Какво трябва да знаете за сърдечната цироза

Сърдечната цироза е сериозно чернодробно заболяване, което може да бъде предизвикано от проблеми със сърдечната (сърдечна) циркулация, като сърдечна недостатъчност. Ключът към управлението му е ефективното лечение на основното сърдечно заболяване.

Терминът „сърдечна цироза“ се отнася до всяко от чернодробните нарушения, които могат да се развият, когато сърдечните проблеми водят до задръствания или натрупване на течност в черния дроб. Вашият черен дроб разчита на здравословното кръвообращение, за да функционира правилно. Когато сърдечно заболяване намали притока на кръв, могат да възникнат сериозни проблеми с черния дроб.

Сърдечната цироза обикновено се свързва със сърдечна недостатъчност. Може да бъде трудно да се диагностицира, тъй като други състояния, като хепатит и мастна чернодробна болест, могат да повлияят на здравето и функцията на черния дроб.

Лечението на сърдечна цироза включва справяне със сърдечния проблем в основата на чернодробното заболяване. Ако имате сърдечна цироза, перспективите ви ще зависят до голяма степен от здравето и състоянието на сърцето ви.

Тази статия разглежда по-подробно симптомите, причините, диагнозата и лечението на сърдечната цироза.

Какво е сърдечна цироза?

Здравето на сърцето и здравето на черния дроб са свързани. Ако имате чернодробно заболяване, това означава, че токсините не се филтрират ефективно от кръвта ви. Това в крайна сметка може да навреди на сърцето и други органи.

Ако сърцето ви не изпомпва постоянно наситена с кислород и хранителни вещества кръв към черния ви дроб, черният ви дроб може да развие проблеми като сърдечна цироза.

Диагнозата сърдечна цироза, известна още като застойна хепатопатия, означава, че налягането се увеличава във вените, преминаващи през черния дроб. Това обикновено се дължи на сърдечна недостатъчност и отслабването на способността на сърцето ви да изпомпва кръв в тялото ви.

Проблеми с вените в черния дроб могат да причинят натрупване на течност в черния дроб. Това от своя страна води до белези и увреждане на хепатоцитите – клетките, които изграждат по-голямата част от чернодробната тъкан. С течение на времето това може да повлияе негативно на много функции на черния дроб.

Какво причинява сърдечна цироза и кой е изложен на риск?

Основният рисков фактор за сърдечна цироза е десностранната сърдечна недостатъчност. Това е така, защото този тип сърдечна недостатъчност повишава налягането в дясното предсърдие, горната дясна камера на сърцето ви.

Дясното предсърдие получава кръв от останалата част от тялото ви чрез мрежа от големи и малки вени. Повишеното налягане в дясното предсърдие води до увеличаване на налягането във вените, обслужващи черния дроб и вената кава. Кухата вена е голямата вена, която приема филтрирана кръв от черния дроб и я доставя в дясното предсърдие.

Няколко сърдечни заболявания, включително лявостранна сърдечна недостатъчност, могат в крайна сметка да причинят десностранна сърдечна недостатъчност. Други състояния, които могат да доведат до десностранна сърдечна недостатъчност, включват:

 • хронично белодробно заболяване (cor pulmonale)
 • белодробна хипертония
 • белодробна емболия
 • клапно заболяване (особено стеноза на митралната клапа и регургитация на трикуспидалната клапа)

 • високо кръвно налягане
 • констриктивен перикардит

Някои видове вродени сърдечни заболявания също могат да доведат до сърдечна цироза.

Какви са симптомите на сърдечна цироза?

Сърдечната цироза често няма симптоми. Ако чернодробната дисфункция продължи, може да почувствате болка в горната дясна част на корема и вероятно лека жълтеница (пожълтяване на кожата).

Въпреки това, ако имате десностранна сърдечна недостатъчност, е вероятно да имате симптоми като:

 • коремна болка и подуване поради натрупване на течност (асцит)
 • гадене и липса на апетит
 • наддаване на тегло (повече от 5 паунда за 1 седмица въпреки липсата на апетит)
 • подуване на долните крайници

Как се диагностицира сърдечната цироза?

Ако сте получили диагноза сърдечна недостатъчност или друго сериозно сърдечно заболяване, медицинският специалист трябва също да ви оцени за други усложнения, включително чернодробна дисфункция.

Това включва физически преглед, за да се провери за подуване или чувствителност на черния дроб и преглед на всички възможни симптоми, като жълтеница, коремна болка или промени във външния вид на изпражненията или урината.

Друг важен диагностичен инструмент е кръвен тест, който проверява нивата на чернодробните ензими. Повишените нива могат да показват някакъв вид разстройство. Ако изглежда, че може да имате някаква чернодробна дисфункция, Вашият лекар може да назначи един или повече образни тестове. Стандартното изображение на черния дроб включва:

 • ултразвук на черния дроб
 • компютърна томография
 • хепатоспленично сканиране

Проучване от 2020 г. предполага, че сърдечната цироза е до голяма степен недостатъчно диагностицирана, отчасти защото стандартните образни сканирания могат да пропуснат състоянието.

Изследователите предполагат, че лекарите обмислят извършването на чернодробна биопсия, при която малка част от чернодробната тъкан се отстранява и анализира в лаборатория. Това е особено полезно в случаите, когато може да се наложи сърдечна трансплантация за лечение на тежка сърдечна недостатъчност.

Как се лекува сърдечната цироза?

Лечението на сърдечна цироза включва справяне с основната причина за десностранна сърдечна недостатъчност. Американската сърдечна асоциация предоставя следното насоки за оценка и управление на потенциални причини за десностранна сърдечна недостатъчност:

Потенциална причина Потенциално лечение
белодробно сърце идентифициране и справяне с основните белодробни заболявания
белодробна емболия антикоагулантни лекарства
нарушения на сърдечната клапа ремонт или подмяна на клапани
закъснения на електричеството между лявата страна на сърцето и страната на язденето (клонов блок)

бивентрикуларен пейсмейкър или сърдечна ресинхронизираща терапия

левокамерна недостатъчност

насочена към насоки медицинска терапия (бета-блокери, ARNI, MRA, SGLT2 инхибитори)

Насочените лекарства, които могат да се използват за дясностранна и лявостранна сърдечна недостатъчност, включват:

 • Бета-блокери: клас лекарства, използвани за понижаване на кръвното налягане и облекчаване на тежестта върху сърдечния мускул
 • Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим/блокери на ангиотензин рецептори (ACEi/ARB) или инхибитори на ангиотензин рецептор-неприлизин (ARNI), като Entresto: използва се за лечение на високо кръвно налягане и предотвратяване на увреждане на бъбреците, което възниква при сърдечна недостатъчност
 • Минералокортикоидни рецепторни антагонисти (MRA), като спиронолактон (Aldactone): използва се за намаляване на подуване от чернодробно заболяване и за лечение на високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност
 • Инхибитори на натриево-глюкозен ко-транспортер 2 (SGLT2), като емпаглифлозин (Jardiance): използван за регулиране на нивата на кръвната захар и намаляване на риска от смърт при възрастни с диабет и сърдечно-съдови заболявания

А 2020 преглед по оста „сърце-черен дроб” препоръчва диуретици за хора със сърдечна недостатъчност и сърдечна цироза. Диуретиците помагат за предотвратяване на задържането на течности, като намаляват нивата на течности в тялото ви. Диуретиците също помагат при управлението на симптомите.

Освен това, Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта предполага, че може да е необходима механична сърдечна помпа, ако сърцето ви вече не може да отговори на нуждите на тялото ви от наситена с кислород кръв.

Ако имате сърдечна цироза, трябва също да се опитате да възприемете здравословни за сърцето и черния дроб навици на живот, включително:

 • консумация на малко или никакъв алкохол, както е препоръчано от лекар
 • упражнява редовно
 • търсене на подкрепа за отказване от тютюнопушенето, ако пушите
 • опит за отслабване, ако е подходящо

Чернодробната дисфункция може да бъде обратима, ако здравата сърдечна функция може да бъде възстановена.

Какви са перспективите за някой със сърдечна цироза?

А 2016 преглед предполага, че чернодробното заболяване в резултат на сърдечна цироза рядко е факторът, който влияе върху оцеляването. Вместо това, тежестта на сърдечната недостатъчност или друго сърдечно състояние има най-голямо въздействие върху дългосрочното здраве и смъртност.

Подобренията в лечението на сърдечна недостатъчност доведоха до намалени нива на смъртност.

Според а 2017 преглед, 1-годишната преживяемост е 80% до 90% след диагностицирането, докато 5-годишната преживяемост е по-близо до 50% до 60%. Ако сърдечната функция не се подобри или се влоши с течение на времето, чернодробната дисфункция може да бъде също толкова сериозна, колкото и сърдечното заболяване и може да усложни лечението и на двете състояния.

Сърдечната цироза е едно от няколкото потенциални усложнения на сърдечна недостатъчност или вродено сърдечно заболяване. Може да повлияе на способността на черния дроб да филтрира токсините и отпадъчните материали от кръвта ви и да изпълнява много от другите си жизненоважни функции.

Работата с лекар за справяне със сърдечната ви недостатъчност и предприемането на стъпки за поддържане на здрава функция на сърдечния мускул може да намали натиска върху черния ви дроб и да помогне за премахване на някои от белезите и нараняванията, причинени от вашите сърдечни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss