Контактен дерматит Усложнения

Усложнения на контактен дерматит

Контактният дерматит (CD) обикновено е локализиран обрив, който се изчиства за две до три седмици. Понякога обаче тя може да бъде постоянна или тежка, а понякога може да стане широко разпространена. В редки случаи може да доведе до други усложнения.

Чести усложнения при контактен дерматит

Когато сърбежът и дразненето на контактния дерматит са тежки и постоянни, могат да възникнат следните усложнения:

Инфекция

Кожата, която е влажна от изтичане или отворена от дразнене или надраскване, е податлива на инфекция от бактерии и гъбички. Най -честите видове инфекция са стафилококи и стрептококи. Те могат да доведат до състояние, наречено импетиго. Това е силно заразна кожна инфекция. Повечето инфекции могат да бъдат лекувани с антибиотици или противогъбични лекарства.

Невродермит

Чесането може да направи кожата ви още по-сърбежна. Това може да доведе до хронично надраскване и лющене. В резултат на това кожата може да стане дебела, обезцветена и кожена. Лечението включва кортикостероидни кремове, лекарства против сърбеж и лекарства против тревожност.

Целулит

Целулитът е бактериална инфекция на кожата. Най-често се причинява от стрептококови или стафилококови бактерии. Симптомите на целулита включват треска, зачервяване и болка в засегнатата област. Други симптоми включват червени ивици по кожата, втрисане и болки. Ако имате отслабена имунна система, целулитът може да бъде животозастрашаващ. Не забравяйте да се обадите на Вашия лекар, ако имате някой от тези симптоми. Вашият лекар обикновено предписва перорални антибиотици за лечение на целулит.

Намалено качество на живот

Ако симптомите на контактен дерматит са тежки, постоянни или причиняват белези, те могат да повлияят на качеството ви на живот. Например, те могат да ви затруднят да вършите работата си. Може също да се почувствате неудобно от външния вид на кожата си. Ако случаят е такъв, трябва да говорите с Вашия лекар как да управлявате симптомите си по-ефективно.

Прогноза за усложнения от контактен дерматит

Симптомите на контактен дерматит обикновено изчезват за две до три седмици. Ако продължите да контактувате с алергена или дразнителя, симптомите ви най-вероятно ще се върнат. Докато избягвате контакт с алергена или дразнителя, вероятно няма да имате никакви симптоми. Възможно е обаче да има повече от един алерген или дразнител, които причиняват обрива. Ако имате фотоалергичен CD, излагането на слънце може да причини пристъпи в продължение на много години. Стойността на слънцето може да ви помогне да избегнете това.

Ако имате тежки или постоянни симптоми, състоянието може да стане хронично. Ранното лечение на симптомите за спиране на сърбежа и разчесването ще помогне да се избегне това. Антибиотиците обикновено могат да лекуват инфекции. Дори целулитът обикновено изчезва със 7 до 10 дни употреба на антибиотици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss