Кои диети могат да помогнат за намаляване на симптомите на кървене, ако имате ИТП?

ITP е автоимунно състояние, при което кръвта не се съсирва поради ниски нива на тромбоцитите. Това може да доведе до прекомерни синини или кървене. Определени модели на хранене могат да бъдат полезни за намаляване на кървенето в някои случаи.

Имунната тромбоцитопения (ИТП) е нарушение на кръвосъсирването, причинено от ниски нива на тромбоцитите. Това се случва, когато имунната ви система случайно атакува вашите тромбоцити. Това намалява броя на тромбоцитите в кръвта Ви.

Тромбоцитите са част от кръвта, която помага за нейното съсирване, което прави по-трудно спирането на кървенето. Това прекомерно кървене може да се появи вътрешно или върху или под кожата.

Медикаментите или кръвопреливането могат да помогнат за увеличаване на броя на тромбоцитите. В екстремни случаи далакът – който произвежда антитела, които случайно убиват тромбоцитните клетки – може да бъде отстранен в някои случаи.

Заедно с лечението може да имате въпроси дали диетата може да помогне за намаляване на кървенето. Някои хора смятат, че определени диети могат да помогнат за намаляване на техните симптоми на кървене.

Въпреки че няма изследвания, които да предполагат, че една конкретна диета може да помогне за управлението на ИТП, някои диетични промени могат да помогнат за справяне със симптомите.

Продължете да четете, за да разберете какво знаем досега за това дали диетите могат да играят роля в управлението на ИТП.

Могат ли диетите да помогнат за намаляване на симптомите на кървене при ИТП?

Няма достатъчно доказателства, които да потвърдят дали има най-добър начин за хранене за намаляване на симптомите на кървене при ИТП.

Асоциацията за подпомагане на тромбоцитните нарушения (PDSA) проведе проучване, за да определи дали хората с ИТП смятат, че определена диета намалява симптомите на кървене. Резултатите показват, че 40% от хората, които са отговорили, смятат, че определени диети намаляват кървенето им. Диетите, за които се смята, че са полезни, са макробиотичната диета или диетата с кръвна група.

Има и някои общи хранителни модели, които могат да поддържат здравето на тромбоцитите. А средиземноморски моделът на хранене може да помогне за поддържане на нивата на тромбоцитите.

Този начин на хранене е с високо съдържание на здравословни мазнини от:

 • мазни риби
 • авокадо
 • ядки
 • семена
 • зехтин

Също така е с високо съдържание на фибри от:

 • ядки
 • семена
 • боб
 • цели зърна
 • плодове
 • зеленчуци

Тези хранителни вещества могат да помогнат за намаляване на възпалението, което може да намали имунния отговор, който разрушава тромбоцитите при ИТП.

Ето по-отблизо четирите диети, които бяха част от проучването на PDSA и дали има някакви доказателства, че те могат да помогнат за намаляване на симптомите на кървене при ИТП.

Макробиотична диета

Идеята зад макробиотичната диета е да се балансира физическото и емоционалното здраве. Всякакви токсини в диетата или чрез продукти за лична хигиена и почистване трябва да се избягват. Диетата набляга на органичните храни и е предимно вегетариански начин на хранене.

Макробиотичната диета включва:

 • разнообразие от зеленчуци, предимно местно отглеждани и органични
 • цели зърна
 • морски водорасли
 • боб
 • някои плодове, ядки и семена, но не всеки ден

Макробиотичната диета се свързва с по-ниско възпаление в тялото. Това има потенциал да намали имунния отговор, който разрушава тромбоцитите при ИТП.

Няма конкретни доказателства, че макробиотичната диета ще подобри симптомите на ИТП. Но някои анкетирани хора смятат, че това наистина подобрява техните симптоми на кървене.

Съществува риск да не получите достатъчно калории и хранителни вещества с макробиотична диета. Този начин на хранене може да се стори ограничаващ за някои хора.

Диета по кръвна група

Диетата за кръвна група се основава на книгата „Яжте правилно 4 за вашия тип“ от лекаря натуропат д-р Питър Д’Адамо. В своята книга и уебсайт той твърди, че има определени храни, които трябва да ядете или избягвате в зависимост от вашата кръвна група.

В проучването на PDSA някои хора смятат, че диетата по кръвна група е помогнала за подобряване на техните симптоми на кървене. Въпреки това, няма научни доказателства в подкрепа на тази идея.

Специфичните диети за кръвна група са както следва:

 • Тип A: Хората се насърчават да следват нискомаслена, предимно вегетарианска диета.
 • Тип B и AB: Въпреки че има някои храни, които трябва да се избягват при всеки тип, на хората с тези кръвни групи се препоръчва да се хранят с всеядна диета.
 • Тип O: Това е хранителен план с по-високо съдържание на протеини и по-малко въглехидрати.

Проучването на PDSA не показа коя диета по кръвна група спазват хората, които са отговорили на проучването. Не знаем точно какви видове диетични промени са правили хората, които може да са помогнали със симптомите на кървене.

Всички диети за кръвна група наблягат на различни зеленчуци. Високият прием на зеленчуци е свързани с по-слабо възпаление. Тази промяна в диетата може да бъде полезна като част от управлението на ИТП.

На този етап няма достатъчно доказателства, за да се препоръчва широко диетата по кръвна група на хора с ИТП.

Диета на Аткинс

Повечето хора са чували за диетата на Аткинс и много са я опитвали. Това е диета с ниско съдържание на въглехидрати, която елиминира почти всички източници на въглехидрати, особено в ранните фази на плана. Подобно е на кетогенна диета, която напоследък придоби известна популярност.

Диетата на Аткинс включва:

 • месо, птици, риба, морски дарове
 • яйца
 • пълномаслени млечни продукти без добавена захар
 • ядки и семена
 • зеленчуци без скорбяла

Някои хора спазват диети с ниско съдържание на въглехидрати в продължение на години. За други хора този начин на хранене е твърде ограничаващ, за да бъде устойчив.

Няма никакви доказателства, че диетата на Аткинс ще помогне със симптомите на ИТП. В проучването на PDSA Аткинс не е една от диетите, които респондентите смятат за полезни за техните симптоми на кървене.

Бъдещите изследвания могат да помогнат да се определи дали кетогенната диета с ниско съдържание на въглехидрати може да бъде полезна за повишаване на нивата на тромбоцитите.

В проучване от 2022 г. мишки с ниски нива на тромбоцити поради химиотерапия са били хранени с кетогенна диета. Това повишава нивата на тромбоцитите в мишките. В същото проучване хората, които следват кетогенна диета, също имат по-високи нива на тромбоцитите. Важно е да се отбележи, че хората в проучването не са имали никакъв вид нарушение на тромбоцитите.

Зонова диета

Зоновата диета е структурирана диета, която подчертава значението на специфичното разпределение на хранителните вещества по време на хранене:

 • 40% въглехидрати
 • 30% протеин
 • 30% мазнини

Той споделя някои подобни концепции със средиземноморската диета. И двете насърчават приема на здравословни мазнини, включително:

 • авокадо
 • мазни риби
 • масла на растителна основа
 • ядки и ядково масло

Въпреки че насърчаваме 40% от храната да бъде въглехидратна, в този план почти няма въглехидрати. Те препоръчват частите от храната да са зеленчуци без скорбяла, някои плодове и няколко пълнозърнести храни. Това предполага, че други нишестени храни трябва да се консумират рядко.

Както при другите диети, няма доказателства, че диетата Zone ще помогне при симптомите на кървене при ИТП.

Диетата Zone твърди, че намалява възпалението в тялото. Тъй като има някои прилики със средиземноморската диета, този начин на хранене може да осигури някои предимства. Както при всеки диетичен план, ограниченията могат да затруднят спазването му в дългосрочен план.

Може ли диета с ниско съдържание на калций да помогне?

Калцият е минерал, от който се нуждаем, за да поддържаме костите и зъбите. Някои хора с ИТП приемат лекарство, наречено елтромбопаг (Promacta), за да увеличат производството на тромбоцити.

Ако приемате това лекарство, трябва да сте наясно с източниците на калций. Елтромбопаг (Promacta) трябва да се приема поне 2 часа преди или 4 часа след храни или добавки, съдържащи калций.

Източниците на калций, които трябва да знаете, включват:

 • млечни продукти, като мляко, кисело мляко или сирене
 • млечни алтернативни напитки с добавен калций
 • калциеви добавки
 • мултивитамини, които съдържат калций
 • антиацидни лекарства, които са базирани на калций

Ако трябва да получите достатъчно калций в диетата си по други здравословни причини, уверете се, че го разпределяте правилно, за да сте сигурни, че вашето лекарство може да действа правилно. Елтромбопаг (Promacta) е лекарство, което приемате веднъж дневно. Много хора го приемат първо сутрин, след което изчакват 2 часа, преди да получат каквито и да е източници на калций.

ITP е нарушение на кръвосъсирването, причинено от ниски нива на тромбоцитите. Не се препоръчва специфична диета за намаляване на симптомите на кървене при ИТП.

Средиземноморската диета е модел на хранене, който може да помогне за намаляване на възпалението. Това може да помогне за намаляване на имунния отговор, който разрушава тромбоцитите.

Винаги можете да експериментирате с диетични промени, за да определите дали това има някакво значение за вашите симптоми. Помислете за работа с диетолог, който може да ви подкрепи в процеса.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss