Колко време отнема да се възстановите от сух контакт и колко време сте изложени на риск?

Колко трае?

Вие сте изложени на риск от развитие на сухо гнездо след изваждане на зъб. Клиничният термин за сухо гнездо е алвеоларен остеит.

Сухият контакт обикновено продължава 7 дни. Болката може да се забележи още на 3-ия ден след екстракцията.

След изваждане на зъб обикновено на мястото се образува кръвен съсирек, за да се излекува и предпази. При сухо гнездо този съсирек или се отстранява, разтваря се твърде рано или изобщо не се е образувал. Така че, сухото гнездо оставя костите, тъканите и нервните окончания оголени.

Сухото гнездо е болезнено. Хранителни частици или остатъци могат да заседнат в мястото за извличане. Това може да забави лечебния процес или да доведе до инфекция.

Кога съм изложен на риск от развитие на сухо гнездо?

Сухият контакт не е много често срещан, но някои неща могат да ви изложат на повишен риск. Най-вече сте изложени на риск от сухо гнездо през първата седмица след изваждане на зъб.

Въпреки че са необходими повече изследвания, се смята, че по-малко от 1 до 5 процента от хората получават сухо гнездо след рутинно изваждане на зъб.

По време на нормалното възстановяване болката ви трябва постоянно да намалява с течение на времето. Но вместо да се подобри, болката от сухото гнездо ще се влоши с времето.

Сухата болка в гнездото обикновено започва един ден или няколко дни след операцията. Ако сте го направили около седмица след операцията и устата ви е предимно излекувана, тогава има вероятност да не получите сухо гнездо.

Как се третира сухото гнездо?

Сухото гнездо трябва да се лекува от зъболекар. Това означава, че ще трябва да се върнете до кабинета на вашия зъболекар след операцията.

Вашият зъболекар ще почисти и лекува мястото, за да му помогне да заздравее. Те също така вероятно ще препоръчат болкоуспокояващи лекарства без рецепта или лекарства с рецепта.

Ако болката, треската или подуването продължават, винаги се консултирайте с вашия зъболекар.

Лечението включва:

 • Почистване на сайта. Понякога храната или остатъците могат да заседнат в празната дупка.
 • Лечебна марля. Това трябва незабавно да облекчи известна болка. Вашият зъболекар ще даде указания за почистване и подмяна на марлята у дома.
 • Болкоуспокояващи. Това може да включва без рецепта като ибупрофен или лекарства с рецепта, в зависимост от нивата на болката ви.

Какви усложнения могат да се развият от сухо гнездо?

Възможно усложнение на сухото гнездо е забавеното зарастване. Възможно е да възникнат инфекции, но не са строго свързани със сухия контакт. Ако имате някакви признаци на инфекция, незабавно се обадете на вашия зъболекар.

Признаците на инфекция включват:

 • треска и втрисане
 • подуване
 • зачервяване
 • гной или отделяне от мястото на екстракция

Кой е изложен на повишен риск от сух контакт?

Лекарите все още не знаят пряка причина за сухота на гнездото. Може да е трудно да се отгатне кой може да го изпита. Въпреки това е по-вероятно да се случи при определени хора и при определени условия.

Вие сте най-застрашени от развитие на сух контакт, ако:

 • Не следвайте инструкциите на вашия зъболекар след операцията.
 • Отстранете марлята от устата си твърде рано.
 • Имат вече съществуващи инфекции, като пародонтална болест (венците).
 • дим. Това се дължи на намалено кръвоснабдяване в устата, както и на силното смукане.
 • Направете травматична операция, като премахване на ретенирани мъдреци.
 • Имат по-плътни челюстни кости.
 • Жени сте или приемате противозачатъчни хапчета. Определени хормони може да увеличи риска.

Как да предотвратим изсъхване на контакта

Всеки случай на сух контакт е различен. Само вашият зъболекар или орален хирург може да ви каже вашите лични рискови фактори за сухо гнездо. Работете само със сертифициран зъболекар, за да сте сигурни, че получавате стоматологично лечение с най-високо качество.

За да предотвратите изсъхване на гнездата, е много важно да следвате инструкциите на вашия зъболекар за възстановяване.

След изваждане на зъб:

 • Не пушете поне 1 седмица след операцията.
 • Не пийте горещи или кисели напитки, които могат да разтварят кръвния съсирек, като кафе, сода или сок.
 • Избягвайте нараняване на устата по време на възстановяване.
 • Избягвайте да консумирате храна, която може да заседне в сайта, като ядки, семена или дъвки.
 • Не смучете сламка или лъжица 1 седмица след операцията.
 • Избягвайте противозачатъчните хапчета, ако можете. Говорете с Вашия лекар и планирайте предварително, за да намерите заместващ контрол на раждаемостта, докато се възстановите.

Някои проучвания установиха, че изплакването с изплакване с хлорхексидин глюконат преди и след екстракция на зъб намалява риска от сухо гнездо. Използването на хлорхексидин глюконат гел в гнездото след екстракция също намалява риска от сухо гнездо.

Какви са симптомите на сухо гнездо?

Основните симптоми на сухото гнездо са повишена болка и миризма в устата. Обикновено болката и подуването след изваждане на зъб се подобряват в рамките на една седмица. При сухо гнездо болката започва няколко дни след операцията и се влошава значително.

Болката може да се чувства така, сякаш покрива цялата страна на устата или лицето ви. Може да сте изключително чувствителни към студени напитки, тъй като меките тъкани и нервните окончания са изложени.

Обадете се на вашия зъболекар, ако подозирате, че има сухо гнездо. Те могат да определят следващите стъпки, които да ви помогнат да се възстановите.

Outlook

Сухото гнездо е едно усложнение, което може да последва екстракцията на зъб. Лекарите не знаят точно защо се случва.

Сухата болка в гнездото се усеща различно от обичайната болезненост след възстановяване на операцията. Вашият зъболекар може да помогне на раната да заздравее и да поддържа овладяване на болката. Винаги се консултирайте с вашия зъболекар след процедура, ако не сте сигурни за нови или влошаващи се симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss