Как се използва ехокардиограма за диагностициране и управление на трикуспидалната регургитация?

Ехокардиограмата е основният диагностичен инструмент, използван за трикуспидна регургитация. Наричан още диагностичен сърдечен ултразвук, този тест използва ултразвукова технология за създаване на изображения на структурата и цялостната функция на сърцето ви.

Трикуспидалната регургитация (TR) е състояние, включващо изтичане на трикуспидалната клапа в сърцето ви. Приблизително 0,9% хора в Съединените щати имат това състояние.

Разположена от дясната страна на сърцето ви, трикуспидалната клапа се намира между дясната ви камера и дясното предсърдие. TR може да се развие, когато кръвта изтече обратно през клапата и в дясното предсърдие, когато дясната камера се свие.

Докато TR се счита за често срещан проблем със сърдечната клапа, той може да попречи на кръвта да тече към останалата част от тялото ви. Това може да доведе до потенциално сериозни усложнения като сърдечна недостатъчност. Поради тези причини ранната диагностика и лечение са ключови за лечението на TR.

Научете повече за важността на изследването на ехокардиограмата при ТР и помислете за обсъждане с лекар на следната информация относно симптомите, диагнозата и лечението на ТР.

Как се използва ехокардиограма за диагностициране на трикуспидална регургитация?

TR се счита за най-често проблем с дясната сърдечна клапа и се среща най-вече при възрастни.

Ако лекар подозира, че имате проблем със сърдечната клапа, той може да нареди ехокардиограма или „ехо“. Тази процедура за изобразяване използва звукови вълни чрез ултразвукова технология, за да създаде снимки на сърцето ви. Това е първичен диагностичен инструмент, използван за TR.

В допълнение към изображенията на цялото ви сърце, ехото може да създаде подробни изображения на вашите клапи, кръвоносни съдове и сърдечни тъкани. Тази технология може дори да помогне на лекар да идентифицира проблеми с трикуспидалната ви клапа и признаци, че кръвта изтича назад.

Освен това ехото може точно да измери регургитацията на кръвния поток и налягането на кръвния поток от дясната камера на сърцето ви.

С помощта на ехо, лекарят може да класифицира тежестта на TR от лека до тежка. Тежка TR обикновено се диагностицира, ако диаметърът на вентрикула е равен 0,7 сантиметра или по.

Как се използва ехокардиограма за управление или лечение на трикуспидална регургитация?

Ехокардиограмата не е директно лечение на TR. Вместо това лекарите го използват, за да разберат дали текущият ви план за лечение работи.

Лечението на TR зависи от неговата тежест. Ако имате лек, асимптоматичен случай, може да не се нуждаете от лечение в началото. Вместо това лекарят може да наблюдава състоянието ви чрез редовно изследване с ехокардиограми.

По-тежките случаи на TR може да изискват лекарства или операция. В такива случаи редовните ехокардиографии могат да помогнат да се определи дали лечението работи за справяне с клапните проблеми.

Ехо процедура на трикуспидална регургитация

Ехокардиограмата изисква малко подготовка и не причинява болка или странични ефекти. Ето какво можете да очаквате преди, по време и след ехо за TR.

Преди процедурата

Ехокардиограмата може да се извърши във всяка медицинска среда, като клиника, болнична стая или кабинет на лекар или кардиолог от първичната медицинска помощ. Ето как ще се подготвите за процедурата:

 1. Техник ще обясни целта на теста.
 2. Те ще ви помолят да свалите ризата си и да легнете на масата за изпит.
 3. Те ще поставят няколко кръгли устройства, наречени електроди, по гърдите ви. Те са свързани с електрокардиограма, която измерва сърдечната честота по време на теста.

По време на процедурата

Ето какво ще се случи по време на ехо процедура за TR:

 1. Техникът ще затъмни стаята, за да могат да видят ултразвуковия монитор.
 2. Те ще поставят специален гел върху гърдите ви, който позволява на звуковите вълни да преминават през ултразвуковата сонда (наречена трансдюсер).
 3. Техникът ще постави трансдюсера върху кожата ви и бавно ще го премести през гърдите ви, така че получените звукови вълни да могат да се превърнат в изображения.
 4. Снимките ще бъдат показани на монитор, за да може Вашият лекар да ги прегледа. Вашият лекар специално ще търси проблеми с трикуспидалната клапа и признаци на регургитация.

След процедурата

Ето какво ще се случи след това:

 1. Техникът внимателно ще отстрани електродите от гърдите ви и ще избърше всички остатъци от гела.
 2. Ще можете да седнете на масата и да облечете отново ризата си.
 3. Лекарят ще прегледа изображенията от ехокардиограмата и ще обсъди резултатите с вас.

Като цяло процедурата отнема не повече от Един час.

Какви други тестове се използват за откриване и диагностициране на трикуспидална регургитация?

Освен ехокардиографията, други тестове, които лекарите могат да използват, за да помогнат за диагностицирането на TR или за откриване на проблеми със сърдечната клапа включват:

 • Трансезофагеална ехокардиография (TEE): За разлика от традиционното ехо, TEE включва получаване на изображения на сърцето ви с помощта на тръба, която се вкарва през устата и в хранопровода. Това може да се препоръча вместо стандартна ехокардиограма, ако лекарят трябва да види по-подробни изображения на сърцето ви.
 • Рентгенография на гръдния кош: Рентгеновата снимка помага да се получат изображения на сърцето ви. Ако имате TR, тези изображения може да разкрият увеличена долна сърдечна камера.
 • компютърна томография: Този образен тест използва множество рентгенови лъчи, за да заснеме подробни снимки на сърцето ви, включително клапите. Въпреки че не трябва да замества ехото, компютърната томография може да допълни ехокардиограмата, като разкрие тежестта на регургитацията.
 • ЯМР на сърцето: ЯМР на сърцето е образен тест, който може да се използва за определяне на тежестта на TR и за да разберете колко кръв изпомпва сърцето ви към останалата част от тялото ви.
 • Сърдечна катетеризация: Считана за минимално инвазивна процедура, сърдечната катетеризация може да помогне за разкриване на проблеми със спукани сърдечни клапи. Лекарите могат също да назначат този тест, ако други тестове за TR са неубедителни.
 • Чернодробни функционални тестове: Хората с TR може също да има нарушена чернодробна функция.

Признаци и симптоми на трикуспидална регургитация

С напредването на TR е възможно части от тялото ви да не получават достатъчно богата на кислород кръв от сърцето ви. Възможните признаци и симптоми на TR включват:

 • необяснима умора или слабост
 • подуване на краката и краката
 • подуване на корема
 • забележимо пулсиране във вените на врата ви
 • увеличен черен дроб
 • стомашно-чревни проблеми като лошо храносмилане

TR може да не причини забележими симптоми, особено когато е лек. Състоянието може да се прояви като умора или слабост, което може да не отдадете веднага на проблем със сърдечната клапа, тъй като тези симптоми могат да бъдат свързани и с други състояния.

Кога да се свържете с лекар

Редовните прегледи, като годишни физически прегледи, са важни, за да помогнат на лекаря да открие потенциални проблеми със сърдечната клапа.

Въпреки това, ако в момента изпитвате някакви възможни симптоми на TR, като необяснима умора или подуване на корема или краката, помислете дали да не си уговорите среща с лекар.

Може също да обмислите да се свържете с лекар, ако изпитвате необичайни симптоми и имате или сте имали определени рискови фактори за TR, като:

 • инфекция на сърдечната клапа (инфекциозен ендокардит)
 • миксоматозна дегенерация
 • ревматоиден артрит
 • ревматична треска
 • Аномалия на Ебщайн (или при раждането или като дете)

 • Синдром на Марфан
 • невроендокринни (карциноидни) тумори
 • история на употреба на фенфлурамин-фентермин (достъпно преди това лекарство за отслабване)
 • предишни наранявания на сърцето или гръдния кош

За вкъщи

Докато цялостна перспектива за TR се счита за положителен, важно е да получите точна диагноза и възможно лечение, за да предотвратите по-нататъшни сърдечни усложнения.

Тъй като може да създаде изображения на звукови вълни на вътрешни сърдечни структури и кръвен поток, ехокардиограмата остава диагностичен тест от първа линия за TR. Това също може да помогне да се определи дали вашето лечение работи.

Ако сте загрижени за възможни симптоми на TR или рискови фактори, помислете за разговор с лекар относно възможностите за тестване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss