Как се диагностицира дифузен голям В-клетъчен лимфом (DLBCL)? Плюс следващи стъпки

Диагностицирането на дифузен голям В-клетъчен лимфом обикновено включва няколко теста, включително кръвна работа и изображения, заедно с физически преглед.

Дифузният голям В-клетъчен лимфом (DLBCL) е вид неходжкинов лимфом. Приблизително 25–30% от хората с неходжкинов лимфом имат този тип.

Лимфомът е рак на кръвта, който се развива в лимфоцити (вид бели кръвни клетки). Лимфоцитите са важна част от вашата имунна система. Здравите лимфоцити се борят с инфекциите, за да ви поддържат добре.

В-клетките са вид лимфоцити. Когато се развие DLBCL, анормалните В клетки растат по-бързо от здравите В клетки и анормалните клетки изтласкват здравите бели кръвни клетки.

Има различни видове лимфоми. Лекарите могат да използват тестове, за да разберат какъв тип лимфом имате. Тази информация помага при вземането на решения за лечение.

Като част от диагнозата DLBCL вероятно ще имате физически преглед и няколко теста.

Ето повече за това как лекарите диагностицират този тип лимфом.

Как се диагностицира DLBCL?

Няма рутинен скрининг за DLBCL. Този вид рак може да причини подути лимфни възли, което често е причина хората първо да потърсят медицинска помощ.

Медицински специалист първо ще разгледа вашите признаци и симптоми. DLBCL обикновено няма симптоми в ранните си етапи, така че е така най-често се диагностицира в напреднал стадий.

Заедно с подутите лимфни възли, симптомите на DLBCL включват:

 • необяснима треска, която продължава да се връща
 • нощно изпотяване
 • неочаквана загуба на тегло

Медицински специалист ще направи физически преглед, за да провери вашите лимфни възли, особено под мишниците и на врата и слабините. Въпреки че лимфните възли се намират и в други части на тялото ви, лимфните възли в тези области са най-вероятно да е подуто.

Раковите В клетки растат по-големи и по-бързо от здравите В клетки. Подуване се случва, когато анормалните клетки се натрупат в лимфните ви възли.

Тестове

Физическият преглед не е достатъчен за диагностициране на DLBCL, тъй като симптомите могат да бъдат подобни на тези на други състояния. Това е мястото, където идват допълнителните тестове. Лекарите могат да използват резултатите от тези тестове, за да поставят правилната диагноза.

Ето някои от тестовете на вашите лекари може да използва в процеса на диагностициране на DLBCL:

 • Кървава работа: Кръвният тест може да предостави повече подробности за здравето на вашите кръвни клетки. Но това не е достатъчно, за да се постави диагноза.
 • Биопсия: При тази процедура медицинският специалист премахва проба от вашите клетки, често от подут лимфен възел, и я изпраща в лаборатория за изследване под микроскоп. DLBCL клетките са по-големи от здравите лимфоцити. Те също имат маркери които показват, че те растат и се делят по-бързо от здравите клетки.
 • Тестове за изображения: Тестове като рентгенови лъчи, CT, MRI и PET сканиране могат да бъдат полезни, за да разберете дали ракът се е разпространил в други части на тялото ви.
 • Биопсия на костен мозък: Костният мозък е мястото, където се произвеждат кръвните клетки. При биопсия на костен мозък медицинският специалист използва игла, за да отстрани проба от клетките на вашия костен мозък. След това лекарите изследват клетките, за да търсят рак.
 • Лумбална пункция: Медицински специалист използва игла, за да отстрани малко количество от гръбначномозъчната ви течност. След това лекарите изследват течността, за да търсят ракови клетки, за да видят дали лимфомът се е разпространил в мозъка и гръбначномозъчната течност.

Етапи на DLBCL

DLBCL е бързо развиващ се вид рак. Тъй като белите кръвни клетки се намират във вашата лимфна система, DLBCL се разпространява лесно в тялото ви. През повечето времеDLBCL се диагностицира на етап 3 или 4.

Когато диагностицира рак, лекарят също така ще определи в кой стадий е ракът. Определянето се основава на количеството ракови клетки, намерени в тялото ви, дали ракът се е разпространил и колко се е разпространил.

DLBCL има четири етапа:

 • Етап 1/1E: Раковите клетки се намират на едно място – или в един лимфен възел, или на едно място извън вашите лимфни възли, често орган във вашата лимфна система (1E). Лимфоидните органи включват вашите сливици, далак и тимус. „E“ означава „екстранодален“, което показва, че ракът е извън вашите лимфни възли.
 • Етап 2: Лимфомът се намира в два лимфни възела или лимфен възел и лимфоиден орган. И двете места на рака са или в областта на тялото над диафрагмата, или под диафрагмата.
 • Етап 3: Ракът се е разпространил в места над и под диафрагмата.
 • Етап 4: Лимфомът се е разпространил в части от тялото ви, които не са част от лимфната ви система, като черния дроб или белите дробове.

Получаване на вашите резултати и диагноза

Може да почувствате, че сте направили много изследвания, преди най-накрая да получите диагноза. Вашият лекар може да сподели с вас резултатите от теста или може веднага да ви насочи към онколог. Онкологът е лекар, специалист по рак. Те могат да обяснят точно какво означават резултатите и какви могат да бъдат следващите стъпки.

Вашият лекар или онколог ще ви каже повече за вашия тип рак, етапа и какво означава това за вас.

Какви са следващите стъпки след диагностицирането?

След като получите диагноза DLBCL, вероятно ще имате много въпроси. Вашият онколог ще направи всичко възможно, за да отговори на вашите въпроси и да ви насочи при вземането на решения относно най-добрите ви възможности за лечение.

DLBCL е a бързорастящи вид рак, така че ще започнете лечението възможно най-скоро. Може да почувствате, че бързате да започнете. Въпреки че е най-добре да започнете лечението бързо, все пак можете да отделите време, за да зададете въпроси и да сте сигурни, че разбирате какъв е планът.

Обмислете да попитате за всякакви ресурси и подкрепа във вашия район, които биха могли да бъдат полезни, като групи за подкрепа или програми за подпомагане на разходите за рак.

Вземане на решение за възможностите за лечение

Лечението от първа линия за DLBCL е химиотерапевтичен режим, известен като R-CHOP.

R-CHOP включва:

 • ритуксимаб, вид целево лечение
 • циклофосфамид, химиотерапевтично лекарство
 • хидроксидаунорубицин хидрохлорид (често наричан доксорубицин), химиотерапевтично лекарство
 • винкристин (Онковин), химиотерапевтично лекарство
 • преднизон, стероидно лекарство, което намалява възпалението и помага на химиотерапията да работи по-добре

Схемата R-CHOP включва шест цикъла химиотерапия. Циклите обикновено са с интервал от 3 седмици. Ритуксимаб и лекарствата за химиотерапия са интравенозни (IV) лекарства. Преднизон е перорално лекарство.

Въпреки че R-CHOP е стандартното първо лечение, Вашият лекар може да обсъди с Вас и други възможности.

Други възможности за лечение на DLBCL включват:

 • други лекарства за химиотерапия
 • таргетни терапии
 • трансплантация на стволови клетки
 • имунотерапевтични лечения

Най-добрите възможности за лечение за вас ще зависят от няколко фактора, като вашия стадий на рак, възраст и цялостно здраве.

Outlook

Въпреки че R-CHOP работи добре за лечение на DLBCL, ракът не винаги ще реагира на него. относно 30–40% от хората с DLBCL се нуждаят от друго лечение или защото R-CHOP не им действа, или защото ракът им се връща.

Ако това се случи, Вашият лекар ще обсъди с Вас потенциалните следващи стъпки.

Има и текущи клинични изпитвания за хора с DLBCL. Можете да попитате Вашия лекар дали клинично изпитване е опция за Вас.

Общата 5-годишна относителна преживяемост за всички етапи на DLBCL е 65%. Това означава, че някой с DLBCL има 65% по-голяма вероятност от това някой без рак да е жив 5 години след диагностицирането.

Дифузният голям В-клетъчен лимфом (DLBCL) е най-често срещаният тип неходжкинов лимфом. Тъй като има много видове лимфом, изследването е важно, за да разберете точно какъв тип лимфом имате.

Някои лечения работят по-добре при различни видове лимфоми. Той се развива бързо, така че лечението обикновено започва бързо. R-CHOP е режимът, който се счита за лечение от първа линия за DLBCL.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss