Как да се отървете от паякообразните вени

Паякообразните вени изискват професионално лечение, за да изчезнат напълно. Има много домашни лечения, които обещават да се отърват от паякообразните вени, но има малко изследвания, които да ги подкрепят.

Паякообразните вени (телеангиектазии) са видими, увредени кръвоносни съдове, които приличат на клони или мрежи в лилаво, синьо или червено.

Докато паякообразните вени обикновено са безвредни, някои хора искат да ги премахнат по козметични причини.

Има няколко начина да се отървете от тях или да предотвратите образуването им на първо място, включително лечение в офиса и у дома. Ето какво трябва да знаете.

Професионално лечение

Има няколко професионални лечения, които могат да бъдат ефективни за намаляване на появата на паяжини на вените или за пълното им премахване, включително следното:

Склеротерапия

Склеротерапията е минимално инвазивно лечение, което включва инжектиране на течност (обикновено физиологичен разтвор) във вените на паяк. Засегнатите вени ще се възпалят и раздразнят, ще се слепят и ще възпрепятстват притока на кръв към тях.

Без кръв вените ще се свият. Имайте предвид, че може да отнеме няколко сесии, за да се отървете напълно от паякообразните вени със склеротерапия.

Терапия на системата за затваряне

Подобно на склеротерапията, терапията със затваряща система включва инжектиране на вещество във вената на паяка. Но вместо физиологичен разтвор, той използва гъста, лепкава субстанция, за да затвори вената от кръвния поток.

В крайна сметка вената ще се свие и ще избледнее. Както при склеротерапията, може да са необходими няколко процедури, преди да постигнете желаните резултати.

Лазерно лечение

Лазерното лечение е особено ефективно за малки вени, които са по-близо до повърхността на кожата, като например на лицето ви.

Лазерната светлина се излъчва в засегнатите вени, което ги кара да се съсирват и в крайна сметка да изсъхнат.

За разлика от склеротерапията или терапията със затваряща система, лазерното лечение се счита за неинвазивен метод. Въпреки това, може да не е ефективна опция за по-големи паяжини.

Ендовенозна лазерна терапия

Ендовенозна лазерна терапия (EVLT), наричана още ендовенозна лазерна аблация, обикновено се използва за лечение на разширени вени, но може да бъде опция и за по-големи паяжини.

Това включва въвеждане на лазерно влакно в засегнатия кръвоносен съд през малък разрез. Поради топлината от лазера, вената постепенно ще се разпадне. Може да отнеме няколко месеца, преди да изчезне напълно.

Тъй като клиницистът трябва да среже кожата ви, EVLT се счита за по-инвазивен от другите методи и обикновено включва локална анестезия.

Домашно лечение

Ако се опитвате да се отървете от паякообразните вени, вероятно сте попаднали на безброй домашни средства или продукти, които обещават да премахнат паякообразните вени. Въпреки това, има малко или никакви изследвания, които да подкрепят тези подходи, а някои могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Ето преглед на някои обичайни домашни лечения, които може да срещнете:

  • Терапия със синя светлина: Терапията със синя светлина обикновено се използва за лечение на състояния върху кожата или точно под повърхността, като акне. Някои хора казват, че писалките със синя светлина у дома могат да проникнат и да премахнат паякообразните вени, но няма изследвания в подкрепа на това твърдение. Докато някои хора, които изпробват тези писалки, казват, че забелязват леко подобрение във външния вид на паякообразните вени, повечето не съобщават за никакъв ефект.
  • Самоинжектиране на физиологичен разтвор: Внимавайте с всякакви твърдения, че можете сами да инжектирате физиологичен разтвор или други вещества във вените на паяк у дома. Това крие висок риск от инфекция и други потенциално сериозни усложнения.
  • Естествени средства за защита: Ябълковият оцет, конският кестен и билковите добавки са само някои от природните средства за лечение на паяжини. Въпреки че някои естествени лекарства могат да осигурят краткотрайно облекчение от всеки дискомфорт, причинен от паяжини, те всъщност няма да се отърват от паякообразните вени.

Предотвратяване

Има много начини да предотвратите образуването на нови паяжини или влошаването на съществуващите вени, включително:

  • Носенето на компресионни чорапи: Компресионните чорапи оказват натиск върху прасците, което спомага за насърчаване на притока на кръв и предотвратява развитието на паякообразни вени. Можете да ги намерите в аптеката или по-специализираните с рецепта от медицински специалист.
  • Носенето на слънцезащитни продукти: Редовната употреба на SPF може да помогне за предотвратяване на разграждането на колагена и капилярите, което може да помогне за намаляване на риска от паяжини, особено на лицето ви.
  • Получаване на упражнения: Всякакъв вид физическо упражнение, независимо дали става въпрос за леко разтягане или ходене на поход, може да помогне за притока на кръв и да насърчи здравите и здрави кръвоносни съдове.
  • Поддържане на умерено тегло: Поддържането на умерено тегло може да намали напрежението върху кръвоносните съдове.
  • Избягване на прекомерна топлина: Изключително горещите душове или други източници на излишна топлина могат да причинят подуване на кръвоносните съдове и потенциално спукване.
  • Повдигане на краката: Повдигането на краката ви, когато лежите или седите, може да помогне за подобряване на притока на кръв.

Долния ред

Паякообразните вени се появяват поради отслабени или увредени кръвоносни съдове. Те обикновено не са причина за безпокойство, но някои хора може да искат да се отърват от тях поради козметични причини. Тъй като не изглежда да причиняват никакви неблагоприятни последици за здравето, те се считат за козметичен проблем.

Понастоящем склеротерапията е най-популярното и ефективно лечение за премахването им, но има няколко възможности, които да разгледате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss