Как да се отървете от старчески петна

Може да забележите нарастващ брой малки тъмни петна по кожата си с всеки изминал рожден ден. Получаването на все повече и повече от тези възрастови петна с напредване на възрастта е нормална реакция на тялото към излагането на слънце с течение на времето.

Най-често те започват да се появяват на или около 50-годишна възраст, но по-младите хора също могат да получат старчески петна, ако прекарват много време на слънце.

Ако не харесвате външния вид на старческите си петна, има много неща, които можете да направите, за да се отървете от тях. Прочетете, за да разберете как.

Домашни средства за лечение на старчески петна

Можете да лекувате старческите си петна у дома с локални лечебни кремове. За да получите тези кремове, ще ви трябва рецепта от Вашия лекар. Най-често лекарите предписват:

  • хидрохинон (избелващ крем)
  • леки стероиди
  • ретиноиди, като третиноин (крем за акне)

Тези локални лекарства действат чрез избледняване на възрастовите петна в продължение на няколко месеца.

Винаги трябва да прилагате широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF (слънцезащитен фактор) най-малко 30, особено ако използвате едно или повече локални лечения. Това помага да се намалят всякакви допълнителни щети от слънцето.

Имайте предвид, че локалните кремове с рецепта имат много силен ефект върху кожата. Те могат да доведат до парене, сухота, сърбеж или зачервяване, обикновено само временно.

Предлагат се и локални кремове за избледняване без рецепта. Потърсете такъв, който съдържа:

  • хидрохинон
  • гликолова киселина
  • койева киселина

Имайте предвид, че някои от тези продукти могат да раздразнят кожата ви, особено тези, които съдържат хидрохинон.

Ако не се чувствате комфортно да използвате локални кремове, за да се отървете от старческите си петна, има някои гримове, които са специално създадени, за да ги скрият.

Офисни процедури за старчески петна

Вашият лекар може да е в състояние да лекува старчески петна в офиса по-бързо, отколкото вие у дома. Ето някои опции за лечение на възрастови петна в офиса.

Лазерна и интензивна импулсна светлинна терапия

Тези лечения помагат да се унищожат клетките, произвеждащи меланин (клетките, които оцветяват старческите петна), без да увреждат повърхността на кожата. Обикновено ще трябва да посетите Вашия лекар два или три пъти за лечение.

Няколко седмици или месеци след лечението, старческите ви петна трябва да започнат да избледняват. Има малко странични ефекти от лазерната и интензивната импулсна светлинна терапия. Най-често хората изпитват известно временно обезцветяване на кожата си.

След лечението трябва да нанасяте слънцезащитен крем и да използвате други форми на слънцезащита ежедневно.

Замразяване (криотерапия)

За това лечение Вашият лекар ще приложи течен азот или друг замразяващ разтвор върху възрастовите ви петна с помощта на тампон с памучен връх. Това трябва да унищожи част от цвета (пигмента) на старческите ви петна.

Когато кожата ви заздравее, тя ще изглежда по-светла на цвят. Този тип лечение обикновено се използва само върху едно възрастово петно ​​или върху малък набор от възрастови петна. При това лечение има малък риск от временно кожно дразнене, трайни белези или обезцветяване.

Дермабразио и микродермабразио

Дермабразиото включва рендосване (шлайфане) на повърхностния слой на кожата ви с бързо въртяща се четка. Това третиране премахва повърхността на кожата, позволявайки на нов слой кожа да расте на нейно място.

Може да се наложи Вашият лекар да извърши това лечение повече от веднъж, за да видите резултатите. Може да получите временно зачервяване и струпеи след това лечение.

Лечението с микродермабразио е по-малко интензивно от дермабразиото, което може да помогне да се направи видът на старческите петна малко по-лек. Изисква няколко процедури в офиса в продължение на месеци, за да видите резултатите.

Имайте предвид, че ако имате розацея или малки червени вени по лицето си, микродермабразиото може да влоши появата им.

Химичен пилинг

По време на химически пилинг, Вашият лекар ще нанесе киселина върху лицето Ви, която разрушава външния слой на кожата Ви до старческите петна. Когато външният слой се отлепи, нова кожа ще израсне, за да го замени.

Може да се наложи да имате няколко лечения, преди да започнете да виждате резултати. Вероятно ще изпитате известно временно зачервяване след лечението и има малък шанс лечението да промени цвета на кожата ви завинаги.

Екстата

Това е офисно лечение за старчески петна, току-що одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) след клинично изпитване.

По време на това лечение лекарят ще приложи силно концентриран течен водороден прекис върху всяко възрастово петно ​​четири пъти за четири минути. Водородният пероксид помага за овлажняване на старческите петна, за да ги разтвори, без да уврежда кожата наоколо.

Някои хора се нуждаят от повече от едно лечение, за да разтварят напълно възрастовото петно, особено ако е голямо или много тъмно. Има малко нежелани странични ефекти при това лечение, като най-честите са леко кожно дразнене и струпеи.

Живот с възрастови петна

За да предотвратите нови старчески петна, избягвайте продължителното излагане на слънце. А когато сте на слънце, не забравяйте да се предпазите със защитно облекло, шапка и слънцезащитен крем. Трябва също да избягвате солариуми, които също увеличават риска от появата на старчески петна.

Старческите петна са напълно безвредни. Въпреки това, понякога е трудно да се разграничат от рак на кожата. Поради тази причина посетете Вашия лекар, ако имате съмнения за ново петно ​​по кожата си.

Имайте предвид, че вашата здравна застраховка може да не покрива разходите за професионално премахване на възрастови петна, тъй като те се считат за козметични. Говорете с вашия кожен лекар (дерматолог) за различните опции, за да научите кое е най-доброто за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss