Какво трябва да знаете за зефировата клапа за ХОББ

Клапата Zephyr е устройство, което може да подобри дишането при хора с емфизем, един от двата най-често срещани вида хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Клапанът получи одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) през 2018 г. FDA ускори одобрението му, определяйки го като „устройство за пробив“. Това означава, че устройството предлага по-ефективно лечение за животозастрашаващо състояние от сегашните лечения.

Резултатите от клиничните изпитвания показват, че клапата Zephyr:

 • повишаване на белодробната функция
 • намаляване на задуха
 • подобряване на качеството на живот

Но процедурата е свързана с някои рискове и изисква многодневен болничен престой. Все пак може да има голямо обещание за тези с ХОББ, по-специално тежък емфизем, които търсят нови лечения.

Какво представлява клапата Zephyr и как работи?

Вентилът Zephyr е устройство за освобождаване задържан въздух в увредените части на белите дробове.

Емфиземът кара въздушните торбички в белите дробове да загубят своята еластичност. Когато дишате, въздухът се улавя в тези торбички и не излиза, когато издишвате.

С течение на времето тези части от белите дробове се пренадуват. Това оказва натиск върху здравите части на белите дробове, което затруднява дишането.

Клапата Zephyr е еднопосочна клапа, която лекарите поставят във вашите дихателни пътища. Той позволява на уловения въздух да излезе, но предотвратява навлизането на нов въздух в увредената част на белия дроб.

Илюстрирано от Джейсън Хофман

Какви са предимствата на клапаните Zephyr?

Резултатите от клиничните изпитвания, публикувани през 2018 г., показват, че много участници са имали повишена белодробна функция и по-добро качество на живот 12 месеца след получаване на клапите. По-конкретно:

 • Почти половината (47,7%) от участниците, които са получили клапите, са имали 15% или повече увеличение на белодробната функция.
 • Участниците, които са получили клапите, са имали повишен капацитет за упражнения, измерен в способността им да ходят по-далеч.
 • Тези, които са получили клапи, също са имали по-малко задух по време на ежедневните дейности.

Какви са рисковете от клапите Zephyr?

Проучването установи, че в дългосрочен план (до 1 година), нежеланите събития, които са засегнали дишането, са сравними между хората, които са получили клапите, и хората, които не са.

В краткосрочен план (през първите 45 дни), тези, които са получили клапи, са имали по-голям риск от някои странични ефекти. От най-често срещаните до най-рядко срещаните те бяха:

 • пневмоторакс (колабирал бял дроб)

 • болка в гърдите
 • Екзацербации на ХОББ
 • кашлица
 • задух
 • хемоптиза (изкашляне на кръв)

 • болка в гърлото им
 • плеврален излив (течност в белия дроб)

 • дискомфорт в гърдите
 • хипоксия (нисък кислород)

 • дихателна недостатъчност

Около 35% от хората, които са получили клапите, са имали сериозно нежелано събитие през първите 45 дни. При 3% от тези хора неблагоприятно събитие е довело до смърт.

Имам ли право да получа клапа Zephyr?

Клапата Zephyr е за хора на възраст от 40 до 75 години с тежък емфизем и чиито бели дробове са големи поради уловения въздух. Преди да получите клапата, лекар или медицински специалист може да тества белодробната ви функция, за да види дали сте кандидат.

Лекарят също ще трябва да тества дали имате съпътстваща вентилация в дяловете на белите дробове. Това означава, че въздухът от един лоб на белия дроб може да се премести в друг лоб. Клапаните Zephyr няма вероятност да работят, ако имате съпътстваща вентилация.

Лекарят може да използва Система на Чартис за да проверите за съпътстваща вентилация. Това включва бронхоскопия и катетър с балонен накрайник, който се надува, за да блокира дихателните пътища в белите дробове. Според Изследване от 2020 гтова е безопасен и точен начин за проверка за съпътстваща вентилация.

Но дори белодробната ви функция да ви направи кандидат, други фактори може да ви изключат от получаването на клапа Zephyr. Може да не отговаряте на условията, ако:

 • Имате активна белодробна инфекция.
 • Вие сте алергични към нитинол, никел, титан или силикон.
 • Имате въздушен джоб, по-голям от една трета от размера на белия дроб.
 • Не можете да си направите бронхоскопия.
 • Имали сте предишна белодробна трансплантация или голяма белодробна процедура.
 • Вие активно пушите.

Трябва също така да говорите с лекар относно допустимостта ви, ако сте имали скорошно сърдечно събитие, като сърдечен удар.

Каква е процедурата за поставяне на Zephyr клапа?

Лекарят поставя Zephyr клапите в белите дробове чрез процедура, наречена бронхоскопия. Процедурата се извършва в болнична или клинична среда. Продължава около 30 до 60 минути.

Ще получите лекарства преди процедурата. Трябва да ви кара да се чувствате сънливи.

Лекарят вкарва бронхоскоп в белите дробове през носа или устата. Бронхоскопът е дълга тръба с камера на края, за да помогне на лекаря да види къде да постави клапите.

Лекарят поставя Zephyr клапи в дихателните пътища през бронхоскопа. Колко ще получите зависи от белите дробове, но повечето хора получават около четири. След това лекарят изважда бронхоскопа.

Ще трябва да останете в болницата поне 3 нощи за наблюдение. Може да се наложи да останете по-дълго, ако получите усложнение като разкъсване на белия дроб. Трябва да можете да се върнете към редовните си ежедневни дейности в рамките на няколко седмици.

Лекарят може да предпише лекарства като антибиотици или стероиди след процедурата със Zephyr клапа.

Какви други лечения са налични за хора с ХОББ?

Ако живеете с ХОББ, лекар може да ви помогне да намерите начини за справяне със състоянието. Тези опции могат включват:

 • Лекарства: Лекарства като бронходилататори и стероиди могат да помогнат за намаляване на симптоми като кашлица или хрипове.
 • Кислородна терапия: Преносимият кислород може да помогне, ако нивото на кислород в кръвта ви е ниско.
 • Белодробна рехабилитация: Белодробната рехабилитация съчетава упражнения с обучение, за да подобри качеството ви на живот. Това може да включва обучение как да управлявате енергийните си нива, да дишате по-добре и да избирате храна и упражнения, за да поддържате здравето си.

В тежки случаи лекарят може да препоръча операция или белодробна трансплантация за лечение на ХОББ.

Често задавани въпроси

Колко струват клапаните Zephyr?

Клапите Zephyr се продават само под ръководството на лекар. Много хора имат разходите за процедурата и клапите, покрити от частна застраховка.

Ще покрие ли застраховка или Medicare клапа Zephyr?

Medicare може да не покрие разходите за процедурата на Zephyr клапа. Частните застрахователни полици могат да покрият разходите. Компанията, която произвежда клапата Zephyr, Pulmonx, има програма за възстановяване на разходите на пациентите, за да помогне на хората в процеса на осигуряване.

Колко дълго издържат клапите Zephyr?

Вентилите Zephyr са проектирани да останат в тялото ви за постоянно. Но те могат да бъдат извадени, ако е необходимо.

Приблизително един на всеки петима души се нуждае от лекар да коригира клапаните им в даден момент. По време на настройка те ще сменят стария клапан с нов.

Трябва ли да спра цигарите, преди да получа Zephyr клапа?

Да, ако все още пушите, нямате право да получите Zephyr клапа. Трябва да не пушите 4 месеца преди прегледа.

Трябва ли все още да приемам лекарства за ХОББ, ако имам Zephyr клапа?

Да, вие продължавате с вашите лекарства за ХОББ, след като сте получили Zephyr клапа. Ще се върнете при лекаря за преглед след процедурата и можете да обсъдите дали някое от вашите предишни лечения трябва да се промени с клапата Zephyr.

Емфиземът, вид ХОББ, може да причини натрупване на въздух в увредените области на белите дробове. Това причинява натиск върху здравите области на белите дробове и затруднява дишането.

Клапата Zephyr е еднопосочна клапа, която лекарят вмъква, за да предпази постоянно дихателните ви пътища. Той освобождава задържания въздух и предотвратява навлизането на нов въздух в увредените зони. Клапата може да помогне за подобряване на белодробната функция и качеството на живот при хора с тежък емфизем.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss