Колко дълго продължава свързаното с тестостерон акне? Освен това, съвети за лечение

Акнето, предизвикано от терапия с тестостерон, варира от човек на човек. Това означава, че няма универсален отговор колко дълго трае. Ето какво знаем и някои съвети за лечение, като домашни средства, аптечни продукти и др.

Някои хора може да имат първоначални пробиви, докато телата им се адаптират към новите хормонални нива и това е всичко. Други могат да се справят с пробивите през първите 6 до 12 месеца от терапията с тестостерон.

А някои ще се справят с акнето, докато приемат тестостерон.

В крайна сметка това зависи от химическия състав на вашата кожа, предписаната от вас доза тестостерон и какви лечения за акне, ако има такива, приемате в момента.

Напред научете защо терапията с тестостерон може да причини акне и какво можете да направите, за да го предотвратите и лекувате.

Каква е връзката между тестостерона и акнето?

„Приемането на тестостерон може да увеличи производството на себум“, обяснява д-р Анна Чакон, дерматолог от Маями, Флорида.

Себумът е мазна, восъчна субстанция, произвеждана от мастните жлези, обяснява тя. Ако тялото ви изведнъж започне да произвежда повече себум от обикновено, е по-вероятно мастните ви жлези да се раздразнят или запушат.

„Често е акнето да избухне в резултат на тези раздразнени мастни жлези“, казва Чакон.

Количеството тестостерон, което приемате, също може да играе роля.

„Клиничният опит изглежда показва, че по-високите дози могат да допринесат за повече проблеми с акнето“, казва д-р Мишел Форсие, клиницист, потвърждаващ пола, с виртуална здравна услуга FOLX.

Какво можете да направите, за да помогнете за лечението на свързаното с тестостерон акне у дома?

Ако имате пробив, но нямате време или транспорт до аптека, можете да създадете свое собствено лечение.

Chacon препоръчва:

 1. Създайте смес от 1 част ябълков оцет и 3 части вода.
 2. След като изплакнете лицето си с вода, внимателно нанесете сместа върху кожата с помощта на памучен тампон.
 3. Оставете за 5 до 20 секунди, преди да изплакнете с вода и да подсушите.
 4. Повторете тази техника 1 до 2 пъти всеки ден, ако е необходимо.

Това може да бъде ефективно при леко акне, казва тя, но вероятно няма да го намали при по-тежки огнища.

Какви лекарства без рецепта могат да се използват за акне, свързано с тестостерон?

„През повечето време това акне се повлиява от обичайните лекарства без рецепта“, казва Чакон.

Има няколко основни вида лечения без рецепта, които могат да бъдат ефективни, обяснява д-р Виктория Казлуская, дерматолог от Khrom Dermatology в Бруклин, Ню Йорк.

Kazlouskaya препоръчва продукти с:

 • бензоил пероксид
 • салицилова киселина
 • азелаинова киселина
 • ретиноиди

„Бензоил пероксидът е може би най-известното лекарство без рецепта“, казва Казловская. Потърсете продукти от PanOxyl, Cerave, Paula’s Choice и Clean and Clear, за да назовем само няколко.

„Измиващите средства със салицилова киселина, като Neutrogena Oil-Free Acne Wash, и измиващите средства с азелаинова киселина, като The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% и Naturium Azelaic Acid Emulsion 10%, също са страхотни“, казва тя.

La Roche Posay също произвежда ретиноид за локално приложение без рецепта, който е ефективен, добавя Kazlouskaya.

Какви клинични лечения са налични за акне, свързано с тестостерон?

Има много лекарства с рецепта, които медицински специалист или дерматолог може да предпише, за да помогне на свързаното с тестостерон акне.

Някои експерти обикновено предписват изотретиноин за лечение на тежко акне. По-известен е с имената на марките, които го носят:

 • Акутан
 • Абсорика
 • Amnesteem
 • Кларавис
 • Мьорисан
 • Зенатан

Дерматолог ще работи с вас, за да определи колко дълъг трябва да бъде вашият курс на лечение.

Средно хората приемат изотретиноин поне 5 месеца, казва Форсиер. „Наистина може да помогне на някои хора с тежко акне и след курс на лечение често изчезва до края на живота им.“

Изотретиноинът обаче не е единствената опция за рецепта.

„Ликален ретиноид с рецепта, локален антибиотик с бензоил пероксид или перорален антибиотик също трябва да бъдат проучени като възможности за лечение“, казва Чакон.

В някои случаи противозачатъчното хапче също е опция за лечение на акне.

„FDA одобри противозачатъчни хапчета с етинил естрадиол за лечение на акне“, казва Чакон. Това лекарство помага за ограничаване на акнето, което се появява поради хормонални колебания.

Понякога оралната контрацепция се предписва с антиандрогенно лекарство като спиронолактон (Aldactone), отбелязва Chacon. Това може да помогне за стабилизиране на нивата на тестостерон и намаляване на количеството себум.

Противозачатъчните хапчета и антиандрогенните лекарства могат не бъде опция за хора, приемащи тестостеронова терапия. Не забравяйте да говорите с вашия медицински специалист относно лекарствата, които приемате в момента, преди да започнете ново лекарство или лечение.

Какво можете да направите, за да предотвратите появата на свързано с тестостерон акне?

Възприемането на различни хигиенни и здравословни навици на живот може да ви помогне да се справите с акнето, свързано с тестостерона.

Първо: Избягвайте сапуни, шампоани, балсами и миещи средства за лице, които са ароматизирани или съдържат алкохол, предлага Forcier.

Всичко, което измива лицето или тялото ви под душа, може да причини допълнително дразнене на мастните жлези и следователно да влоши акнето, обяснява тя. Изборът на нежни сапуни и почистващи препарати без аромати е добра идея.

След това избягвайте да докосвате лицето си колкото е възможно повече. И ако ти трябва да докосна лицето ти? Първо си измийте ръцете! „Вашите ръце и пръсти ще предадат масло и мръсотия на лицето ви, което може да влоши акнето“, казва Форсие.

И накрая, обикновено се смята за разумно да се яде богата на хранителни вещества храна, да се поддържа хидратация и да се ограничи приема на наркотици и алкохол, казва Чакон.

Долния ред

Тестостероновата терапия може да засили производството на себум в тялото ви, което може да запуши порите и да доведе до пъпки. Но с правилно планиране и грижа, свързаното с тестостерон акне е лечимо и предотвратимо.

Говорете със здравен специалист, за да излезете с протокол за кожата и начина на живот, който работи най-добре за вас, вашето тяло и вашите здравни цели.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss