Какво трябва да знаете за Eschar

Общ преглед

Eschar, произнасяно es-CAR, е мъртва тъкан, която се отделя или пада от кожата. Обикновено се наблюдава при рани от язва под налягане (пролежни). Ешар обикновено е тен, кафяв или черен и може да е с коричка.

Раните се класифицират на етапи въз основа на това колко дълбоки са те и колко е засегната кожната тъкан. Когато раната има есхар върху нея, раната не може да бъде класифицирана. Това е така, защото есхар е мъртва, тъмна тъкан, която затруднява виждането на раната отдолу.

Какви са характеристиките на eschar?

Ешар се характеризира с тъмна, хрупкава тъкан или на дъното, или в горната част на раната. Тъканта много наподобява парче стоманена вата, поставено върху раната. Раната може да има корен или кожен вид и ще бъде тен, кафяв или черен.

Eschar може да бъде по -мек или по -стегнат от кожата около него.

Ешар често е част от по -голяма рана. Зоната около ешара може да изглежда червена или нежна на допир. Зоната може също да е подута или пълна с течност.

Изображения на eschar

Как се поставят раните?

Докато раната от ескар не може да бъде поставена по същия начин, както повечето рани, раната с ешар често сигнализира за по -напреднала рана, обикновено етап 3 или 4.

Четирите етапа на раните са:

 • Етап 1: Кожата не е счупена, но може да е леко зачервена на външен вид. Когато натиснете раната, областта под пръста ви няма да побелее.
 • Етап 2: Раната е отворена и/или счупена. Това може да изглежда като разкъсан блистер или да е леко дълбок като леген.
 • Етап 3: Този вид рана има дълбок, подобен на кратер вид в мастната част на кожата. Тъканта обикновено има мъртва тъкан с жълт цвят.
 • Етап 4: Най -сериозният тип рана, рана от етап 4, вероятно ще съдържа малко помия и ще бъде дълбоко в кожата. Мускулите, костите и сухожилията също могат да бъдат изложени поради сериозността на раната.

По -напредналите стадии на рани могат да се дължат на нараняване на кожата или рани под налягане. Един пример е рана от залежаване, при която постоянният натиск върху кожата влияе върху притока на кръв към тъканите. В резултат тъканта се уврежда и умира.

Раните под налягане се появяват най -често по петите, глезените, бедрата или задните части.

Какво причинява eschar?

Ешара е колекция от суха, мъртва тъкан в раната. Обикновено се наблюдава при язви под налягане. Това може да се случи, ако тъканта изсъхне и стане прилепнала към раната.

Факторите, които увеличават риска от язва под налягане, включват:

 • неподвижност
 • напредване на възрастта
 • парализа
 • лошо здраве
 • възстановяване след операция
 • кома
 • пушене

Какви са ефектите на eschar?

Раните, които преминават към етапите, в които ешар ги покрива, могат да бъдат много сериозни.

Например, счупената кожа на раната позволява на бактериите да влязат в тялото, което може да доведе до целулит (кожна инфекция), бактериемия (бактерии в кръвта) и в крайна сметка до сепсис (опасно възпаление на цялото тяло), което може да бъде животозастрашаващо .

Вашите кости и стави също могат да се заразят в резултат на раната.

Как се диагностицира ешар?

Вашият доставчик на здравни грижи ще диагностицира ешара, като прегледа раната и изследва кожата около нея. Специалист по грижи за рани често ще измерва дължината и ширината на раната, за да определи дали тя става по -голяма или по -малка.

Вашият доставчик на здравни грижи също ще вземе предвид всички ваши медицински състояния, които биха могли да повлияят на способността на тялото ви да лекува рани. Те включват диабет или състояния, които засягат кръвоносната ви система.

Как е предотвратен eschar?

Превенцията е жизненоважна, за да се предотврати появата на ескар. Раните са значително по -лесни за предотвратяване, отколкото за лечение.

За тези, които използват инвалидна количка или на които им е предписана грижа за леглото, е важно редовно да ги премествате, за да облекчите стреса и натиска върху области, предразположени към разрушаване на кожата. Това може да включва смяна на позициите на всеки 15 минути до 1 час.

Възглавници, специализирани матраци и специални устройства за преместване, които могат да бъдат закупени онлайн, също могат да помогнат.

Поддържането на кожата чиста и суха е жизненоважно за предотвратяване на рани. Ако не можете да контролирате урината или изпражненията, е необходимо бързо почистване, за да предотвратите появата на разграждане на кожата.

Приемането на здравословна диета с достатъчно високо съдържание на протеини, витамин С и цинк е от жизненоважно значение за насърчаване на заздравяването на кожата. Пиенето на достатъчно течности е необходимо за предотвратяване на суха кожа.

Спирането на пушенето, ако пушите, и поддържането на активност също могат да предотвратят рани под налягане, като поддържат тялото ви възможно най -здраво.

Как се лекува ешар?

Лечението на рани с ешар зависи от вашите симптоми. Например, ако зоната около раната ви е суха, не се отлепя и няма зачервяване около нея, Вашият лекар може да не препоръча премахването на ешара, тъй като се счита за естествената обвивка на тялото.

Ако есхарът се лющи или изтича, изглежда инфектиран или не се лекува, вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча метод за лечение на рани, известен като дебридмент, за отстраняване на мъртвите тъкани.

Има различни методи за дебридъм, включително:

 • автолитично отстраняване, който включва прилагане на превръзка, която може да насърчи разграждането на мъртвата тъкан от ензимите на вашето тяло
 • ензимно отстраняване, което означава да се прилагат химикали, които премахват мъртвата тъкан
 • механично отстраняване, което включва използване на специални инструменти за отстраняване на мъртвите тъкани
 • хирургично отстраняване, което включва използването на остри инструменти за отрязване на мъртвите тъкани

В допълнение към лечението на раната, вашият доставчик на здравни грижи ще се опита да ви направи възможно най -удобни.

Това включва предписване на обезболяващи лекарства. Антибиотици могат да се използват за предотвратяване на инфекция. Важно е да се опитате да се храните възможно най -здравословно. Като част от вашата рутина за здравословно хранене, не забравяйте да включите протеин, който насърчава заздравяването на кожата.

В тежки случаи може да се наложи операция за отстраняване на всяка инфекция и възстановяване на кожата около раната.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss