Кои са най-добрите хлябове за хора с диабет?

Пресен хляб
Харалд Уокър/Стокси Юнайтед

Вариант ли е хлябът за хора с диабет?

Храната може да е едно от простите удоволствия в живота. Когато живеете с диабет, решението какво да ядете може да стане сложно. Храните, които съдържат много въглехидрати, могат да повишат нивата на кръвната ви захар.

Въглехидратите се намират в много различни видове храни, включително десерти, зърнени храни, плодове, мляко, зеленчуци и хляб. Отказването на въглехидратите напълно не е реалистично, здравословно или дори необходимо. Важното е, че сте наясно с приема на въглехидрати и правите избор на питателна храна.

Хлябът често може да е с високо съдържание на въглехидрати. Някои са прекалено обработени, с високо съдържание на захар и пълни с празни калории.

По-здравословните опции могат да бъдат част от задоволителен план за хранене. Ако се опитвате да разберете кои хлябове работят най-добре за управление на диабета, тази информация може да ви помогне.

Разбиране на диабета

Когато имате диабет, тялото ви не произвежда или не използва достатъчно инсулин, за да преработи добре храната. Без достатъчно инсулин, нивата на кръвната ви захар могат да скочат.

Може също да имате високи нива на холестерол и триглицериди. Това означава, че е важно да следите приема на мазнини и захар.

Диабет тип 1 изисква ежедневни инжекции с инсулин и спазване на определен тип хранителен план. Този план е насочен към поддържане на ниски нива на кръвната Ви захар.

Ако имате диабет тип 2, често следвате режим на хранене и упражнения, насочен към намаляване на кръвната захар. Ако диетата и упражненията не са достатъчни, за да контролирате кръвната ви захар, инсулиновите инжекции или пероралните лекарства може да са част от ежедневния режим.

Създаването на хранителен план, вземането на интелигентен хранителен избор и наблюдението на приема на въглехидрати се препоръчва и при двата типа диабет.

Как могат да помогнат плановете за хранене?

Създаването на план за хранене може да ви помогне да контролирате кръвната си захар и да осигурите задоволително хранене. Няма универсален план за всички. Може да ви помогне да опитате различни, за да видите кое работи най-добре. Вашият лекар или диетолог също може да ви помогне да насочите избора си и да направите препоръки.

Ето някои планове за хранене, които трябва да имате предвид. Всеки план набляга на бавно смилаемия избор с високо съдържание на фибри, за да се сведат до минимум внезапните промени в кръвната захар.

Броене на въглехидрати

Методът за броене на въглехидрати работи чрез установяване на максимален брой въглехидрати, които можете да ядете на всяко хранене. Няма един номер за всички. Приемът на въглехидрати на всеки трябва да варира в зависимост от нивото на упражнения, текущото здраве и всички лекарства, които приема.

Този план за хранене, както всички останали, изисква контрол на порциите. Трябва също да научите кои видове въглехидрати да ядете, както и колко.

Има три вида въглехидрати:

  • Сложни въглехидрати, или нишестета, могат да бъдат здравословни и засищащи, когато се консумират в подходящи количества.
  • захар не е от полза, защото повишава кръвната захар и добавя празни калории към храната.
  • Фибри помага да се контролират нивата на кръвната захар. Центърът за диабет в Джослин препоръчва да се консумират между 20 и 35 грама фибри всеки ден.

Методът на плочата

Методът на плочата не изисква броене на въглехидрати.

Вместо това половината от чинията ви трябва да включва зеленчуци без нишесте, като броколи, зелени чушки или зеле. Една четвърт от чинията ви трябва да съдържа зърнени храни и нишестени храни, като боб или хляб. Останалата четвърт трябва да бъде запълнена с богати на протеини храни.

В зависимост от цялостния ви план за хранене, можете да добавяте порция плодове всеки ден. Нискокалорична напитка като несладък чай или вода трябва да завърши храненето ви.

Разменни списъци

Списъците за обмен групират подобни храни заедно, за да могат лесно да се заменят един с друг. Можете да намерите примерен списък за обмен тук. Всяка храна в списъка има еднаква хранителна стойност.

Хлябовете са в списъка на нишестето. Всеки елемент от този списък има приблизително 15 грама въглехидрати, 3 грама протеин, малко количество мазнини и 80 калории. Една филия хляб представлява една размяна.

Как да направите хляба част от вашия план за хранене

Когато решавате кои хлябове да купувате и кой да избягвате, не забравяйте да прочетете внимателно информацията за хранителните стойности.

Американската диабетна асоциация препоръчва да изберете пълнозърнест хляб или 100 процента пълнозърнест хляб вместо бял хляб. Белият хляб се приготвя от силно преработено бяло брашно и добавена захар.

Ето няколко вкусни и здравословни хлябове, които да опитате:

  • Йосифски лен, овесени трици и пшеничен хляб. Не можете да имате автентично ястие в средиземноморски стил без джобове за пита. Тази версия с ниско съдържание на въглехидрати има 8 грама въглехидрати и 4 грама фибри на пита.
  • Хляб за живот от 7 покълнали зърна. С високо съдържание на протеини и фибри, този хляб без брашно има 15 грама въглехидрати и 3 грама фибри на филия. Ароматно и засищащо, той е идеален за закуска, особено когато е препечен и сервиран с поширани яйца и горски плодове. Други хлябове и продукти Food for Life също са добър избор.
  • Многозърнест хляб от покълнала пшеница на Alvarado St. Bakery. Този плътен, богат хляб получава своята лека сладост от меласата и меда. Въпреки снизходителния вкус, той все още има хранителен ефект. Всяка филийка съдържа 15 грама въглехидрати, 5 грама протеин и 2 грама фибри.

Хлябът, който е домашно приготвен, достъпен на фермерските пазари и приготвен в местни пекарни, може да е с по-високо съдържание на фибри и по-малко захар. Те вероятно ще бъдат по-малко обработени от тези на рафтовете на хранителните магазини.

Преработените храни обикновено се усвояват и усвояват по-бързо. Това може да повиши нивата на кръвната захар.

С опции като тези може да ви е по-лесно, отколкото си мислите, да ограничите или премахнете по-малко здравословен хляб от плана си за хранене. Помислете за премахване на опции с високо съдържание на въглехидрати като:

  • Pillsbury’s Date Смес за бърз хляб и мъфини. При 28 грама въглехидрати и 14 грама захар на парче, може да искате да ги запазите за специални поводи или само за компания.
  • Маслен кроасан на Starbucks. Вероятно е по-добре да закусите у дома, отколкото да вземете този кроасан за закуска със сутрешното си кафе. Всеки от тях има 32 грама въглехидрати, по-малко от 1 грам фибри и 11 грама наситени мазнини.

Outlook

Когато имате диабет, здравословното хранене изисква да научите за избора на здравословна храна. Тази информация ще ви помогне да определите кои опции за хранене работят най-добре за управление на кръвната ви захар.

Когато става въпрос за избор на хляб, четенето на етикети и разбирането на хранителните факти може да ви изведе на прав път.

Потърсете хляб, който има най-ниско количество захар, няма добавени захари и е с високо съдържание на фибри, поне 3 грама на порция. Добро правило е да търсите кратък списък със съставки. Освен това не забравяйте, че различните хлябове влияят на хората различно.

Помислете за проверка на кръвната захар преди и след ядене на хляб няколко пъти, за да разберете как реагира тялото ви.

Може да откриете, че хлябът трябва да се разглежда повече като лакомство, а не като ежедневна част от вашата диета въз основа на вашия отговор на глюкозата.

Помислете за създаването на план за хранене и говорете с Вашия лекар за други най-добри практики за вас.

Food Fix: Храни, които са полезни за диабет

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss