Кога трябва да започна да храня бебето си с диня?

Преглед

Динята е освежаващ плод. Това е идеалното лакомство в горещ летен ден. Освен това е пълен с витамини и антиоксиданти и съдържа 92 процента вода. Това го прави здравословна алтернатива на газираните напитки и сладките плодови сокове, ако не пиете вода.

След като разпознаете ползите за здравето от динята за себе си, може да се чудите дали е безопасно или не да сервирате на вашето бебе.

Докато бебето ви расте и изпитва нови вкусове и текстури, може да почувствате, че е време да въведете твърди храни като диня.

Динята е вкусна, питателна закуска, на която се радват някои бебета. Но преди да сервирате на бебето си парче, има няколко неща, които трябва да знаете за храненето с диня на малки деца.

Диня за бебе

Когато въвеждате нови храни на вашето бебе, важно е да изчакате, докато бебето може да се справи с текстурата. Подходящата възраст за въвеждане на твърди храни зависи от детето и вида на храната. Повечето бебета са готови между 8 и 10 месечна възраст.

Преди да въведете твърди вещества, трябва да вземете предвид няколко фактора. Вашето бебе има ли достатъчно зъби, за да се справи с определена храна? Вашето бебе дъвче ли добре храната си, преди да погълне? Поради тези причини не трябва да въвеждате диня или други твърди вещества твърде рано.

Сервиране на диня на бебе

Динята има мека, водниста текстура, която е лесна за отхапване и преглъщане. Но не забравяйте, че вашето бебе е малко и все още открива как да яде различни видове храни.

Уверете се, че сервирате диня на малки парченца, за да избегнете опасност от задавяне. Ако сервирате големи парчета, вашето бебе може да постави цялото парче в устата си и да погълне, без да дъвче.

Има различни начини да сервирате диня на вашето бебе. Ако бебето ви няма проблем с дъвченето, можете да нарежете динята на малки парченца с размер на хапка. Уверете се, че наблюдавате бебето си, докато яде. Ако смятате, че парчетата са твърде големи за устата на вашето бебе, намалете размера.

Друг вариант е да пасирате динята и да използвате хранилка, подобна на залъгалка.

За да намалите риска от задавяне, вашето бебе трябва винаги да седи изправено, докато се храни. Също така проверете внимателно всяко парче диня, преди да го сервирате. Искате да сте сигурни, че няма семена. Вие също трябва да останете на една ръка разстояние, в случай че бебето ви започне да се задушава.

Какво да купя

След като решите, че вашето бебе е готово за диня, най-добре е да купите прясна диня от вашия магазин за хранителни стоки. Някои хранителни магазини продават предварително нарязана диня, но това е свързано с риск от салмонела или Е. coli замърсяване.

Ако сервирате на вашето бебе диня, която е била замразена, размразете плодовете на стайна температура, преди да ги сервирате, за да сте сигурни, че не са твърде студени за устата на вашето дете.

Можете също да намерите сок от диня в някои хранителни магазини, но това не се препоръчва за бебета. Сокът от диня увеличава риска от зъбни кариеси.

Алергии към диня при бебета

Хранителните алергии са основната грижа при запознаване на бебето с нова храна.

Лекарите обикновено препоръчват изключително кърмене през първите четири до шест месеца, ако е възможно. Допълнителните храни обикновено могат да бъдат въведени между 4 и 6 месечна възраст. Говорете с вашия педиатър, за да изготви план за въвеждане на нови храни на вашето бебе.

Важно е да наблюдавате как бебето си яде. Потърсете признаци на алергична реакция към плода.

За да ви помогне да идентифицирате по-добре възможна алергична реакция, не въвеждайте диня и друга нова храна едновременно. Това е така, защото няма да знаете дали симптомите на алергия на вашето бебе са били предизвикани от динята или друга храна.

Говорете с вашия педиатър, ако подозирате, че детето ви може да е алергично. Признаците на алергична реакция към диня могат да включват:

  • обрив
  • диария
  • повръщане
  • замаяност
  • хрема

Вашето бебе може също да развие обрив след ядене на диня поради киселинния характер на храната. Може да не е алергия. Все пак трябва да говорите с лекаря на детето си, ако бебето ви покаже признаци на реакция.

Продуктът за вкъщи

След като вашето бебе е готово, сервирането на диня като здравословна закуска е от полза за растежа и развитието му.

Витамин С в динята може да помогне за укрепване на имунната система на вашето бебе, което може да му помогне да се бори с болести като настинка и ушни инфекции. Витамин А в динята може да помогне на вашето бебе да развие по-здрава кожа и по-здрави зъби.

Говорете с лекаря на детето си, ако имате въпроси или притеснения относно даване на диня на вашето бебе.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss