Какво трябва да знаете за имунотерапията при рак на яйчниците

Ракът на яйчниците започва в яйчниците, женските репродуктивни органи, които произвеждат яйцеклетки и естроген. Според Американско дружество за борба с рака (ACS), това е петата водеща причина за смърт от рак при жените. Но може да повлияе на всеки с яйчници.

Ракът на яйчниците се лекува предимно с операция и химиотерапия. Но ако имате напреднал рак на яйчниците, вашите лекари може да препоръчат допълнително лечение, наречено имунотерапия.

В тази статия ще научите повече за имунотерапията при рак на яйчниците, дали е ефективна и как може да се използва като част от вашия план за лечение на рак.

Какво представлява имунотерапията?

Вашата имунна система ви предпазва от вируси, бактерии и други инфекции.

В един идеален свят вашата имунна система би могла да ви предпази и от ракови клетки. Но за разлика от вируса, който имунната ви система разпознава като чужд нашественик, раковите клетки все още са част от вас. Поради това имунната система не разпознава и не реагира ефективно на рака.

Имунотерапията е форма на лечение на рак, която помага на вашата имунна система да се научи как да идентифицира и реагира на раковите клетки.

Има няколко вида имунотерапия, включително:

 • Инхибитори на имунната контролна точка: Това са лекарства, които помагат на имунната система да открива по-добре раковите клетки.
 • Моноклонални антитела: Това са произведени антитела, които могат да се насочат към специфични аспекти на раковите клетки.
 • Т-клетъчна терапия с химерен антигенен рецептор: CAR Т-клетъчната терапия обучава определени имунни клетки, наречени Т-клетки, да намират и унищожават раковите клетки.
 • Цитокини: Това са протеини, които могат да стимулират имунната система.
 • Имуномодулатори: Това са лекарства, които помагат за укрепване на имунната система.
 • Ваксини срещу рак: Това са ваксини, които задействат имунната система да реагира на рака.
 • Онколитични вируси: Това са модифицирани вируси, предназначени да заразяват и убиват раковите клетки.

Имунотерапия при рак на яйчниците

Имунотерапията не е обичайно лечение на рак на яйчниците. Всъщност а Преглед на проучванията за 2020 г установи, че когато става въпрос за лечение на рак на яйчниците, повечето видове имунотерапия все още се тестват в клинични изпитвания.

Ако имате напреднал рак на яйчниците, имунотерапията може да бъде опция за вас. Но вашият лекар може да ви помогне да се запишете в клинично изпитване.

Освен това, според ACS, инхибиторът на имунната контролна точка пембролизумаб (Keytruda) може да се използва за рак на яйчниците в специфични ситуации. Примери за такива ситуации включват:

 • когато ракът е напреднал
 • когато ракът има определени нива или видове генетични промени
 • когато ракът е започнал да расте отново след лечение с други лекарства за рак като химиотерапия или таргетна терапия

Пембролизумаб се прилага като интравенозна (IV) инфузия. Според етикета на лекарството може да го получавате на всеки 3 седмици или на всеки 6 седмици.

Какво представляват инхибиторите на имунната контролна точка?

Имунните контролни точки са нормален компонент на вашата имунна система. Тяхната функция е да предотвратят имунната ви система да реагира твърде силно по начин, който би увредил здравите клетки.

Някои имунни клетки, известни като Т клетки, играят важна роля в имунната система. Т клетките имат имунен контролен протеин на повърхността си. Когато този протеин се свърже със съответния протеин на определени ракови клетки, той изпраща сигнал за „изключване“ на Т-клетката.

Когато Т-клетките са изключени, те вече не могат да атакуват раковите клетки.

Инхибиторите на имунната контролна точка (ICI) са лекарства, които действат, като прекъсват този процес. Те предотвратяват сигнала, който изключва Т-клетките, което означава, че Т-клетката е свободна да атакува раковата клетка.

Няколко клинични изпитвания през последните години са изследвали използването на ICI за рак на яйчниците. Резултатите бяха обещаващи, но смесени. ICI рядко се използват като единствено лечение за рак на яйчниците.

ICI, използвани в момента при лечението на различни видове рак, включват:

 • атезолизумаб (Tecentriq)
 • авелумаб (Bavencio)
 • цемиплинам (Libtayo)
 • дурвалумаб (Imfinzi)
 • ипилимумаб (Yervoy)
 • ниволумаб (Opdivo)
 • пембролизумаб (Keytruda)

Ефективна ли е имунотерапията при рак на яйчниците?

Имунотерапия с инхибитори на имунни контролни точки (ICIs) понякога се използва за напреднал рак на яйчниците. Но тези лекарства рядко се използват самостоятелно.

А 2021 преглед анализира 15 клинични изпитвания на ICI за рак на яйчниците. Когато тези лекарства се използват самостоятелно, общият процент на отговор е само 9%. По-висок процент на отговор (36%) е наблюдаван, когато са комбинирани с химиотерапия.

Когато бъде уловен рано, преди да се е разпространил, перспективите за рак на яйчниците всъщност са доста добри. Но перспективите за напреднал рак на яйчниците не са толкова благоприятни, с 5-годишна относителна преживяемост от 30,8%.

Според Програма SEER на Националния институт по рака, около 80% от хората с рак на яйчниците не са диагностицирани, докато ракът вече не се е разпространил извън яйчниците.

Комбинирана терапия

Тъй като лечението само с ICI не изглежда ефективно, клиничните изпитвания започнаха да се фокусират върху използването на ICI в комбинация с химиотерапия и други видове лекарства за рак. Някои от резултатите са обещаващи.

Например, a Клинично изпитване през 2020 г включващи 40 души с рецидивиращ рак на яйчниците, разглеждат лечението с пембролизумаб в комбинация с лекарство за таргетна терапия и лекарство за химиотерапия.

Установено е, че 95% от участниците, които са получили тази комбинирана терапия, са се възползвали от нея по някакъв начин. Около 25% от тези участници са имали отговор на лечението, който е продължил повече от 12 месеца.

Използването на различни комбинации от ICI също може да бъде полезно. А Клинично изпитване през 2020 г установиха, че използването на ниволумаб (Opdivo) плюс ипилимумаб (Yervoy) води до по-добър процент на отговор на лечението. Също така леко повишава процента на преживяемост без прогресия.

Странични ефекти от имунотерапията при рак на яйчниците

Както всеки вид лечение на рак, имунотерапията за рак на яйчниците може да има някои странични ефекти. Те могат да включват:

 • умора
 • диария
 • запек
 • гадене
 • намален апетит
 • болки в тялото
 • кашлица
 • кожен обрив

По-сериозните нежелани реакции са редки. Те могат да включват вид алергична реакция, наречена инфузионна реакция, докато получавате лечебната инфузия. Автоимунни реакции, когато имунната ви система погрешка атакува здравите клетки, също могат да възникнат.

Преди да започнете какъвто и да е вид лечение на рак, вашият екип ще ви информира за видовете нежелани реакции, които може да срещнете. Не забравяйте да се свържете с тях, ако започнете да изпитвате тревожни странични ефекти от лечението.

Клинични изпитвания за имунотерапия

Имунотерапията все още е ново и предстоящо лечение за рак на яйчниците. Поради това лекари и учени работят усилено, за да намерят по-нови, по-ефективни начини за използване на различни видове имунотерапия.

Това се постига чрез клинични изпитвания. Ако имате рак на яйчниците и се интересувате от имунотерапия, говорете с вашия екип, за да видите дали има опити, за които бихте отговаряли на условията.

Можете да разгледате списъка на клинични изпитвания за рак на яйчниците подкрепен от Национален институт по рака, много от които включват имунотерапия. Освен това ClinicalTrials.gov е база данни с възможност за търсене на частно и публично финансирани клинични изпитвания по целия свят.

Други лечения за рак на яйчниците

Както споменахме по-рано, има и други по-често срещани лечения за рак на яйчниците. Те включват:

 • Хирургия: Това включва хирургична процедура за отстраняване на рака от тялото.
 • Химиотерапия: Химиотерапията използва лекарства, които могат да убият раковите клетки или да забавят растежа им.
 • Целева терапия: Това лечение използва лекарства, които са насочени към специфични аспекти на раковите клетки.

Кой вид лечение се препоръчва за вашия рак на яйчниците зависи от много фактори. Някои от тях включват:

 • специфичния тип рак на яйчниците, който имате
 • степента (стадия) на рака
 • характеристиките на рака, като биомаркери и генетични промени
 • кои други видове лечения са били използвани, ако има такива
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние
 • вашите лични предпочитания

Имунотерапията е вид лечение на рак, което има за цел да помогне на имунната ви система да реагира по-добре на рака. Това все още не е обичайно лечение за рак на яйчниците.

Въпреки това, в някои случаи Вашият лекар може да предложи имунотерапия като част от Вашето лечение. Това вероятно ще бъде направено като част от клинично изпитване, самостоятелно или в комбинация с други лекарства за рак.

Ако се интересувате от имунотерапия за вашия рак на яйчниците, говорете с вашия медицински екип. Може да отговаряте на условията за клинично изпитване, което в момента включва участници.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss