Какво трябва да знаете за ревматоидния артрит (РА) и тютюнопушенето

Има много открити за ревматоидния артрит (РА) и неговите причини.

Проучванията показват, че тютюнопушенето е голям рисков фактор за развитието на РА, въпреки че точната роля, която пушенето играе в това развитие, не е известна.

Изследователите смятат, че тютюнопушенето влияе върху начина, по който функционира имунната ви система, особено ако вече имате определени състояния, които правят по-вероятно да развиете РА.

А проучване от 2014 г също установи, че тютюнопушенето може да промени начина, по който тялото ви реагира на някои лекарства за РА. Проучването установи, че лошият отговор към определени лекарства често е свързан с навиците за пушене на участниците.

Освен това, ако вашата диагноза RA изисква операция, тютюнопушенето може да увеличи риска от усложнения. Може да повлияе на анестезията и метаболизма на лекарствата, както и на сърдечната честота, дишането и кръвното налягане.

Хората, които пушат, също са изложени на по-висок риск от по-тежки симптоми на РА и е по-малко вероятно да се възстановят от симптомите си.

Каква е връзката между тютюнопушенето и РА?

Ето някои от връзките между РА и тютюнопушенето:

 • По-вероятно е да развиете РА, ако пушите. Проучванията показват, че факторите на околната среда и наследствеността са вероятни причини за развитието на РА. Пушенето се счита за фактор на околната среда, което означава, че ви излага на по-висок риск от РА.
 • По-малко вероятно е да отговорите на лечението на РА, ако пушите. Проучванията показват, че пациентите, които са пушачи, са по-малко склонни да реагират на анти-TNF-a лекарства и на метотрексат, които и двете са лечение на РА.
 • Пушенето може да влоши симптомите, ако имате РА. Пушенето може да причини засилване на болката от РА и може да причини разпространението на РА и да възпали други части на тялото ви. Пушенето може да доведе и до други здравословни усложнения, които могат да влошат вашия RA.
 • Жените са по-склонни да развият РА, ако пушат. Проучване установи, че жените, които пушат ежедневно, могат да увеличат риска от развитие на РА с повече от два пъти.

Пушенето може да е успокояващ механизъм и може да ви помогне да отвлечете вниманието от болката от РА, но освен че влошава симптомите на РА, пушенето може да доведе до редица други здравословни проблеми.

Ако сте човек, който пуши, може да помислите за отказване, за да намалите риска от здравословни усложнения.

Как мога да откажа цигарите?

Тютюнът предизвиква пристрастяване, така че вземането на решение за отказване от тютюнопушенето може да бъде трудно и емоционално.

Ето няколко съвета, които можете да следвате, за да ви помогнат по време на вашето пътуване:

 • Говорете с Вашия лекар. Може да успеете да се откажете от студената пуйка, но много пушачи не могат. Вашият лекар може да говори с вас за различните налични опции. Има фокус групи, свързани с отказването от цигарите, а има и лекарства, които се предлагат със и без рецепта, които могат да ви помогнат да се откажете.
 • Решете какъв тип план за спиране на тютюнопушенето искате да следвате. Наличието на план може да ви помогне да сте подготвени за неща като жажда и оттегляне, както и да ви позволи да зададете реалистични очаквания за себе си и да останете мотивирани през целия си процес.
 • Изберете деня, в който планирате да се откажете. Изборът на ден за отказване е ключова стъпка в процеса. Ако изберете ден, който е твърде рано, може да нямате достатъчно време за подготовка. Но ако изберете ден твърде далеч, това оставя възможността да промените решението си за отказване.
 • Кажете на приятелите и близките си, че се опитвате да се откажете. Това може да е полезно за тях, за да не правят неща като пушене около вас и да ви предлагат цигари. Може да е полезно за вас, защото потенциално може да ви даде така необходимата подкрепа.
 • Намерете други дейности, за да се отклоните от тютюнопушенето. Например, можете да държите дъвка със себе си, за да дъвчете, когато се появи желание за пушене. Можете също да опитате да вземете нови хобита, за да се разсеете от поривите.
 • Знайте какво да очаквате. Тъй като никотинът е наркотик, тялото ви ще премине през отнемане. Може да се чувствате депресирани, неспокойни, раздразнителни, тревожни, разочаровани или луди. Може да не можете да спите или да наддадете на тегло. Говорете с Вашия лекар за наличните ресурси, които да помогнат за справяне и справяне със симптомите на отнемане.
 • Не се отказвайте, ако имате рецидив. Може да отнеме няколко опита, преди да успеете напълно да се откажете от навика. Ако първият ви план не работи, опитайте друг. Може да имате рецидив няколко пъти, преди окончателно да се откажете, но това е добре.

Повече за RA

RA е вид възпалителен артрит, което означава, че имунната система на тялото погрешно атакува ставите. Това кара клетките на синовиалната тъкан или меката тъкан, която покрива вътрешността на ставите, да се разделят, удебеляват и набъбват.

Удебеляването на синовиалните тъкани може да доведе до болка и възпаление в ставите. Възпалителният артрит е за разлика от други форми на артрит, като остеоартрит, който е резултат от износване на ставите.

RA засяга около 1,5 милиона души в Съединените щати. Заболяването е по-разпространено – почти три пъти – сред хората, на които е назначена жена при раждане, отколкото тези, на които е назначен мъж.

РА може да засегне почти всички стави в тялото ви, включително:

 • крака
 • ръце
 • китки
 • лакти
 • колене
 • глезените

Ако имате ревматоиден артрит, топлината и подуването на ставите ви са често срещани, но тези симптоми може да останат незабелязани.

Също така е вероятно да почувствате чувствителност и болка в ставите. Може да се чувствате сковани сутрин за повече от 30 минути или да имате болки в ставите и подуване в продължение на няколко седмици.

Обикновено са засегнати повече от една става. RA обикновено засяга по-малките стави, като тези в ръцете и краката.

В допълнение към ставите, RA може да има отрицателни ефекти и върху други части на тялото ви. Други често срещани симптоми на РА включват:

 • загуба на апетит
 • изключителна умора
 • сухота, изключителна чувствителност или болка в очите

 • кожни възли
 • възпалени кръвоносни съдове

В момента няма лек за РА. Медикаментите могат да се използват за лечение на заболяването, но тежките случаи могат да доведат до загуба на мобилност или развитие на деформации на ставите.

Outlook

Отказът от тютюнопушенето може да помогне при вашия РА, включително да помогне за подобряване на качеството на живот и потенциално да ви позволи да намалите вашите лекарства за РА. Отказът може да бъде от полза и за хората около вас.

Американската белодробна асоциация изброява тютюнопушенето като водеща причина за предотвратима смърт.

Пасивното пушене може да бъде също толкова вредно, така че е важно да мислите за безопасността на вашите деца, други членове на семейството и приятели.

Ако се мъчите да се откажете, помощ е налична.

Вашият лекар може да ви разкаже за близките програми за отказване от тютюнопушенето, както и за други ресурси и да работи с вас, за да създаде най-добрия план за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss