Лайшманиоза

Какво е лайшманиоза?

Лайшманиозата е паразитно заболяване, причинено от Лайшмания паразит. Този паразит обикновено живее в заразени пясъчни мухи. Можете да се заразите с лайшманиоза от ухапване от заразена пясъчна муха.

Пясъчните мухи, които носят паразита, обикновено се намират в тропическа и субтропична среда. Смъртоносни епидемии са настъпили в райони на Азия, Източна Африка и Южна Америка.

Засегнатите региони често са отдалечени и нестабилни, с ограничени ресурси за лечение на това заболяване. „Лекари без граници“ нарича лайшманиозата една от най -опасните пренебрегвани тропически болести. Организацията също така заявява, че това заболяване е на второ място след маларията по паразитни причини за смърт.

Прочетете повече: Паразитни инфекции »

Какви са видовете лайшманиоза?

Лайшманиозата се предлага в три форми: кожна, висцерална и мукокутанна. Различни видове от Лайшмания паразити са свързани с всяка форма. Експертите смятат, че има около 20 Лайшмания видове, които могат да предадат болестта на хората.

Кожна лайшманиоза

Кожната лайшманиоза причинява язви по кожата ви. Това е най -честата форма на лайшманиоза. Лечението не винаги е необходимо в зависимост от човека, но може да ускори лечението и да предотврати усложнения.

Мукокутанна лайшманиоза

Рядка форма на заболяването, мукокутанната лайшманиоза се причинява от кожната форма на паразита и може да се появи няколко месеца след заздравяването на кожни язви.

При този вид лайшманиоза паразитите се разпространяват в носа, гърлото и устата. Това може да доведе до частично или пълно унищожаване на лигавиците в тези области.

Въпреки че мукокутанната лайшманиоза обикновено се счита за подгрупа на кожна лайшманиоза, това е по -сериозно. Той не се лекува сам и винаги изисква лечение.

Висцерална лайшманиоза

Висцералната лайшманиоза понякога е известна като системна лайшманиоза или кала азар.

Обикновено се случва два до осем месеца след ухапване от пясъчна муха. Той уврежда вътрешните органи, като далака и черния дроб. Той също така засяга костния ви мозък, както и имунната ви система чрез увреждане на тези органи.

Състоянието е почти винаги фатално, ако не се лекува.

Какво причинява лайшманиоза?

Лайшманиозата се дължи на протозойни паразити от Лайшмания видове. Получавате лайшманиоза от ухапване от заразена пясъчна муха.

Паразитът живее и се размножава вътре в женската пясъчна муха. Това насекомо е най -активно във влажна среда през топлите месеци и през нощта, от здрач до зори. Домашни животни, като кучета, могат да служат като резервоари за паразита. Предаването може да се случи от животно на пясъчна муха към човек.

Хората също могат да предават паразита помежду си чрез кръвопреливане или общи игли. В някои части на света може да се получи и предаване от човек на пясъчна муха на човек.

Кой е изложен на риск от лайшманиоза?

География

Болестта се среща навсякъде по света, с изключение на Австралия и Антарктида. Въпреки това, около 95 процента от кожните случаи се срещат в:

 • Америка
 • Централна Азия
 • средиземноморския басейн
 • средния Изток

През 2015 г. приключи 90 процента от висцерални случаи, възникнали при:

 • Бразилия
 • Етиопия
 • Индия
 • Кения
 • Сомалия
 • Южен Судан
 • Судан

Ако живеете или пътувате до тропическите или субтропичните райони на тези страни и региони, вие сте изложени на много по -висок риск от заразяване с болестта. Факторите на околната среда и климата оказват силно влияние върху разпространението на болестта.

Социално -икономически условия

Според Световната здравна организация (СЗО), бедността е определящ фактор за болестта. В допълнение, лайшманиозата често се появява в райони, където следните условия са често срещани:

 • недохранване
 • глад
 • липса на финансови ресурси
 • големи миграции на хора, причинени от урбанизация, извънредни ситуации, война, промени в околната среда и изменението на климата

Други инфекции

Хората с отслабена имунна система са изложени на повишен риск от това състояние.

ХИВ може да повлияе на предаването на лайшманиоза и да увеличи риска от висцерална лайшманиоза. ХИВ и лайшманиоза засягат подобни клетки на имунната система.

Хората, заразени с ХИВ, също често са заразени с лайшманиоза. В райони на Етиопия се изчислява, че колкото 35 процента от хората с лайшманиоза също имат ХИВ.

Научете повече: Всичко, което трябва да знаете за ХИВ и СПИН »

Какви са симптомите на лайшманиоза?

Хората могат да носят някои видове Лайшмания за дълги периоди, без да се разболеете. Симптомите зависят от формата на заболяването.

Кожна лайшманиоза

Основният симптом на това състояние са безболезнени кожни язви. Кожните симптоми могат да се появят няколко седмици след ухапване от заразена пясъчна муха. Понякога обаче симптомите няма да се появят месеци или години.

Мукокутанна лайшманиоза

При хора с мукокутанна форма на заболяването симптомите обикновено се проявяват една до пет години след кожните лезии. Това са предимно язви в устата и носа или по устните.

Други симптоми могат да включват:

 • хрема или запушен нос
 • кървене от носа
 • затруднено дишане

Висцерална лайшманиоза

Симптомите често не се проявяват в продължение на месеци след ухапването с този вид лайшманиоза. Повечето случаи са очевидни два до шест месеца след инфекцията. Честите признаци и симптоми включват:

 • отслабване
 • слабост
 • треска, която продължава седмици или месеци

 • увеличен далак
 • увеличен черен дроб
 • намалено производство на кръвни клетки
 • кървене
 • други инфекции
 • подути лимфни възли

Как се диагностицира лайшманиозата?

Важно е да кажете на Вашия лекар, ако сте живели или сте посетили място, където лайшманиозата е често срещана. По този начин Вашият лекар ще знае да Ви тества за паразита. Ако имате лайшманиоза, Вашият лекар ще използва други тестове, за да определи кой вид Лайшмания е причината.

Диагностициране на кожна лайшманиоза

Вашият лекар може да вземе малко количество кожа за биопсия чрез изстъргване на една от язвите. Те често ще търсят ДНК или генетичен материал на паразита. Те могат да използват различни методи за идентифициране на вида паразит, причиняващ инфекцията.

Диагностициране на висцерална лайшманиоза

Много пъти хората не помнят ухапване от пясъчна муха. Това може да затрудни диагностицирането на състоянието.

Историята на живот или пътуване до район на лайшманиоза е полезна. Вашият лекар може първо да извърши физически преглед, за да потърси увеличен далак или черен дроб. След това те могат да направят биопсия на костен мозък или да вземат кръвна проба за изследване.

Разнообразие от специализирани тестове помагат при диагностицирането. Специални химически петна от костен мозък могат да помогнат за идентифициране на имунни клетки, заразени с паразита.

Какви са леченията за лайшманиоза?

Антипаразитни лекарства, като амфотерицин В (Ambisome), лекуват това състояние. Вашият лекар може да препоръча други лечения в зависимост от вида на лайшманиозата, която имате.

Кожна лайшманиоза

Кожните язви често се лекуват без лечение. Лечението обаче може да ускори заздравяването, да намали белезите и да намали риска от по -нататъшно заболяване. Всички кожни язви, които причиняват обезобразяване, може да изискват пластична хирургия.

Мукокутанна лайшманиоза

Тези лезии не се лекуват естествено. Те винаги изискват лечение. Липозомният амфотерицин В и паромомицин могат да лекуват мукокутанна лайшманиоза.

Висцерална лайшманиоза

Висцералното заболяване винаги изисква лечение. Налични са няколко лекарства. Често използваните лекарства включват натриев стибоглюконат (пентостам), амфотерицин В, паромомицин и милтефозин (Impavido).

Какви са потенциалните усложнения на лайшманиозата?

Усложненията на кожната лайшманиоза могат да включват:

 • кървене
 • други инфекции, дължащи се на отслабена имунна система, които могат да бъдат животозастрашаващи
 • обезобразяване

Висцералната лайшманиоза често е фатална поради ефектите, които има върху вътрешните органи и имунната ви система. Ако имате ХИВ или СПИН, сте изложени на по -висок риск от получаване на това заболяване. Наличието на ХИВ или СПИН също може да усложни хода на лайшманиозата, както и лечението.

Как мога да предотвратя лайшманиозата?

Няма налични ваксини или профилактични лекарства. Единственият начин да се предотврати лайшманиозата е да се избегне ухапване от пясъчна муха.

Следвайте тези стъпки, за да предотвратите ухапване от пясъчна муха:

 • Носете дрехи, които покриват възможно най -много кожа. Препоръчват се дълги панталони, ризи с дълги ръкави, прибрани в панталони, и високи чорапи.
 • Използвайте средство против насекоми върху всяка открита кожа и по краищата на панталоните и ръкавите. Най -ефективните репеленти против насекоми съдържат DEET.
 • Напръскайте вътрешните зони за спане с инсектицид.
 • Спете на по -високите етажи на сграда. Насекомите са бедни летци.
 • Избягвайте открито между здрач и зори. Това е, когато пясъчните мухи са най -активни.
 • Използвайте екрани и климатик на закрито, когато е възможно. Използването на вентилатори може да затрудни насекомите да летят.
 • Използвайте мрежа за легло, прибрана във вашия матрак. Пясъчните мухи са много по -малки от комарите, така че имате нужда от плътно изтъкана мрежа. Напръскайте мрежата с инсектицид, съдържащ пиретроид, ако е възможно.

Купете мрежи за легло, инсектициди и репеленти, преди да пътувате до зони с висок риск.

Каква е дългосрочната перспектива?

Раните могат да доведат до трайни белези и обезобразяване. Лечението може да намали тежестта им.

Лекарствата могат да излекуват болестта. Въпреки това, лечението е най -ефективно, когато започне преди да настъпи обширно увреждане на имунната ви система.

Висцералната лайшманиоза често е фатална в рамките на две години, ако не се лекува правилно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss