Къде обикновено се откриват бучки при рак на гърдата?

Намирането на бучка на гърдата е причина за безпокойство. Но може да ви помогне да знаете, че повечето бучки в гърдите не са ракови. Всъщност 80 процента от жените, които имат биопсия на гърдата, установяват, че нямат рак на гърдата.

От тези, които имат рак на гърдата, най-честата локализация на първичния тумор е горният външен квадрант на гърдата. Разбира се, ракът на гърдата може да започне навсякъде, където има гръдна тъкан. И всеки има гръдна тъкан.

Прочетете, за да разберете къде обикновено се откриват бучки от рак на гърдата и какво да правите, ако откриете такива.

Къде най-често се намират бучките при рак на гърдата?

Няколко проучвания са установили, че горният външен квадрант на гърдата е най-честото място за поява на рак на гърдата. Това ще бъде частта от гърдата ви, която е най-близо до подмишницата.

Прочетете тази статия за повече информация относно рака на гърдата.

Може да ви помогне да визуализирате всяка гърда като часовник със зърното в центъра. С лице към лявата гърда, горният външен квадрант е в позиция от 12:00 часа до 3:00 часа. С лице към дясната гърда, горният външен квадрант е в позиция от 9:00 часа до 12:00 часа.

Причината да се появят повече бучки от рак на гърдата в горната външна част на гърдата не е ясна, но тази област има много жлезиста тъкан. Повече жени, отколкото мъже, страдат от рак на гърдата, но всеки има някаква гръдна тъкан и всеки може да получи рак на гърдата. Бучки от рак на гърдата при мъжете обикновено се намират под или около зърното.

Това обаче не са единствените места, където започва рак на гърдата.

Части от гърдата

Тъканта на гърдата заема голяма площ. Той обхваща гръдните мускули и се простира от гръдната кост до подмишницата и до ключицата. Ракът на гърдата може да се развие във всяка тъкан на гърдата. Може да се появи точно под кожата или дълбоко в гърдите близо до гръдната стена, където е трудно да се усети.

Гърдите са изградени от жлези, канали, съединителна тъкан и мазнини. При жените всяка гърда има 15 до 25 лобули, жлезите, които произвеждат мляко. Млякото пътува от лобулите до зърното през каналите. Мъжете имат по-малко лобули и канали.

Всички видове рак започват, когато клетките започват да растат извън контрол, което може да се случи във всяка част на гърдата. Повечето ракът на гърдата започва в каналите (дуктален карцином).

Какво е усещането при рак на гърдата?

Има определени характеристики на бучките при рак на гърдата, които могат да ги разграничат от неракови бучки. Но това са обобщения. Това не е нещо, което трябва да се опитвате да диагностицирате сами. Лекарите също не винаги могат да определят само чрез докосване.

Признаци, че бучката на гърдата може да е ракова, са:

 • не боли
 • твърдо е или трудно
 • неравен е
 • ръбовете са неправилни
 • не можете да го преместите с пръсти
 • расте или се променя
 • той се намира в горния външен квадрант на гърдата ви

Имайте предвид, че наличието на една или повече от тези характеристики не означава, че имате рак на гърдата. А бучките от рак на гърдата понякога могат да се представят много различно. Те могат да бъдат меки, подвижни и болезнени. И те могат да се появят навсякъде по гърдите или подмишниците.

Раковите бучки в гърдите са подобни при мъжете и жените.

Бучката на гърдата е най-често симптом на рак на гърдата. Но ракът на гърдата може да се появи като зона на удебеляване, а не като различима бучка. Някои видове рак на гърдата, като например възпалителен рак на гърдата, може изобщо да не причиняват бучка.

Статистика от Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) разкриват, че всяка година има около 255 000 нови случая на рак на гърдата сред жените и 2300 сред мъжете. Всяка година около 42 000 жени и 500 мъже умират от това заболяване.

Ето защо е важно лекарят да прегледа бучки, които се развиват навсякъде по гърдите или подмишниците.

Какво е усещането за неракова бучка на гърдата?

Доброкачественото заболяване на гърдата е по-често срещано отколкото рак на гърдата при жените. Има много видове заболявания на гърдата, много от които се проявяват с бучка на гърдата.

За мъжете и жените признаците, че бучката на гърдата може да не е рак, са:

 • нежно е или боли
 • усеща се мека или гумена
 • тя е гладка и кръгла
 • можете лесно да го преместите с подложките на пръстите си
 • става все по-малък

Какво да направите, ако усетите бучка

Намирането на бучка на гърдата може да бъде разстройващо, дори когато знаете, че повечето бучки в гърдите не са ракови. Но тъй като ракът на гърдата е по-лесен за лечение, преди да се разпространи, важно е да разберете със сигурност. Ето какво да направите, ако усетите бучка:

 • Отиди на лекар. Първо, обадете се на медицински специалист или гинеколог, ако имате такъв. Ако нямате лекар, който посещавате редовно, свържете се с лекарски кабинет или клиника във вашия район. Кажете ясно, че сте открили бучка в гърдата си и че имате нужда от клиничен преглед.
 • Осъзнайте, че физическият преглед може да не ви даде отговор. Вашият лекар може да назначи мамография, ултразвук или ЯМР. Това не означава, че имате рак на гърдата.
 • Опитайте се да останете спокойни. Напомнете си, че има голяма вероятност бучката да е доброкачествена. Вие сте проактивни и правите правилното нещо, като го проверявате.
 • Проследяване с лекарския кабинет или клиниката. Свържете се с лекарския кабинет или клиниката, за да получите резултатите от теста, да разберете какво означават и какви са следващите ви стъпки.
 • Дайте приоритет на собственото си здраве. Бъдете упорити и усърдни – ако не можете да си запишете час или вашите притеснения не са напълно разгледани, потърсете друг лекар.

При жените бучките от рак на гърдата обикновено се намират в горния външен квадрант на гърдата. При мъжете те обикновено се намират близо до зърното. Независимо от пола, ракът на гърдата може да започне навсякъде, където има гръдна тъкан, от гръдната кост през подмишницата до ключицата.

Повечето бучки в гърдите се оказват нещо различно от рак на гърдата. А локализираният рак на гърдата е силно лечим, с обща 5-годишна относителна преживяемост от 99 процента.

Можете да помогнете да хванете рака на гърдата, преди да се разпространи, като се запознаете с това как гърдите ви обикновено изглеждат и се чувстват. Един от начините да направите това е да извършвате ежемесечен самостоятелен преглед на гърдите. Ако откриете бучка или забележите други промени в начина, по който изглеждат или се чувстват гърдите ви, незабавно се свържете с лекар.

По време на срещата си трябва да научите за препоръките за скрининг на рак на гърдата, вашите лични рискови фактори и други предупредителни признаци за рак на гърдата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss