Костохондрит: причини, усложнения и лечение

Какво е костохондрит?

Костохондритът е възпаление на хрущяла в гръдния кош. Състоянието обикновено засяга хрущяла, където горните ребра се прикрепят към гръдната кост или гръдната кост, област, известна като костостернална става или костостернална връзка.

Болката в гърдите, причинена от костохондрит, може да варира от лека до тежка. Леките случаи могат да предизвикат нежност на гърдите ви при допир или болка, когато натиснете областта на гръдния хрущял.

Тежките случаи могат да причинят болки в стрелбата по крайниците или непоносима болка в гърдите, която пречи на живота ви и изглежда не изчезва. Състоянието често изчезва в рамките на няколко седмици, но в някои случаи може да се наложи лечение.

Какви са симптомите на костохондрит?

Хората с костохондрит често изпитват болка в гърдите в областта на горните и средните ребра от двете страни на гръдната кост. Болката може да се излъчва към гърба или корема. Може също да се влоши, ако се движите, разтягате или дишате дълбоко.

Тези симптоми могат да показват други състояния, включително сърдечен удар. Потърсете незабавна медицинска помощ, ако изпитвате постоянна болка в гърдите.

Какво причинява костохондрит?

Точната причина за костохондрит при повечето хора е неизвестна. Но условията, които могат да го причинят, включват:

 • травма на гърдите, като тъп удар от автомобилна катастрофа или падане
 • физическо натоварване от дейности, като вдигане на тежести и тежки упражнения
 • някои вируси или респираторни състояния, като туберкулоза и сифилис, които могат да причинят възпаление на ставите
 • някои видове артрит
 • тумори в областта на реберната става

Кой е изложен на риск от костохондрит?

Костохондритът се среща по -често при жени и хора над 40 -годишна възраст. Може също да сте изложени на по -висок риск от това състояние, ако:

 • участват в дейности с голямо въздействие
 • извършват ръчен труд
 • имат алергии и често са изложени на дразнители

Рискът Ви се увеличава, ако имате някое от следните състояния:

 • ревматоиден артрит
 • анкилозиращ спондилит
 • реактивен артрит, известен преди като синдром на Reiter

Неправилното боравене с тежки товари може да натовари гръдните мускули. Младите хора трябва внимателно да вдигат тежки чанти и раници. Възрастните трябва да извършват ръчен труд с повишено внимание.

Какви са спешните симптоми на костохондрит?

Посетете незабавно Вашия лекар, ако имате затруднено дишане или чувствате силна болка в гърдите.

Винаги търсете незабавна спешна помощ, когато имате необичайна и изтощителна болка в гърдите. Това може да означава нещо сериозно, например инфаркт. Получаването на грижи възможно най -скоро ограничава възможността от усложнения, особено ако основен проблем причинява вашия костохондрит.

Как се диагностицира костохондритът?

Вашият лекар ще извърши физически преглед, преди да постави диагноза. Те също могат да попитат за вашите симптоми и медицинската история на вашето семейство. По време на физическия преглед Вашият лекар оценява нивата на болка, като манипулира гръдния кош. Те също могат да търсят признаци на инфекция или възпаление.

Вашият лекар може да назначи изследвания, като рентгенови лъчи и кръвни изследвания, за да изключи други състояния, които могат да причинят симптомите Ви. Може да се нуждаете от електрокардиограма (ЕКГ или ЕКГ) или рентгенова снимка на гръдния кош, за да се уверите, че нямате коронарна артериална болест или друго сърдечно заболяване.

Инструментът Healthline FindCare може да предостави възможности във вашия район, ако имате нужда от помощ при намирането на лекар за първична помощ или ревматолог.

Как се лекува костохондритът?

Костохондритът може да се лекува по няколко начина.

Лекарства

Повечето случаи на костохондрит се лекуват с лекарства без рецепта. Ако болката Ви е лека до умерена, Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен (Advil) или напроксен (Aleve).

Вашият лекар може също да Ви предпише:

 • НСПВС с рецепта
 • други обезболяващи, като наркотици
 • лекарства против тревожност
 • трициклични антидепресанти, включително амитриптилин
 • орални стероиди или инжектиране на стероид в засегнатата област

Промени в начина на живот

Вашият лекар може да Ви каже да направите постоянни промени в начина на живот, ако имате постоянен или хроничен костохондрит. Някои видове упражнения могат да влошат това състояние, включително бягане и вдигане на тежести. Ръчният труд също може да има отрицателен ефект.

Вашият лекар може също да препоръча:

 • почивка на легло
 • физиотерапия
 • гореща или студена терапия с помощта на нагревателна подложка и лед

Вашият лекар може да използва нивата на болка, за да оцени Вашия отговор на лечението. След като приключите лечението, можете постепенно да надградите до предишните си нива на активност. Ежедневното разтягане може да помогне за облекчаване на болка. Вашият лекар може също да извърши процедура, наречена транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS), която използва малки количества електричество, за да спре нервите ви да изпращат сигнали за болка или болка в мозъка ви.

Какви са усложненията на костохондрита?

Дългосрочната болка, причинена от костохондрит, може да бъде изтощителна, ако не се лекува. Обикновено лечението на възпалението и болката причинява костохондрит в крайна сметка да изчезне сам.

Ако имате хроничен костохондрит, болката може да се върне – дори при лечение – когато тренирате или се занимавате с определени дейности. В тези случаи може да се наложи да потърсите дългосрочни грижи, за да сте сигурни, че костохондритът не влияе върху качеството ви на живот и способността ви да участвате в ежедневните дейности.

Болките, свързани с костохондрит, могат да показват други проблеми. Болките в гърдите често могат да означават, че имате сърдечни проблеми, така че незабавно посетете Вашия лекар, когато почувствате болка в гърдите, за да се уверите, че нямате инфаркт или имате пневмония.

Болката в гърдите, свързана с костохондрит, е често срещан симптом на фибромиалгия. При фибромиалгия може да изпитате болезненост в гърдите в допълнение към:

 • болка в цялото тяло
 • умора и невъзможност за почивка поради болка
 • затруднено фокусиране или концентрация
 • чувство на депресия
 • главоболие

Ако изпитвате болки в гърдите заедно с тези други симптоми, говорете с Вашия лекар за тестване за фибромиалгия. Разбирането на това състояние може да ви помогне да се справите със симптомите и да гарантирате, че не прекъсва ежедневието ви.

Каква е дългосрочната перспектива за костохондрит?

Това състояние обикновено не е постоянно. В много случаи костохондритът преминава сам. Леките случаи на костохондрит могат да изчезнат след няколко дни. Хроничните случаи могат да продължат седмици или повече, но повечето случаи не продължават повече от година.

За да намалите шансовете си за постоянен и хроничен костохондрит, носете и повдигайте тежки товари правилно. Опитайте се да правите по-малко упражнения с високо въздействие или ръчен труд. Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако почувствате болка в гърдите, докато извършвате някоя от тези дейности.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss