Как да преживеете Рамадан, когато имате хранително разстройство

Постенето, свързано с празнуването на Рамадан, може да доведе до уникални предизвикателства, ако имате хранително разстройство. Намирането на подкрепа, пропускането на някои дейности и наличието на структуриран план може да помогне.

Мюсюлманка се моли в джамия по време на Рамадан
Все още можете да спазвате свещения месец Рамадан по различни начини, дори и да не постите. (Bhongsatorn Hengsuwanich/Гети изображения)

Рамадан е деветият месец от ислямския календар и се спазва от мюсюлманите по целия свят. През свещения месец мюсюлманите се въздържат от ядене и пиене от изгрев до залез слънце. Вместо това те се съсредоточават върху духовното израстване, размисъл, поклонение и актове на служба.

За мюсюлманите, които имат хранително разстройство, Рамадан може да се почувства противоречив и предизвикателен. Дневният цикъл на гладуване и хранене може да ви накара да почувствате необходимостта да ограничите приема на храна, да ядете големи количества наведнъж или да се прочистите след хранене.

Въпреки че Рамадан е предназначен да бъде предизвикателство по много начини, той не е предназначен да има отрицателно въздействие върху вашето психическо или физическо здраве.

Ако сте мюсюлманин и живеете с хранително разстройство, важно е да се отнасяте към себе си със състрадание през свещения месец и да отделите известно време, за да решите дали гладуването е най-безопасният избор за вас.

5 съвета за Рамадан, когато имате хранително разстройство

Преминаването през Рамадан, когато имате хранително разстройство, може да бъде трудно. Но можете да направите много неща, за да улесните спазването на свещения месец. Това може да включва:

1. Поставяне на граници

Голяма част от Рамадан може да се върти около идеята за пируване с другите, като различните мюсюлмански култури по света превръщат вечерното хранене (ифтар) в социално събитие.

Много мюсюлмани могат да организират вечери с любими хора или да присъстват на обществени ифтари.

Поставянето на граници може да включва избор да не посещавате вечери или да се извинявате от разговори за пиршества, ако това ви кара да се чувствате неудобно или тревожни.

Но това не означава, че трябва да пропуснете социалните елементи на свещения месец. Помислете дали да не попитате любимите си хора дали искат да се срещнат в джамията за нощната молитва (Тарауих) или да участват заедно като доброволци в местно благотворително събитие.

2. Отделяне на време за сухур

По време на Рамадан мюсюлманите по света се събуждат преди изгрев слънце, за да ядат сутрешното хранене, известно като сухур, за да започнат ден на пост.

Ако решите да постите, важно е да отделите време за ядене на сухур, за да запазите енергията си през целия ден.

Помислете за хранене с високо съдържание на протеини и здравословни мазнини и сложни въглехидрати. Тези храни могат да намалят вероятността да се чувствате уморени или мудни през деня.

Може също така да е полезно да планирате храненията си предварително, за да намалите шансовете си да се почувствате претоварени, когато решавате какво да ядете всеки ден.

3. Водене на дневник за размисъл за Рамадан

Преминаването през Рамадан може да изисква много сила и решителност и това може да бъде по-интензивно, ако имате хранително разстройство.

Воденето на дневник може да бъде чудесен начин да идентифицирате и да следите как се чувствате през целия месец.

Възможните подкани в дневника включват:

 • Какви емоции изпитахте около храната днес?
 • Имало ли е ситуации, които са активирали тревожни мисли или чувства?
 • Как се справихте с тези ситуации или как бихте могли да ги управлявате следващия път?
 • Имаше ли моменти, които се чувстваха радостни?
 • Как утрешният ден може да бъде по-добър?

4. Виждане на Салах като възможност за внимателност

Салах или намаз е задължителната молитва, която се дава пет пъти на ден в исляма. Може да предостави чудесна възможност да си починете от ежедневните си задачи и да намерите време за внимание.

Времето на Салах може да изглежда като търсене на тихо място за молитва, отделяне на време за съзерцание и фокусиране върху движенията ви.

А 2017 проучване установиха, че хората, които редовно се молят, като същевременно включват внимание, имат по-добро психично здраве от тези, които не включват внимание.

5. Да имате готов план за превенция

Ако смятате, че Рамадан може да засили симптомите на вашето хранително разстройство или да ви накара да изпитате повторение на нежелано поведение, може да е полезно да съставите план за предотвратяване на повторение преди началото на свещения месец или по всяко време през месеца.

Планът може да включва списък от:

 • познатите ви задействания, така че можете да помислите за начини да ги избегнете
 • стратегии за справяне, които са работили за вас, които можете да използвате отново
 • нови инструменти, които можете да приложите, за да намалите шанса да претърпите неуспех
 • хора, на които можете да разчитате в трудни ситуации, като доверени близки или терапевт

Спазване на Рамадан, когато не постите

1152499833 Ние сме/Гети изображения

Ако решите да не постите по време на Рамадан, можете да спазвате свещения месец по няколко други начина.

Фокусирането върху духовните аспекти на Рамадан, като молитва, размисъл и общност, може да помогне за изместване на фокуса от храната, съветва Рейчъл Голдбърг, лицензиран брачен и семеен терапевт в Лос Анджелис, която се специализира в хранителни разстройства и е основател на Рейчъл Голдбърг терапия.

Може да искате да спазвате Рамадан без да постите, като:

 • Доброволно време: По време на Рамадан мюсюлманите увеличават своите благотворителни действия, известни също като садака. Въпреки че това обикновено включва финансови дарения, то може също така да включва доброволно отделяне на времето ви за кауза, която подкрепяте, като например обществен проект.
 • Увеличаване на вашите актове на поклонение: Прекарването на повече време в молитва може да бъде чудесен начин да се почувствате повече част от Рамадан. Ако ви е удобно, помислете дали да не посетите местната джамия след ифтар, тъй като повечето мюсюлмани ще се съберат там, за да се поклонят заедно до късните часове, създавайки оживена и радостна среда.
 • Научете повече за исляма: Рамадан може да бъде чудесно време да научите повече за вашите ислямски интереси чрез четене на ислямска литература и посещаване на религиозни лекции.

Намиране на културно компетентна грижа

Културно компетентната грижа е здравна грижа, която отчита здравето на дадено лице културно специфични потребности за да се гарантира, че могат да получат най-доброто качество на грижите.

Ако имате хранително разстройство, културно компетентната грижа може да ви помогне да постигнете и поддържате възстановяване. Най-важното е, че може да позволи план за подкрепа, който отчита вашите културни и религиозни вярвания, както и вашите ценности, свързани с храната.

А Преглед на изследването за 2020 г установиха, че е важно здравните специалисти, включително диетолозите, да имат разбиране за културните вярвания, за да помогнат за обучението на другите.

Примери за културно компетентни ресурси за грижа, които могат да подкрепят мюсюлманите, включват:

 • Ruh Care, където можете да намерите мюсюлмански терапевт, който разбира вашите индивидуални нужди

 • Clinicians of Color, за да намерите терапевт, който е свързан с вашата култура

 • Гореща линия за мюсюлманска младеж за достъп до поддръжка, която е чувствителна към вашата вяра и култура чрез телефон, чат на живо, текстово съобщение или имейл

Връщане в правилния път след Рамадан

Краят на Рамадан се отбелязва с настъпването на новолуние и празнуването на Ид ал-Фитр. Това може да предостави чудесна възможност за размисъл върху изминалия месец, предизвикателствата, които сте преодолели, и начините, по които може да сте се доближили до вярата си.

Ако сте изпитали затруднения, свързани с хранително разстройство, помислете дали да не се обърнете към специалист по психично здраве или към вашите близки за подкрепа.

„Важно е да практикувате състрадание към себе си, да осъзнавате трудността на ситуацията и да лекувате [yourself] с доброта и разбиране, а не със самокритика“, казва Голдбърг.

Признаването на всякакви неуспехи може да бъде първата стъпка в обработката и преодоляването на вашите предизвикателства. Терапевтът може да ви помогне да идентифицирате стратегии за справяне и инструменти, които да подкрепят вашия процес.

Рамадан е най-важният месец от ислямския календар и включва пост от изгрев до залез слънце. За мюсюлманите, които имат хранително разстройство, свещеният месец може да бъде предизвикателство.

Важно е да се отнасяте към себе си със състрадание през това време и да направите каквото можете, за да направите месеца по-лек. Поставянето на граници, намирането на възможности за внимателност и подготвянето на план за превенция може да помогне.

Рамадан не е само пост. Може да е полезно да помислите какви духовни цели бихте искали да постигнете през месеца по начин, който ви се струва достъпен и състрадателен към вашите индивидуални нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss