Как емфиземът засяга кръвните газове?

Емфиземът е състояние на белите дробове и вид хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Симптомите обикновено включват задух, упорита кашлица и непоносимост към упражнения. С напредването си хората с емфизем могат да имат затруднено дишане дори в покой.

Кръвните газови тестове са измерване на количеството въглероден диоксид и кислород в кръвта ви. При хора с емфизем това измерване може да бъде индикация за това доколко е напреднало състоянието.

Тест, наречен артериален кръвен газов тест, се използва за измерване на нивата на кръвния газ и е важен тест за хора с емфизем. Тази статия ще разгледа по-подробно как емфиземът засяга кръвните газове, как се измерва и какво означават резултатите от кръвните газове.

Какво трябва да знаете за емфизема и кръвните газове

Тестовете за кръвен газ измерват количеството кислород и въглероден диоксид в кръвта ви. Всеки път, когато си поемете дъх, въздухът преминава през трахеята, в белите дробове и след това в хиляди малки тънки тръбички, които завършват с групирани въздушни торбички, наречени алвеоли.

Вашите кръвоносни съдове абсорбират кислород през стените на вашите алвеоли и след това го доставят чрез кръвта ви до всички клетки на тялото ви. Въглеродният диоксид се отстранява от кръвта ви и от тялото ви, когато издишвате.

Емфиземът уврежда стените между алвеолите и кръвоносните съдове. Когато това се случи, дробовете ви не могат да вкарат толкова кислород в кръвния поток или да отстранят толкова въглероден диоксид. Това засяга нивата както на кислород, така и на въглероден диоксид в кръвта.

Хората с лек до умерен емфизем често имат стандартни нива на кръвния газ. Хората с тежък емфизем често имат показания на кръвния газ, които показват кисела кръв или по-високи нива на въглероден диоксид в кръвта им. Хората с тежък емфизем също ще имат намалени нива на кислород.

Анормални или значително променени резултати от газовите изследвания на артериалната кръв може да са знак, че емфиземът е причинил значително увреждане на стените на алвеолите. Това често означава, че състоянието прогресира.

Как се измерват кръвните газове?

Газовият тест на артериалната кръв измерва нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта ви. Може да е малко инвазивен, но този тест предоставя подробна информация за газовете в кръвта ви, както и за pH баланса на кръвта ви.

Това се прави чрез вкарване на игла в артерия за събиране на кръв. В много случаи се използва артерия в китката ви. Необходимо е само малко количество кръв, но тъй като артериите лежат по-дълбоко от вените, този тест може да бъде по-болезнен от стандартното вземане на кръв.

Често се използва при хора с емфизем и хроничен бронхит за тестване на прогресията на заболяването. Тестът може също да помогне за проверка на бъбречната и метаболитната функция. Той измерва количеството кислород и въглероден диоксид в кръвта ви и проверява колко кисела или алкална е кръвта ви.

Разбиране на нивата на кръвния газ

Газовият тест на артериалната кръв отнема три показания, за да се получи картина на нивата на кръвния газ, което включва:

 • Ниво на водородни йони: Четива между 7.35 и 7.45 се считат за нормални. Нивото на водородните йони е пряко свързано с количеството въглероден диоксид в кръвта ви. Показанията под 7,35 показват високо количество въглероден диоксид или кисела кръв, докато показанията над 7,45 показват необичайно ниско количество въглероден диоксид или алкална кръв.
 • Ниво на парциално налягане на кислород (PaO2): Показанията под 75 mm Hg показват ниски нива на кислород.
 • Ниво на парциално налягане на въглероден диоксид (PaCO2): Четения между 35 mm Hg и 45 mm Hg се считат за стандартни. Отчитанията, които са над 45 mm Hg, показват високи нива на въглероден диоксид, докато показанията под 35 mm Hg показват необичайно ниско количество въглероден диоксид.

Нивата на газовете в кръвта ви са индикация за това колко добре белите ви дробове пренасят кислорода в кръвта и премахват въглеродния диоксид от тялото ви. При емфизем газовите тестове на артериалната кръв често са добър начин да се определи как прогресира състоянието.

Киселинността на кръвта ви също може да даде на лекарите или здравните специалисти информация за вашия метаболизъм или бъбречната ви функция. В някои случаи нивата на кръвния газ могат да бъдат полезна индикация по отношение на степента на травма или шок за тялото.

Тестовете за кръвен газ обикновено не се използват за диагностициране на емфизем, но те са много полезни за хора с известна диагноза емфизем. При ранен или лек емфизем нивата на кръвните газове могат да бъдат в рамките на средния диапазон.

С напредването на състоянието нивата на газовете в кръвта обикновено показват индикации за по-високи количества въглероден диоксид. Това казва на лекарите, че състоянието е прогресирало и може да е необходимо допълнително лечение.

Как да управляваме кръвните газове с емфизем

С напредването на емфизема може да изпитате повече симптоми като:

 • задух дори в покой

 • кашлица
 • хрипове
 • упражнява непоносимост
 • „бъчвообразен“ гръден кош, като разстоянието между гърба на човека и гръдната стена се увеличава по забележим начин
 • дишане през свити или плътно притиснати устни

Ефективното лечение на емфизема може да подобри нивата на кръвния газ и да намали симптомите. Правилното лечение ще зависи от цялостното ви здравословно състояние, другите лекарства, които приемате, и вида на плана за лечение, който вие и лекар смятате, че е подходящ за вас.

Възможностите за лечение включват:

 • Бронходилататори: Тези лекарства за вдишване помагат за отваряне на дихателните пътища.
 • Стероид лекарства: Стероидите помагат за намаляване на възпалението. Можете да ги приемате чрез инхалатор или през устата.
 • Белодробна рехабилитация: Програма за белодробна рехабилитация може да ви научи на дихателни упражнения, които могат да помогнат за подобряване на дишането ви и да повишат толерантността ви към упражнения.
 • Диета: Поддържането на умерено тегло понякога може да помогне за подобряване на дишането и нивата на газовете в кръвта. В по-късните етапи на емфизема може да се наложи да наддадете на тегло. Лекар или регистриран диетолог може да ви помогне да създадете най-добрия хранителен план за вас.
 • Кислородна терапия: Кислородната терапия включва вид допълнително домашно кислородно устройство, към което човек с емфизем може да се свързва редовно. Кислородната терапия може да увеличи количеството кислород, което се вдишва и навлиза в кръвта. Често показанията на кръвните газове могат да показват кога някой с емфизем се нуждае от кислородна терапия.
 • Белодробна хирургия: В някои случаи операция, наречена операция за намаляване на белодробния обем, може да премахне увредената белодробна тъкан. Това може да помогне на белите дробове да работят по-добре и може да подобри нивата на газовете в кръвта.
 • Трансплантация на бял дроб: Трансплантацията на бял дроб може да помогне на хора с напреднал емфизем да си възвърнат белодробната функция.

Долния ред

Емфиземът е състояние на белите дробове, което затруднява правилния обмен на газ в тялото. Тестовете за кръвен газ могат да измерват нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта ви, които са важни показатели за някой с емфизем. Газовият тест на артериалната кръв измерва тези нива и може да бъде индикация за това как емфиземът прогресира.

Хората с лек до умерен емфизем обикновено имат показания на кръвните газове, които попадат в стандартния диапазон. Въпреки това, ако емфиземът прогресира, нивата на кръвните газове обикновено попадат извън стандартния диапазон. По-конкретно, може да има по-високи количества въглероден диоксид в кръвта.

Редовното проследяване на нивата на кръвните газове може да помогне на лекарите да определят кога емфиземът е прогресирал и дали е необходимо допълнително лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss