Как да предпазим леката ХОББ от прогресия

ХОББ е прогресивно заболяване. В по-късните си етапи може значително да намали продължителността на живота. Но ако имате лека ХОББ, можете да предприемете стъпки, за да забавите или дори да предотвратите тази прогресия.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) засяга приблизително 328 милиона души в света. Тя може да варира от лека до много тежка. Обикновено прогресира, което означава, че се влошава с времето.

Въпреки че ХОББ обикновено е прогресираща, има стъпки, които можете да предприемете, за да забавите нейното прогресиране. Ако имате лека ХОББ, идеално е да предприемете тези стъпки, за да запазите симптомите си леки.

Продължете да четете, за да научите повече за това как да предпазите леката си ХОББ от прогресиране в по-тежка ХОББ.

Какво е лека ХОББ?

Според Глобалната инициатива за хронична обструктивна белодробна болест (GOLD), „лека ХОББ“ означава, че вие:

  • може да кашля много
  • понякога може да изкашля слуз
  • усетете леко задъхване след напрегната дейност

Ако имате ХОББ, дробовете ви не работят добре, така че не сте в състояние да издишате толкова пълно, колкото човек без ХОББ. Единственият начин наистина да разберете дали имате ХОББ е да се подложите на спирометричен тест.

Говорете с лекар за изследване, ако имате някой от изброените по-горе симптоми. Също така се консултирайте с лекар, ако имате анамнеза за излагане на тютюн, замърсяване или вдишвани химикали – всички рискови фактори за ХОББ.

Степени и групи на ХОББ

Може да чуете лекар да използва термините „степен“ и „група“, за да опише вашата ХОББ.

Лекарите категоризират ХОББ в четири степени, които отразяват тежестта на обструкцията на въздушния поток в белите дробове. Степен 1 ​​означава, че имате лека обструкция. Степен 4 означава, че вашата обструкция е много тежка.

Лекарите също така категоризират хората с ХОББ в четири групи въз основа на това как техните симптоми ги засягат и колко често изпитват екзацербации. Ако вашият лекар ви описва като група А, вероятно имате лека ХОББ.

Научете повече за степени и групи на ХОББ.

Колко често прогресира леката ХОББ?

Симптомите на ХОББ могат бавно да прогресират с течение на времето. Въпреки че е възможно да се лекуват много симптоми на ХОББ, не винаги можете да обърнете увреждането, което първоначално е засегнало белите ви дробове.

Няма определена времева линия, която да казва, че човек остава в един етап за определен период от време, преди да премине към друг етап.

Но ако получите диагноза ХОББ в ранна възраст (по-рано от 50) или да продължите да пушите след поставянето на диагнозата, има по-голяма вероятност състоянието ви да прогресира по-бързо.

Каква е очакваната продължителност на живота на хората с лека ХОББ?

ХОББ може да съкрати продължителността на живота ви, но експертите знаят повече за продължителността на живота в по-късните стадии на ХОББ. Според проучване от 2020 г. няма разлика в очакваната продължителност на живота на хората с лека ХОББ в сравнение с тези, които не са имали ХОББ.

Но същото проучване предполага, че хората с умерена ХОББ може да очакват да намалят продължителността на живота си с 6,2 години. Това подчертава колко е важно да се предприемат стъпки за поддържане на ХОББ в лека форма.

Как мога да забавя прогресията на ХОББ?

Най-честата причина за ХОББ е пушенето на цигари. Но излагането на замърсен въздух, прах и химически агенти също може да доведе до ХОББ. Ограничаването на излагането ви на тези дразнители и възпалителни инхаланти може да помогне.

По-долу са някои основни стъпки, които можете да предприемете, за да забавите прогресията на ХОББ.

Спри да пушиш

Спирането на тютюнопушенето е една от най-въздействащите стъпки, които можете да предприемете, ако искате да забавите прогресията на леката ХОББ. Пушенето уврежда белодробната тъкан, включително ДНК в клетките. Тези промени предизвикват имунни реакции в тялото ви, които водят до симптоми на ХОББ като кашлица и задух.

Никотинозаместителните терапии, като лепенки и дъвки, могат да помогнат за увеличаване на вероятността да се откажете успешно и да останете в дългосрочен план.

Вземете вашите лекарства против ХОББ

Вашият режим на лечение може да включва инхалатори или перорални лекарства, които могат да подобрят дишането ви. Важно е да използвате тези лекарства според указанията на Вашия лекар, за да Ви помогнат да поддържате или дори да подобрите качеството си на живот.

Говорете с лекар, ако забележите, че лекарствата не ви помагат да управлявате състоянието си така добре, както някога.

Бъдете в крак с вашите имунизации

Респираторните инфекции могат да увеличат риска от усложнения, свързани с ХОББ. Основните имунизации включват:

  • Covid19 ваксина: Американската белодробна асоциация препоръчва да сте в крак с вашата ваксина срещу COVID-19, която може да помогне за предотвратяване на сериозни респираторни заболявания.
  • Ваксина срещу грип: Правете си противогрипна ваксина всяка година, когато стане налична, обикновено през септември или октомври.
  • Пневмококова ваксина: Ако никога не сте получавали пневмококова ваксина (някои хора получават такава като дете), говорете с лекар дали трябва да получите тази ваксина на вашата възраст. Има няколко вида пневмококови ваксини.
  • Tdap ваксина: Ако никога не сте получавали ваксина Tdap за защита срещу тетанус, дифтерия и коклюш (магарешка кашлица), помислете дали да не я получите. Възрастните трябва да получават бустер приблизително на всеки 10 години.

Може да пожелаете да прегледате графика на ваксината си с Вашия лекар, за да определите дали други ваксини могат да Ви поддържат добре.

Участвайте в белодробна рехабилитация

Белодробна рехабилитация е програма за упражнения под медицинско наблюдение, която може да ви помогне да подобрите дишането си, особено по време на упражнения.

Дори ако имате лека ХОББ, това може да повлияе на дишането ви, докато тренирате. При белодробна рехабилитация белодробният терапевт може да ви помогне да подобрите дишането си по време на физическа активност.

Програмата може също така да предостави консултации за добър живот с ХОББ, както и за намаляване на тревожността и депресията, които също могат да придружават диагнозата ХОББ.

Дори леката ХОББ може да повлияе на това колко добре белите дробове обменят кислород. Може да ограничи и ежедневните ви дейности.

Ако лекар ви е диагностицирал лека ХОББ, важно е да предприемете стъпки, за да управлявате състоянието си. Спирането на тютюнопушенето и извършването на други промени в начина на живот може да предотврати прогресирането на ХОББ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss