Какво трябва да знаете за терапията с кетамин за управление на болката

Терапията с кетамин е по-нов подход за справяне с хроничната болка. Въпреки че ранните резултати са обещаващи, има много неща, които трябва да обмислите, преди да опитате.

Терапията с кетамин е възможно лечение на хронична болка, която е болка, която продължава повече от 3 месеца. Въпреки че терапията с кетамин обикновено не е лечение от първа линия, тя може да бъде опция, ако други стратегии за управление на болката не са работили.

Ето по-отблизо какво включва терапията с кетамин за управление на болката, обединените изследвания зад нея и потенциалните рискове, които трябва да имате предвид.

Какво е кетамин?

Докато кетаминовата терапия е сравнително нова концепция, кетаминът се използва от десетилетия. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) го одобри за медицинска употреба през 1970 г.

Лекарството действа върху N-метил-D-аспартат (NMDA) рецепторите в мозъка. Тези рецептори управляват „канали“, които са като превключватели.

Обикновено невротрансмитер, наречен глутамат, превключва NMDA рецептора във включено положение. Глутаматът има възбуждащ ефект върху мозъка и тялото, което означава, че ви кара да се чувствате по-бдителни и будни.

Кетаминът е антагонист на NMDA рецептора. Това означава, че не позволява на неща като глутамат да активират NMDA рецептора.

Когато кетаминът заема рецептора, започвате да се чувствате сънливи, вместо да сте нащрек и будни. Ето защо кетаминът традиционно се използва като анестетик.

Как терапията с кетамин може да помогне при болка

В допълнение към ефектите, споменати по-горе, експертите са открили други ефекти на кетамина, които предполагат, че той може да помогне при управление на болката:

 • В по-високи дози кетаминът може да действа върху опиоидните рецептори. Активирането на тези рецептори може да помогне за намаляване на усещането за болка.
 • Кетаминът може да блокира някои натриеви и калиеви канали, което е подобно на това, което правят локалните анестетици.
 • Кетаминът може да помогне за увеличаване на количеството гама-аминомаслена киселина А (GABA) в мозъка. GABA е обратното на глутамата. Това кара мозъка да изпитва отпуснати, забавени усещания.

Докато експертите все още научават за потенциалните ползи (и недостатъци) от използването на терапия с кетамин за хронична болка, тя може да се препоръча, ако други лечения, като опиоиди или нестероидни противовъзпалителни лекарства, не работят.

Кетаминовата терапия се използва най-често при следните видове болка:

 • Невропатична болка: Това се отнася до болка, която засяга нервите, което може да причини пронизваща, изтръпваща или пареща болка.
 • Синдром на комплексна регионална болка (CRPS), тип I: Този синдром на болка най-често се появява след операция или нараняване и причинява хронична болка.

Терапията с кетамин за хронична болка вероятно няма да работи за всеки човек. Намирането на правилните хора, които изпитват уникални типове болка, които отговарят на терапията с кетамин, е неразделна част от подпомагането на хората да намерят облекчение на болката.

Какво включва кетаминовата терапия?

Клиниките, които прилагат кетамин за хронична болка, обикновено ще дават лекарството чрез интравенозна линия. Обикновено лечението започва с ниска доза и клиницистите могат да увеличат дозата с течение на времето.

Дозировките за инфузия на кетамин обикновено са от 0,5 до 2 милиграма на килограм телесно тегло в продължение на 1 час, когато се прилагат за хронична болка.

Въпреки това, кетаминът може да се прилага чрез инжекция или дори чрез вдишване. Наличните за вас опции ще зависят от вашето местоположение и това, което вашият екип смята, че ще бъде най-полезно за вашите симптоми.

Какво казва изследването

Проучванията относно хроничната болка и кетамина продължават и все още са в начален етап.

Някои изследователи обаче събират прегледи на много проучвания, за да се опитат да определят дали кетаминът може да помогне на хроничната болка. Ето някои резултати:

 • Систематичен преглед и мета-анализ от 2019 г. установиха, че интравенозният кетамин осигурява значително облекчаване на болката за участници с хронична болка. Ефектите продължиха около 2 седмици.
 • Преглед от 2021 г. установи, че кетаминът може да помогне за намаляване на индуцираната от опиоиди хипералгезия. Това се случва, когато опиоидите имат противоположен ефект на очаквания, което ви прави по-чувствителни към болка.
 • Проучване от 2022 г. установи, че приложението на кетамин е по-ефективно за облекчаване на хронична болка, когато се прилага в по-високи дози. Изследователите проследиха участниците след 1 година и установиха, че тези, които изпитват лека болка или болка, свързана с фибромиалгия, изпитват по-голямо, по-дълготрайно облекчаване на болката, отколкото тези със силна болка.

Рискове от лечението с кетамин

При по-ниски дози терапията с кетамин изглежда безопасна и се понася добре. Все пак кетаминът може да има няколко странични ефекти, за които трябва да знаете, включително:

 • повишен сърдечен ритъм
 • повишено кръвно налягане
 • повишена секреция, което може да доведе до задавяне

Ако имате основно сърдечно заболяване, говорете с вашия екип, преди да обмислите терапия с кетамин. Тези нежелани реакции могат да имат по-значително въздействие върху Вас.

Рискът от неблагоприятни ефекти има тенденция да се покачва, когато кетаминът се използва в по-големи дози или се прилага често.

Кетаминът може да взаимодейства с редица лекарства, отпускани с рецепта и без рецепта. По-специално, някои хора, които приемат лекарството кларитромицин или пият сок от грейпфрут, може да са по-склонни да имат неблагоприятни ефекти от приема на кетамин. Тези вещества активират определени системи в тялото, които могат да направят ниска доза кетамин да изглежда като висока.

Преди да обмислите терапия с кетамин, важно е да говорите със здравен специалист относно потенциалните взаимодействия с лекарствата, които приемате.

Кетаминът също има потенциал да причини физическа и психологическа зависимост, въпреки че този риск е нисък, ако следвате плана за лечение на вашия медицински специалист.

И накрая, кетаминът може да накара някои хора да се чувстват тревожни или възбудени след прилагане.

Научете повече за кетамина и неговите потенциални странични ефекти.

Кетаминовата терапия е нововъзникващо лечение на хронична болка. Ако проявявате интерес да опитате, говорете с вашия екип за грижи. Не забравяйте да споменете всички други лечения, които сте опитвали, лекарства, които приемате, и всички основни здравословни проблеми.

Ако все пак решите да продължите терапията с кетамин, уверете се, че работите с квалифициран център за лечение, който разполага със сертифицирани лекари.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss