът на пикочния мехур може да бъде един от три вида:

 • преходноклетъчен карцином
 • плоскоклетъчен карцином
 • аденокарцином

Преходноклетъчният карцином е най-често срещаният тип. Той расте във вътрешната тъканна обвивка на пикочния мехур.

Плоскоклетъчният карцином обикновено се развива след дълготрайно дразнене или инфекция в пикочния мехур.

Аденокарциномът започва в секретиращите слуз жлезисти клетки в лигавицата на пикочния мехур.

Какви са признаците и симптомите на рак на пикочния мехур?

Няколко физически признака могат да ви предупредят за възможността от рак на пикочния мехур. Честите симптоми включват:

 • кръв в урината
 • болка или парене при уриниране
 • необходимост от уриниране повече от обикновено
 • усещане за неотложно уриниране
 • слаба струя урина
 • невъзможност за уриниране

Какви са перспективите за хората с рак на пикочния мехур?

Тъй като много от симптомите на рак на пикочния мехур са лесни за забелязване – като кръв в урината или промени в навиците в банята – много хора хващат този рак рано. относно половината от всички видове рак на пикочния мехур се откриват, когато раковите клетки са само във вътрешния слой на стената на пикочния мехур.

Според Национален институт по ракаотносителната 5-годишна преживяемост при рак на пикочния мехур е:

 • 96% за карцином in situ (анормални клетки в лигавицата вътре в пикочния мехур)
 • 77% за локализиран рак на пикочния мехур (само рак на пикочния мехур)
 • 39% за регионален рак на пикочния мехур (когато ракът се е разпространил в лимфни възли или други органи)
 • 8% за метастатичен рак на пикочния мехур (ракът се е разпространил другаде в тялото)

Често задавани въпроси

Какви са рисковите фактори за рак на пикочния мехур?

Пушенето на цигари е рисков фактор номер едно за развитие на рак на пикочния мехур. Други фактори, които увеличават риска, включват:

 • напреднала възраст
 • като мъж
 • лоши навици за хидратация
 • излагане на определени химикали

Кой обикновено е първият симптом на рак на пикочния мехур?

За много хора кръвта в урината е първият признак на рак на пикочния мехур. Ако забележите розово, оранжево или червено оцветяване на урината си, говорете със здравен специалист възможно най-скоро.

Какво е лечението на рак на пикочния мехур?

Лечението на рак на пикочния мехур зависи от това колко е напреднал, нивото на общото ви здраве и вашите предпочитания.

Въпреки това лекарите най-често лекуват този рак с хирургическа интервенция за отстраняване на ракови клетки или тумори. Химиотерапия, радиация и имунологични терапии също могат да бъдат използвани.

Вземането

Само през 2022 г. над 80 000 американци се очаква да получат диагноза рак на пикочния мехур, но финансирането за изследвания на това заболяване изостава от другите видове рак.

Въпреки че е 10-ият най-диагностициран рак в света, Национален институт по рака не изброява рака на пикочния мехур в топ 19 области на финансирани изследвания.

Като се има предвид големият брой хора, които живеят с рак на пикочния мехур, обръщането на внимание на неговото въздействие (и набирането на средства за проучване на потенциалната му превенция) е от решаващо значение. През май обмислете да дадете гласа си, за да повишите осведомеността.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss