Как музикалната терапия може да подобри симптомите на деменция

Въпреки че все още не разбираме защо, различни видове музикална терапия са показали, че помагат за облекчаване на симптомите на деменция.

Възрастен бял мъж, който слуша музика и танцува в кухнята си.

Деменцията е общ термин за няколко състояния, характеризиращи се със загуба на когнитивност, водеща до промени в паметта, езика, разсъжденията и дори поведението. Деменцията засяга грубо 55 милиона души в световен мащаб, според статистиката на Световната здравна организация (СЗО).

Въпреки че няма лек за деменция, има подходи за лечение, които могат да помогнат за забавяне на прогресията на заболяването и облекчаване на някои от симптомите на състоянието.

Музикалната терапия – която се състои от интервенции като слушане, пеене или танцуване на музика – е един от подходите, които могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите на деменция и подобряване на цялостното им качество на живот.

По-долу ще споделим какво казва изследването за ползите от музиката при деменция, включително защо музиката може да бъде полезна при деменция и кои интервенции, базирани на музика, са най-полезни.

Слушането на музика помага ли на хората с деменция?

Музиката е универсален език, който може да подхранва емоциите ни, да разведри настроението ни и дори да подобри цялостното ни здраве. Всъщност много години изследвания показват, че музиката може да има значителни ползи за здравето – особено за хора, живеещи с деменция.

В допълнение към начина, по който слушането на музика подобрява настроението като цяло, музикалните интервенции, ръководени от обучен музикален терапевт, също са били изследвани като вид терапия за хора с деменция.

Един голям систематичен преглед от 2020 г. изследва ефектите от музикалната терапия върху деменцията. В този преглед изследователите оценяват 82 проучвания за ползите от музикалната терапия за когнитивната функция, поведенческите и психологическите симптоми и качеството на живот при хора, живеещи с деменция.

Според прегледа някои проучвания установяват, че музикалната терапия може да помогне за подобряване на паметта, познавателните способности, ежедневното функциониране и качеството на живот при хора с деменция. Но най-голямото въздействие на музикалната терапия беше в областта на поведенческите и психологически симптоми като депресия, тревожност и възбуда.

По-скорошен преглед от 2021г проучи ефективността на музикалната терапия за множество състояния, включително деменция. Резултатите от прегледа установиха, че музикалната терапия не само подобрява симптомите на настроението като депресия и тревожност, но също така подобрява паметта при хора с лека болест на Алцхаймер.

Защо хората с деменция помнят любимата си песен?

Музикалната памет описва типа памет, който е свързан с преживявания, свързани с музика, като слушане на музика и свирене на музикални инструменти. Изследванията показват, че областта на мозъка, която формира музикални спомени, може да е отделна от областите на мозъка, които формират другите ни спомени.

Тъй като областта на музикалната памет в мозъка не изглежда толкова засегната от когнитивен спад, това може да обясни защо хората с деменция са по-склонни да си спомнят музикални спомени, отколкото други видове спомени.

Беше ли Ви полезно?

Как музикалната терапия влияе на мозъка ни?

Но как всъщност музиката може да помогне за подобряване на симптомите на деменция? Въпреки че експертите все още не са напълно сигурни как музикалната терапия работи при деменция, изследване предполага че може да има няколко различни основни механизма:

 • Музиката може да предизвика емоции, нещо, което може да насърчи създаването на нови неврони в мозъка и да помогне за подобряване на паметта и настроението при хора с деменция.
 • Музиката активира системата за възнаграждение на мозъка и освобождава допамин, невротрансмитер, който може да помогне за намаляване на свързания с възрастта когнитивен и двигателен спад.
 • Музиката може да намали стреса и да помогне за регулирането на имунната система, което може да намали скоростта на невродегенерация при деменция и болестта на Алцхаймер.

Разбира се, това са само някои от теориите за ползите от музиката при деменция – и все още са необходими още изследвания, преди да можем да кажем как точно работи музикалната терапия при това състояние.

Искате ли да се включите?

Ако искате да помогнете на изследователите да научат повече за това как ни влияе музиката, можете да разгледате ClinicalTrials.gov. Винаги обсъждайте участието в клинично изпитване с Вашия лекар.

Беше ли Ви полезно?

Какъв тип музика е най-подходящ за хора с деменция?

Въпреки че не изглежда да има конкретен тип музика, който да е най-подходящ за деменция, изследване предполага че има няколко различни типа интервенции, базирани на музика, които могат да бъдат обещаващи.

Някои от тези интервенции включват:

 • индивидуални, персонализирани музикални сесии
 • танци, упражнения или почивка на музика
 • писане или обсъждане на текстове на песни
 • пеене заедно с песни или музика
 • свирене или изучаване на музикални инструменти
 • записване и създаване на музикални видеоклипове

Тъй като деменцията засяга всеки човек по различен начин, това, което е полезно за един човек, може да не е толкова полезно за друг. Например, някой, който се бори с езика или писането, може да не се радва да участва в лирическа терапия. Вместо това те могат да намерят танци или релаксираща терапия за по-лесни и по-полезни за техните симптоми.

Както при всеки подход към лечението, музикалната терапия винаги трябва да бъде съобразена с индивида и неговите специфични нужди.

Други обещаващи лечения за деменция

Понастоящем не е известен лек за деменция. Съществуват обаче лечения, които могат да помогнат за забавяне на прогресията на заболяването, както и да управляват симптомите, които болестта причинява.

Някои от възможностите за лечение, които съществуват за деменция, могат да включват:

 • Лекарства: Лекарствата за деменция могат да помогнат за облекчаване на когнитивните симптоми и забавяне на прогресията на заболяването. Инхибиторите на холинестеразата и мемантин са две лекарства, които обикновено се предписват за деменция.
 • Промени в начина на живот: Въпреки че няма начин да се обърнат промените, които деменцията причинява в мозъка, промените в начина на живот могат потенциално да помогнат за забавяне на прогресията на болестта. Храненето на питателна диета, извършването на редовни упражнения, получаването на достатъчно сън и ограничаването на пушенето и пиенето са само някои от промените, които могат да намалят риска от деменция и да забавят прогресията.
 • Алтернативни лечения: Подходите за допълващо лечение също могат да бъдат от полза за облекчаване на симптомите на деменция, особено заедно с лекарствата и промените в начина на живот. Лечения като физическа терапия, психотерапия и дори алтернативни подходи като масажна терапия могат да помогнат за облекчаване на някои от физическите и емоционални симптоми, които деменцията причинява.

Ако някой, когото обичате, е бил диагностициран с деменция, лечението може да помогне за забавяне на прогресията на състоянието, да облекчи някои от симптомите и да подобри цялостното качество на живот. Говорете с Вашия лекар, ако не смятате, че симптомите на деменция на Вас или на Ваш любим човек не се управляват напълно.

Научете повече за алтернативните лечения за деменция тук.

Деменцията е прогресивно състояние, което може да има значително въздействие върху когнитивното, емоционалното и физическото здраве на някого.

Изследванията показват, че музикалната терапия може да бъде полезна за хора, живеещи със състояния като деменция и болестта на Алцхаймер.

Когато се използват заедно с други възможности за лечение, терапиите, свързани с музика, могат да помогнат за облекчаване на някои от симптомите на състоянието и вероятно дори да забавят прогресията на заболяването.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss