Лечение на рак на панкреаса стадий 4

Етап 4 рак на панкреаса

Ракът на панкреаса е труден за ранна диагностика, тъй като панкреасът не се намира в част от тялото, където растежът може да се усети по време на редовен преглед. Освен това обикновено не причинява симптоми, докато ракът не се разпространи в други части на тялото.

Повече от половината от всички случаи рак на панкреаса се диагностицират за първи път на етап 4.

Етап 4 рак на панкреаса означава, че ракът се е разпространил в други органи, обикновено черния дроб или белите дробове. Ракът не може да бъде излекуван в този момент, но все още има възможности за лечение.

Лечението през този етап е насочено към удължаване на живота и подобряване на качеството на живот.

Химиотерапия

Това лечение използва лекарства, които убиват раковите клетки или спират тяхното делене. Химиотерапията се прилага или чрез хапчета, или интравенозно през вена.

Гемцитабин (Gemzar) е най-често използваното лекарство за късен стадий на рак на панкреаса. Можете да получите това лекарство самостоятелно или в комбинация с други лекарства, като свързан с албумин паклитаксел (Abraxane), ерлотиниб (Tarceva) или капецитабин (Xeloda).

Химиотерапията може да се прилага и в комбинация с радиация (това се нарича химиорадиация), процедура, която убива раковите клетки с високоенергийни лъчи. Някои често срещани нежелани реакции са загуба на коса, умора и повишен риск от инфекция.

Палиативно лечение на болка

Тъй като туморът расте, той може да окаже натиск върху близките нерви и органи. Това може да причини болка и дискомфорт. Вашият лекар може да ви инжектира болкоуспокояващо лекарство или може да пререже нервите, които причиняват усещането за болка.

Това лечение не лекува рака, но може да ви накара да се чувствате по-комфортно.

Палиативна хирургия

Хирургията на този етап не може да премахне рака, защото се е разпространил твърде далеч. Въпреки това, той може да облекчи всички блокажи, които туморът е създал. Има три вида хирургия, които могат да се направят за рак на панкреаса от стадий 4:

Операция за байпас на жлъчните пътища

Байпас хирургия е опция, ако туморът блокира общия жлъчен канал.

Черният дроб обикновено отделя вещество, наречено жлъчка, което помага при храносмилането. Жлъчката се съхранява в жлъчния мехур. След това преминава през общия жлъчен канал до червата. Оттам се отстранява от тялото в изпражненията.

Когато туморът блокира тънките черва, жлъчката може да се натрупа в тялото и да причини жълтеница, което е пожълтяване на кожата и очите.

Байпас хирургията свързва жлъчния канал или жлъчния мехур директно с тънките черва, за да заобиколи запушването. Тази процедура е известна като холедохоеюностомия.

Стент

Стентът е тънка метална тръба, която се поставя вътре в блокирания жлъчен канал, за да се отвори, така че жлъчката да може да се оттича. Жлъчката може да се оттича към външната част на тялото или в тънките черва. Стент може да се използва и за поддържане на тънките черва отворени, ако ракът го блокира.

Може да се наложи да имате друга операция за поставяне на нов стент след няколко месеца, тъй като туморът в крайна сметка може да расте и да блокира стента.

Операция за стомашен байпас

Стомашен байпас е операция, която прикрепя стомаха директно към тънките черва. Може да се използва за заобикаляне на тумор, който блокира храната да напусне стомаха ви (наричана запушване на стомашния изход) и да достигне до червата ви.

Клинични изпитвания

Наличните лечения за рак на стадий 4 обикновено няма да спрат растежа на рака ви. Но не губете надежда, ако Вашият лекар каже, че няма други лечения, които да опитате. Изследователите тестват нови терапии за рак в клинични проучвания.

Когато се запишете в едно от тези проучвания, ще имате възможност да тествате ново лечение, което все още не е достъпно за широката публика. Проучването, в което сте, може в крайна сметка да доведе до нова революционна терапия за рак на панкреаса.

Попитайте Вашия лекар за клинични изпитвания или потърсете отворени проучвания онлайн чрез Национален институт по рака или базата данни на Националната медицинска библиотека на САЩ.

Outlook

Според Оценките на Американското онкологично дружество за 2019 г. около 57 000 души в Съединените щати ще бъдат диагностицирани с рак на панкреаса и се очаква 46 000 души да умрат от него.

Средната преживяемост при рак на панкреаса от стадий 4 е между два и шест месеца. Но имайте предвид, че перспективите за индивида зависят от много фактори. Вашият медицински екип може да предостави по-точна информация въз основа на вашето лично здраве.

Възрастните хора са толкова склонни да реагират добре на лечението, колкото и по-младите, въпреки че продължителността на живота при възрастните хора с рак на панкреаса от стадий 4 е по-кратка. Това е особено вярно, ако здравето на човек е допълнително усложнено от други състояния, като диабет и високо кръвно налягане.

Получаването на лечение на рак в късен стадий може да бъде объркващо и стресиращо. Ако започнете да се чувствате претоварени, помолете вашия медицински екип, семейство, приятели и съветници за помощ и подкрепа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss