Лечим ли е ракът на ануса?

Ракът на ануса често е лечим, ако се диагностицира и лекува преди да се разпространи в отдалечени органи. Лекарите смятат, че вашият рак е излекуван, ако остане в ремисия поне 5 години.

Getty Images

Ракът на ануса е рядък вид рак, който се развива във външната част на ануса или аналния канал. Засяга предимно възрастни хора и е много рядко при хора под 35г.

Шансът за развитие на анален рак през целия живот е около 1 на 500. Възниква около 40 пъти по-често при хора с ХИВ в сравнение с хората от общата популация. относно 91% от случаите са свързани с инфекция с човешки папиломен вирус (HPV).

Ракът на ануса често е лечим, ако не се е разпространил в отдалечени тъкани, когато е диагностициран. Лечението обикновено е палиативно, ако ракът се е разпространил на други места като белите дробове или черния дроб. „Палиативно“ означава, че вашето лечение се фокусира върху овладяването на симптомите и подобряването на качеството ви на живот, вместо да лекува рака.

Прочетете, за да научите повече за това как се лекува аналния рак и кога обикновено е лечим.

Какво означава да се излекуваш от рак на ануса?

Когато лекарите казват, че вашият рак е излекуван, те обикновено имат предвид, че ракът ви е изчезнал и не се очаква да се върне.

Ако вашето лечение работи, лекарят може да ви каже, че сте в ремисия. „Ремисия“ означава, че признаците и симптомите на вашия рак са намалени. Ако изчезнат напълно, лекарите казват, че сте в пълна ремисия.

Лекарите често смятат, че вашият рак е излекуван, ако сте в пълна ремисия най-малко 5 години. Повечето ракови заболявания, които се връщат, се връщат през този период.

Лекарите вероятно ще искат да продължат да ви тестват след този период, тъй като все още има малък шанс ракът да се появи отново.

Какви са целите на лечението на рак на ануса?

Ракът на ануса може да се разпространи в околните тъкани или отдалечени части на тялото ви.

Лекарите разделят рака ви на етапи в зависимост от това докъде се е разпространил ракът ви. Лекарите най-често използват Американски съвместен комитет по рака (AJCC) TNM система. Тази система разделя рака на етапи, вариращи от етап 0 до етап 4.

сцена Описание
0 Етап 0 се счита за предрак. Клетките се намират само във вътрешния слой на вашия анус.
1 Туморът е по-малък от около 2 сантиметра (cm) или 0,8 инча (in) и не се е разпространил в близките лимфни възли или отдалечени области.
2 В стадий 2А ракът е не повече от 5 см (2 инча), но не се е разпространил в близките лимфни възли или отдалечени места.
В стадий 2B ракът е по-голям от 5 см (2 инча), но все още не се е разпространил в лимфни възли или отдалечени места.
3 В стадий 3А ракът е между 2 см (0,8 инча) и 5 ​​см (2 инча) и се е разпространил в близките лимфни възли, но не и в отдалечени места.
В стадий 3B ракът е всякакъв размер и се разпространява в близките органи, но не се е разпространил в близките лимфни възли или отдалечени места.
В стадий 3C ракът е по-голям от 5 см (2 инча) и се е разпространил в близките лимфни възли, но не и в отдалечени места.
4 Ракът може да бъде с всякакъв размер и да се е разпространил в отдалечени органи като белите дробове и черния дроб. Може също да се е разпространил в близките лимфни възли и близките органи.

Лечението на стадий 0 до 3 на анален рак обикновено цели излекуване на рака. Ракът в стадий 4 е много труден за лечение и лечението обикновено се върти около опитите да управлявате вашите признаци и симптоми.

Научете повече за етапите на аналния рак.

Какви са перспективите за хората с анален рак?

Изгледите за хората с рак на ануса като цяло са добре когато ракът не се е разпространил в отдалечени тъкани. Стадият на вашия рак е един от най-важните фактори за определяне на шансовете ви за оцеляване.

The Американско общество за борба с рака не използва системата AJCC за отчитане на проценти на 5-годишна преживяемост. Те използват по-проста 3-степенна система. 5-годишната относителна преживяемост е мярка за това колко хора с рак са живи 5 години по-късно в сравнение с хората без рак.

Те отчитат следните нива на оцеляване от 2011 г. до 2017 г. в Съединените щати:

сцена Приблизителен еквивалент на AJCC 5-годишна относителна преживяемост
Локализиран Етап 1 или 2 82%
Регионален Етап 3 66%
Далечен Етап 4 35%
Всички етапи Всички етапи комбинирани 69%

други фактори свързани с по-добра перспектива за хората с анален рак включват:

  • по-млада възраст и по-добро цялостно здраве
  • присвояване на женска при раждане
  • имащ a по-ниско HPV натоварване
  • имате по-висок брой бели кръвни клетки или червени кръвни клетки преди лечението

Научете повече за перспективите за хората с анален рак.

Често задавани въпроси относно лечението на рак на ануса

На какъв етап ракът на ануса е нелечим?

Лечението е малко вероятно за лечение на анален рак в стадий 4. Целта на лечението обикновено е да държи симптомите под контрол и да подобри качеството на живот.

Колко често се връща аналния рак?

В Проучване от 2020 г, изследователите изследват степента на повторна поява при хора с анален рак, лекувани с лъчева терапия. Те открили, че 20% от хората са имали повторна поява в отдалечена част от тялото си, а 14,1% са имали повторна поява в аналната област или близката област.

Къде обикновено се разпространява аналния рак?

Ракът на ануса може да се разпространи надалеч части на тялото като твоето:

  • черен дроб
  • бели дробове
  • отдалечени лимфни възли
  • бъбрек
  • перитонеум, тъканта, която покрива коремната стена и тазовата кухина

Ракът на ануса бавно или бързо расте?

Скоростта на растеж на рака на ануса е трудно за прогнозиране. Може да расте бързо при някои хора и бавно при други. Някои редки видове анален рак като меланома могат да бъдат много агресивни с 5-годишна преживяемост от около 20%.

Ракът на ануса често е лечим, ако бъде диагностициран и лекуван, преди да се разпространи в отдалечените ви органи. Лечението на рак на ануса в ранен стадий обикновено се фокусира върху опитите за излекуване на рака.

Ракът, който се е разпространил в отдалечени области, се нарича стадий 4 анален рак. Лечението на стадий 4 на анален рак обикновено се фокусира върху минимизиране на симптомите и подобряване на качеството на живот, за разлика от лечението на рака.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss