Как да лекуваме враснал нокът

Разбиране на врастнали нокти

Врастналите нокти не се случват само на пръстите на краката ви. Ноктите ви също могат да се врастнат. Това се случва по-рядко при пръстите, защото не притискате пръстите си в обувки, които не стоят добре. Освен това формата на ноктите ви прави по-малко вероятно да се враснат.

Въпреки това, врастнали нокти се случват и те могат да се заразят. Това прави ежедневните задачи като писане на клавиатура или миене на съдовете болезнени.

Какво е врастнал нокът?

Ноктите и кожата ви са изградени от протеин, наречен кератин. Ноктите се образуват, когато плътните слоеве от кератинизирани клетки избутат към повърхността на пръста ви. Извивките по ноктите ви съответстват на ръбовете на кожата под ноктите ви. Те помагат да задържате ноктите ви на място.

Когато формата на нокътя се промени, гребените, които държат нокътя ви на място, могат да загубят връзката си. Това може да доведе до израстване на ноктите в страните или ъглите на кожата ви. Това е известно като враснал нокът. Редица неща могат да причинят това, включително:

 • нараняване
 • гъбична инфекция
 • растеж, който е твърде бърз или твърде бавен
 • неправилно подрязване, като например оставяне на шип на ноктите в края
 • гризане на нокти

Паронихия

Паронихията е инфекция в тъканите около нокътя на пръста или крака. В повечето случаи пръстът е заразен от Стафилококус ауреус, обикновена стафилококова бактерия или от гъбички кандида. Инфекциите могат да прогресират до пълноценни, болезнени абсцеси. Ако инфекцията продължава без лечение, съществува риск от по-сериозна инфекция и трайно увреждане на нокътя.

Самолечение

Освен ако нямате диабет или друго медицинско състояние, което ви излага на особен риск, може да успеете успешно да лекувате заразен нокът у дома. Стъпките са прости.

 1. Приложи топли компреси или накиснете пръста в топла сапунена вода за 10 до 20 минути, поне два пъти на ден.
 2. Приложи антибиотик или противогъбичен крем.
 3. Дръжте заразената зона покрита с a стерилна превръзка.

Медицинска намеса

Когато врастнал нокът причинява тежка инфекция, особено ако се образува абсцес, Вашият лекар може да препоръча една от няколкото медицински процедури.

Памучен клин

Вие или Вашият лекар може внимателно да повдигнете нокътя и да поставите малък клин от лечебен памук между нокътя и възпалената кожа до нокътя. Това може да облекчи болката и да позволи на нокътя да расте правилно.

Изцеждане на абсцес

Ако вашият враснал нокът се е развил в абсцес, лекарят трябва да го източи. Пръстът ви ще бъде вцепен с локална анестезия в кабинета на лекаря, преди да се направи разрез за източване на гнойта. Ако има значителен дренаж, лекарят може да постави парче марля или фитил в разреза, така че да може да продължи да се оттича за ден или два.

Хирургична ексцизия

Врастналите нокти рядко изискват хирургично лечение. Операцията е по-честа при врастнали нокти. Ако обаче врастналият нокът не отшумява сам, може да се наложи да посетите семеен лекар или дерматолог за хирургично решение.

Лекарите обикновено използват процедура, наречена авулсия на ноктите. Това включва премахване на част от нокътя, за да позволи на заразената област да се отцеди и заздравее. Извършва се в лекарския кабинет с локална анестезия, за да поддържа зоната вцепенена.

Престъпници и други опасности

По принцип не е нужно да ходите на лекар за врастнал нокът, но трябва да сте бдителни за грижите си. Това, което може да изглежда като рутинна инфекция, може бързо да прогресира до нещо по-сериозно.

Престъпник е инфекция, която се е разпространила дълбоко в върха на пръста. По-рядко, нелекувана инфекция от враснал нокът може да причини възпаление на подлежащата кост, наречено остеомиелит. Тези инфекции изискват медицинска помощ.

Посетете незабавно Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми:

 • влошаване или силна болка
 • зачервяване, което обхваща целия връх на пръста ви

 • зачервяване, което пълзи от първоначалното място на инфекцията
 • проблеми със огъването на ставите на пръста ви
 • треска

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss