Какво трябва да знаете за расовите различия в менопаузата

Менопаузата е точката в зряла възраст, когато вашият менструален цикъл спира. Обикновено менопаузата е официално настъпила, ако не сте имали менструация в продължение на 12 месеца.

През годините, водещи до менопаузата, нивата на хормоните варират, докато намаляват. През това време хората могат да получат промени в менструалния си цикъл или да имат вазомоторни симптоми като горещи вълни.

Този период от време – от момента, в който хормоналните нива започват да намаляват до 12 месеца след последния менструален цикъл – е известен като перименопауза или преход към менопаузата. Много хора наричат ​​цялото преживяване просто менопауза.

Въпреки че всеки преживява менопаузата по различен начин, изследванията показват, че расовите различия могат да повлияят на начина, по който хората преживяват тази фаза от живота.

В тази статия ще разгледаме някои от расовите различия, които съществуват през менопаузалния преход и след това.

Начало на менопаузата

Преходът към менопаузата започва, когато естрогенът и прогестеронът – два хормона, произведени от яйчниците – започват да намаляват. При повечето жени това се случва между годините 45 и 55.

Но изследванията показват, че расата и етническата принадлежност могат да повлияят на времето на този преход. Например, едно проучване установи, че чернокожите жени започват средно менопаузалния преход 8,5 месеца по-рано от белите жени.

Подобен тенденции са наблюдавани и в други групи. В сравнение с белите жени, които не са латиноамериканци, испанците и местните хавайски жени са склонни да започнат менопаузалния преход на по-ранна възраст. Японските американци, от друга страна, може да започнат прехода на по-късна възраст.

По-ранната възраст на настъпване на менопаузата в тези групи вероятно е свързана със здравни и социално-икономически различия. Чернокожите, латиноамериканските и местните жени са склонни да бъдат изложени на повишен риск от фактори, които увеличават вероятността от ранно настъпване на менопаузата, включително:

 • социално-икономически стрес
 • употреба на алкохол или тютюн
 • опасения за здравето

Например, след коригиране на фактори като здравословно състояние, тегло, употреба на цигари и алкохол, образователни постижения, статус на заетост, предишна употреба на орални контрацептиви и физическа активност, разликата между черните и белите във възрастта при настъпване на менопаузата беше елиминирана.

Продължителност на менопаузата

Преходът към менопаузата може да продължи от 2 до 14 години, но обикновено трае около 4 до 7 години общо. Продължителността на менопаузата зависи от различни генетични и поведенчески фактори.

Един от най-големите предиктори за продължителността на менопаузата изглежда е възрастта на настъпване. Едно проучване, включващо 1145 жени, установи, че средната продължителност на менопаузалния преход е повече от 4 години по-кратък за тези с най-късна възраст на начало, отколкото за тези с най-ранна възраст на начало.

Това проучване установи също, че преходът към менопаузата обикновено е по-дълъг при чернокожите жени, отколкото при белите жени, в съответствие с по-ранната възраст на настъпване в тази група.

Симптоми на менопаузата

Промените в нивата на хормоните по време на менопаузалния преход могат да причинят различни симптоми. Те могат да включват:

 • нередовно кървене
 • вазомоторни симптоми (горещи вълни или нощно изпотяване)
 • проблеми със съня
 • промени в настроението или раздразнителност
 • вагинална сухота, сексуален дискомфорт или ниско сексуално желание

Всяко лице, преминаващо през менопаузалния преход, е засегнато от тези симптоми по различен начин. Някои могат да получат много тежки симптоми. Други може изобщо да не се притесняват от тези симптоми.

Изследванията показват, че черните жени са по-вероятно отколкото белите жени да изпитват досадни вазомоторни симптоми като горещи вълни. Проучванията са установили, че приблизително половината от чернокожите жени имат вазомоторни симптоми по време на перименопаузата, в сравнение с една трета от белите жени.

Освен това е по-вероятно тези симптоми да бъдат по-притеснителни и да продължат по-дълго за чернокожите жени, отколкото за белите жени.

В сравнение с белите жени, черните жени също са по-вероятно да изпитате нарушения на съня като безсъние по време на прехода към менопаузата и може да имате повече проблеми със заспиването през нощта.

За разлика от това, нови изследвания показват, че белите жени са по-склонни от другите групи да изпитват стомашно-чревни (GI) симптоми по време на перименопаузата.

Според проучване от 2022 г. американците от азиатски произход са най-малко склонни да изпитват тези видове симптоми. Проблемите със стомашно-чревния тракт също са по-рядко срещани (и по-малко тежки) за чернокожите и испаноезичните жени.

Достъп до здравеопазване

Въпреки че изследванията показват, че чернокожите и латиноамериканските жени са склонни да изпитват по-чести и по-тежки симптоми по време на менопаузалния преход, проучванията също така установяват, че тези групи са по-малко склонни да документират симптомите си от белите жени.

В резултат на това е по-малко вероятно тези групи да получат лечение за симптомите на менопаузата.

Проучване от 2022 г., включващо повече от 200 000 жени в системата на Здравната администрация на ветераните на Съединените щати, установи, че в сравнение с белите жени, чернокожите и латиноамериканките са съответно с 26% и 32% по-малко вероятно да им бъде предписана хормонална терапия за симптоми на менопауза. Чернокожите жени също са по-малко склонни да им бъде предписан вагинален естроген.

Няколко фактора вероятно ще обяснят тези различия. Разликите в начина, по който жените обсъждат своите преживявания по време на менопаузата със своя здравен екип, могат да обяснят защо симптомите са недостатъчно докладвани за определени групи, например.

Индивидуалните предпочитания също могат да играят роля. Изследванията показват, че чернокожите жени може да са по-малко вероятно отколкото белите жени да се интересуват от хормоналното управление на симптомите на менопаузата.

Рискове за здравето след менопаузата

След менопаузата всички жени са изложени на повишен риск от развитие на определени здравословни усложнения, дължащи се на промени в нивата на хормоните. Те могат да включват:

 • сърдечно заболяване
 • заболяване на костите (остеопороза)
 • диабет
 • рак

Ранно настъпване на менопаузата се увеличава вероятността от развитие на сърдечно заболяване по-късно в живота. Тъй като чернокожите и латиноамериканските жени са склонни да навлизат в менопаузалния преход на по-ранна възраст от белите жени, това може да увеличи риска от постменопаузално сърдечно заболяване.

Разпространението на метаболитния синдром също е по-висок сред чернокожите и испаноамериканските жени в сравнение с белите жени. Метаболитният синдром се отнася до набор от състояния, които увеличават вероятността от развитие на здравословни усложнения като сърдечни заболявания, диабет или инсулт. Те включват фактори като:

 • високо кръвно налягане
 • повишени нива на кръвната захар на гладно
 • дислипидемия (нездравословни нива на липидите в кръвта)

Изследванията показват, че чернокожите жени изпитват особено изразени увеличения в тежестта на метаболитния синдром по време на менопаузалния преход, което може да увеличи вероятността от развитие на здравословни проблеми по-късно в живота.

Менопаузата засяга всеки по различен начин. Изследванията показват, че съществуват различия в начина, по който цветнокожите жени преживяват менопаузалния преход и в грижите, които получават през цялото време.

През това време е важно да се застъпвате за себе си и за цялостното си благосъстояние. Ако имате някакви притеснения относно вашето здраве или комфорт по време на менопаузата, помолете вашия медицински специалист да ви помогне да разберете възможностите, които са на ваше разположение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss