Как да се тествате за ХИВ и защо това може да бъде добра идея

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна Ето нашия процес.

Здравна линия показва ви само марки и продукти, зад които стоим.

Нашият екип задълбочено проучва и оценява препоръките, които правим на нашия сайт. За да установим, че производителите на продукта са спазили стандартите за безопасност и ефикасност, ние:

 • Оценете съставките и състава: Имат ли потенциала да причинят вреда?
 • Проверете фактите на всички здравни твърдения: Съвпадат ли те с настоящите научни доказателства?
 • Оценете марката: Работи ли почтено и спазва ли най-добрите практики в индустрията?

Ние правим проучване, за да можете да намерите надеждни продукти за вашето здраве и уелнес.

Прочетете повече за нашия процес на проверка.
Беше ли Ви полезно?

Можете да се изследвате за ХИВ на много места. Много сайтове за тестване предлагат безплатни или по-евтини услуги за тестване, включително такса за плъзгаща се скала въз основа на дохода. Ето какво да очаквате.

Към 2018 г. 1 на 7 души живеещите с ХИВ не знаят, че са се заразили с вируса.

Това означава, че в Съединените щати приблизително 165 000 ХИВ-позитивни хора не получават подходящо медицинско лечение и може да предават инфекцията на други хора, без да го знаят.

„Не можете да видите вируса, нито винаги получавате симптоми, когато го имате“, казва д-р Мишел Форсие, клиницист, потвърждаващ пола, във виртуална здравна услуга FOLX. „Единственият начин да разберете дали имате ХИВ е да се изследвате.“

Къде да се изследвате за ХИВ

„Можете да се изследвате за ХИВ при вашия доставчик на първична медицинска помощ, в местния здравен отдел, в близките клиники за тестване за ППИ или в повечето болници“, казва Форсие.

Планираното родителство също предлага тестване за ППИ – включително тестване за ХИВ – за хора от всички полове, както и следните места:

 • VA медицински центрове
 • съоръжения за третиране на вещества
 • мобилни микробуси за тестване на STI

За да намерите център за тестване за ХИВ близо до вас, помислете дали да не поставите следното в лентата за търсене на Google:

 • Тестване за ХИВ близо до мен
 • Безплатно изследване за ХИВ близо до мен
 • Тестове за ППИ близо до мен
 • Тестване за ХИВ в [your city]
 • Тестване за полово предавани болести в [your state]

Можете също да потърсите вашия пощенски код в директорията Get Tested на Центъра за контрол на заболяванията (CDC), за да намерите сайтове за тестване за ХИВ близо до вас.

Самотестване за ХИВ

Изследването в здравно заведение е един поверителна, икономична и точна опция за откриване на текущия ви ХИВ статус — но това не е единствената опция.

Можете също така да разберете текущия си ХИВ статус, като си направите у дома тест за ХИВ, казва Форсие.

Има два основни вида тестове за ХИВ у дома: изпращане по пощата и бързи тестове.

Тестове по пощата

Това са тестове за ХИВ у дома, които изискват да вземете проба от телесна течност – обикновено кръв от убождане с пръст – у дома. След това изпратете пробата по пощата в лаборатория, където експертите могат да я проверят за HIV антигени или антитела.

Тъй като трябва да изпратите пробата по пощата и експертите трябва да я прегледат, получаването на резултатите обикновено отнема около седмица.

Можете да поръчате тестове за ХИВ у дома, които компаниите могат да изпращат до дома ви чрез различни онлайн доставчици на здравни услуги.

Популярните тестове за ХИВ у дома включват:

 • Тест за ХИВ Everlywell
 • Нека да бъдем проверени Стандарт 5
 • myLab Box ХИВ домашен тест
 • Основен тест на Nurx

Бързи тестове

Бързият самотест може да открие ХИВ антитела в слюнката ви.

„Вземете тампон от венците и след това много внимателно следвате инструкциите, за да проведете теста и да получите резултати“, казва Форсие. Както подсказва името им, този тест обикновено дава резултати в рамките на 20 минути.

Много аптеки – включително CVS, Walgreens и Duane Read, за да назовем само няколко – предлагат бързи самотестове за продажба.

Тестовете за ХИВ у дома могат да бъдат точни, стига да следвате инструкциите за тестване на T.

Количеството слюнка, взето по време на тези тестове, съдържа по-малко антитела, отколкото кръвна проба, според Forcier. „Бързите тестове може да пропуснат и да не открият тези ниски нива на антитела при ранна инфекция“, казват те.

Бързите тестове също имат малко по-голям шанс да пропуснат ранна ХИВ инфекция – например такава, която се е появила през последните 2-4 седмици – давайки фалшиво отрицателен резултат.

Така че, ако имате потенциална експозиция, направете бърз тест за ХИВ и получете отрицателен резултат, препоръчват експертите правя още един тест 3 месеца по-късно.

Въпреки това „за повечето хора тези бързи тестове могат да бъдат много полезни и са по-добри, отколкото никога да не се тествате за ХИВ поради страх, притеснения относно стигмата или просто липсата на доставчик, на когото да имате доверие или да се чувствате в безопасност, когато говорите за тестване“, казва Форсиер.

Разходи за тестване за ХИВ от джоба ви

Ако имате застраховка или Medicaid, можете да получите лично изследване за ХИВ безплатно.

Застрахователните планове трябва да покриват тестването за ХИВ за всички на възраст 15-65 години без доплащане и по-възрастни или по-млади хора, които може да имат по-голям шанс да се заразят с ХИВ.

Ако нямате застраховка или се притеснявате дали вашият настойник или съпруг ще види застрахователен иск, имате опции за безплатно или по-евтино изследване за ХИВ.

Много сайтове за тестване предлагат тестване за ХИВ безплатно или предлагат тестване по плъзгаща се скала въз основа на дохода. Използвайте директорията Get Tested на CDC, за да намерите безплатни сайтове за тестване за ХИВ близо до вас.

Застраховките обикновено не покриват домашни тестове за ХИВ, включително изпращане по пощата и бързи тестове. Ако имате здравна спестовна сметка или гъвкава разходна сметка, можете да използвате средствата си, за да покриете разходите.

Тестовете за ХИВ у дома обикновено струват между $50 и $100.

Резултати от тестове за ХИВ и потенциални следващи стъпки

Колко време отнема получаването на вашите резултати зависи от вида на теста за ХИВ, който получавате.

Обикновено можете да очаквате резултати в рамките на:

 • Лабораторен тест за ХИВ: 5–7 работни дни
 • Самопроверка по пощата: 5–7 работни дни
 • Бърз самотест: 30 минути или по-малко

Има три възможни резултата за тест за ХИВ:

 • отрицателен (понякога наричан „нереактивен“)
 • положителен (понякога наричан “реактивен”)
 • неопределен (понякога наричан „двусмислен“ или „невалиден“)

„Ако получите отрицателен резултат, това означава, че тестът не е открил никакви доказателства за ХИВ инфекция“, казва Форсие. Тук вероятно нямате ХИВ, освен ако не си направите тест твърде скоро след скорошна експозиция.

Ако получите положителен резултат, това означава, че тестът реагира на някои вещество в кръвта ви, казва Форсие.

„Това не винаги означава, че сте ХИВ-позитивен“, казва Форсие. „Въпреки че може да означава, че е реагирал на ХИВ антитяло или антиген в кръвта ви, това може също да означава, че е реагирал на друго вещество в кръвта ви“, казват те.

Много експерти препоръчват да направите втори тест за ХИВ, за да потвърдите резултатите си.

„Ако трябва да си направите втори тест, бихте искали да си направите кръвен тест в здравно заведение, за да получите най-точното потвърждаващо изследване“, казва Форсие.

Ако получите резултати, които изглеждат като „неопределени“, „двусмислени“ или „невалидни“, това означава, че тестът не може ясно да открие резултатите или че има проблем или грешка с устройството за тестване.

Обикновено, както за лабораторни тестове за ХИВ, така и за самотестове по пощата, ако получите положителен резултат, здравен специалист ще ви се обади, за да обсъдите следващите стъпки.

Долния ред

Изследването за ХИВ е единственият начин да разберете текущия си ХИВ статус. Ако получите положителен резултат, ранната диагностика и лечение могат да помогнат за справяне със състоянието и предотвратяване на предаването на други хора.

„ХИВ не е смъртна присъда“, казва Форсие. „Това е вирус, който може да бъде добре контролиран с различни лекарства.“


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss