Какъв скрининг се използва за депресия?

Инструментите за скрининг на депресия могат обективно да открият депресия и да проследят симптомите във времето.

Симптомите на депресия варират от човек на човек, така че в някои случаи разстройството може да бъде трудно за откриване.

Извършването на основана на доказателства оценка за депресия може да помогне за потвърждаване на диагнозата ви и да позволи на лекаря да разбере по-добре вашите симптоми и тежестта на вашето състояние.

Често срещани видове оценки на депресията

Оценките на депресията играят жизненоважна роля в лечението на депресия, като предоставят последователна и обективна мярка за симптомите.

Тези оценки използват комбинация от самоотчитани симптоми, клинични интервюта и стандартизирани въпросници или скали за оценка. Те могат също да определят тежестта на депресията и да проследят симптомите във времето.

Ето някои от най-често използваните скали за депресия.

Описът на депресията на Бек (BDI)

Описът на депресията на Beck (BDI) е широко използван въпросник за самоотчитане, предназначен да оцени симптомите и тежестта на депресията, както и нейните поведенчески прояви.

BDI се състои от 21 въпроса чрез формат с множествен избор и отнема около 10 минути за попълване. Той оценява депресивни симптоми като безнадеждност и промени в съня и апетита. Всеки въпрос се оценява по 4-степенна скала (0 до 3), като по-високите резултати предполагат по-тежки симптоми на депресия.

Тази оценка се използва както в клинични, така и в изследователски условия и е известно, че има висока надеждност и валидност. Възрастни и деца на 13 и повече години имат право да попълнят въпросника.

Скала за депресия на Центъра за епидемиологични изследвания (CES-D)

Скалата за депресия на Центъра за епидемиологични изследвания (CES-D) е въпросник с 20 въпросника, който се самоотчита, който оценява симптомите на депресия, изпитани през последната седмица. Всеки елемент се оценява по 4-степенна скала (1 до 4), като по-високите резултати показват по-голяма тежест.

CES-D се използва често както в клиничната практика, така и в изследванията, включително популационни и международни проучвания, и демонстрира силна надеждност и валидност.

Проучване от 2020 г. на 663 участници установи, че CES-D е жизнеспособна опция за скрининг на депресия при по-млади и по-възрастни хора с рак.

Въпросник за здравето на пациента-9 (PHQ-9)

Въпросникът за здравето на пациента-9 (PHQ-9) е широко използвана самоотчитана оценка, предназначена да установи наличието и тежестта на депресията. Използва се в различни клинични условия, като първична медицинска помощ, клиники за психично здраве и изследвания.

PHQ-9 от 9 елемента задава въпроси въз основа на диагностичните критерии за депресия в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание, редакция на текста (DSM-5-TR). Всеки елемент се оценява по 4-степенна скала (0 до 3), като по-високите резултати показват по-тежки симптоми на депресия.

А проучване, публикувано през 2020 г демонстрира, че PHQ-9 е надеждна и валидна мярка за тежестта на депресията. В допълнение към нейната надеждност, изследователите понякога предпочитат тази оценка, защото това е по-кратък въпросник от много от другите оценки на депресията.

EQ-5D

EQ-5D е широко използвана оценка на качеството на живот, разработена от EuroQol Group, мрежа от международни мултидисциплинарни изследователи. Той е проектиран да бъде лесна за използване международна оценка за измерване на качеството на живот.

EQ-5D се състои от пет измерения:

 • мобилност
 • грижа за себе си
 • обичайни дейности
 • болка/дискомфорт
 • тревожност/депресия

Тези измерения се оценяват по 3-степенна скала (с по-високи резултати, показващи по-добро здраве), които могат да се използват за генериране на един общ резултат. Оценките се използват в икономиката на здравеопазването и изследванията на резултатите.

Скала на Хамилтън за оценка на депресията (HRSD)

Скалата за оценка на депресията на Хамилтън (HRSD), известна още като скала за оценка на депресията на Хамилтън (HDRS), е широко използвана оценка за депресия, прилагана от клиницисти. HRSD се счита за „златен стандарт“ за оценка на депресията в клинични изпитвания и изследвания.

HRSD оценява 17 елемента по 5- или 7-точкова скала, като по-високите резултати показват по-тежки симптоми. Обикновено се използва в клинични условия за диагностициране на депресия и за проследяване на промените в симптомите с течение на времето.

Скала за оценка на депресията на Монтгомъри-Осберг (MADRS)

Скалата за оценка на депресията на Montgomery-Åsberg (MADRS) е оценка, прилагана от клиницист, предназначена да определи тежестта на депресията. Тестът от 10 точки се оценява по скала от 7 точки (0 до 6), като по-високите резултати показват по-тежки симптоми.

MADRS, оценка, широко използвана в клинични условия и изпитвания, е адаптация на HDRS, но има по-голяма чувствителност към промените на симптомите с течение на времето.

Къде да вземете изпит за депресия

Има няколко начина, по които можете да направите оценка на депресията.

 • Онлайн оценки: Ако искате веднага да направите тест за депресия, можете да попълните онлайн оценка, като например въпросника за здравето на пациента (PHQ-9) или скалата за депресия на Центъра за епидемиологични изследвания (CES-D). Важно е обаче да запомните, че онлайн оценката не може да замени посещението при медицински специалист.
 • Първична грижа: Лекарят по първична медицинска помощ може да ви направи оценка на депресията и да ви предпише лекарства или да ви насочи към психолог.
 • Специалист по психично здраве: Друг добър вариант е да отидете направо при специалист по психично здраве, който може да проведе теста. Ако посетите психиатър, може да ви предпише лекарства.

Окончателната диагноза на депресията се поставя от специалист по психично здраве въз основа на критериите в DSM-5-TR.

Симптоми на депресия

Някои често срещани симптоми на депресия включват:

 • постоянни чувства на тъга, безнадеждност или празнота
 • умора и намалена енергия
 • загуба на интерес или удоволствие от дейности, които някога са били приятни
 • промени в моделите на апетита и съня
 • затруднено концентриране, вземане на решения или запомняне на неща
 • чувство за вина или безполезност
 • безпокойство или раздразнителност
 • избягване на социални ситуации и изолация
 • физически симптоми като главоболие или стомашни болки, които не отговарят на лечението
 • самоубийствени мисли

Превенция на самоубийствата

Ако вие или някой, когото познавате, е изложен на непосредствен риск от самонараняване или нараняване на друг човек, обадете се на 911 или на местния номер за спешни повиквания.

Ако вие или някой, когото познавате, обмисля самоубийство, потърсете помощ от гореща линия за предотвратяване на самоубийства. Опитайте Националната телефонна линия за предотвратяване на самоубийства на 800-273-8255.

Какво да направите, ако получите диагноза депресия

Ако сте получили диагноза депресия, ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате симптомите си и да подобрите качеството си на живот:

 • Придържайте се към лечението: Специалист по психично здраве може да ви помогне да намерите правилния план за лечение за вашите специфични нужди, който може да включва лекарства, терапия или и двете.
 • Пази се: Опитайте се да спите много, да се храните балансирано и да спортувате редовно.
 • Свържете се с други: Разговорът с доверен приятел или член на семейството или свързването с група за подкрепа на депресията може да ви помогне да се почувствате по-малко изолирани и да подобрите настроението си.
 • Предизвикайте негативните мисли: Депресията често води до негативни модели на мислене. Практикувайте да предизвиквате тези мисли и да ги замените с по-положителни и реалистични.
 • Поставете си постижими цели: Поставянето на малки, постижими цели може да ви помогне да се чувствате по-контролирани и да ви даде чувство за постижение.

Долен ред

Ако изпитвате симптоми на депресия, помислете дали да не направите онлайн тест за депресия. Това ще ви даде по-добра представа за вашето състояние и ще ви помогне да идентифицирате конкретни симптоми.

След това си уговорете час при специалист по психично здраве, който може да ви постави клинична диагноза и да ви помогне да започнете правилното лечение. Важно е да запомните, че онлайн оценката на депресията не може да замени помощта на специалист по психично здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss