Какво се случва, когато ядете изпражнения?

Замърсена храна, дете, което случайно яде животински или човешки изпражнения, или други злополуки може да означава, че човек случайно яде изпражнения.

Въпреки че това е тревожно явление, обикновено не води до спешна медицинска помощ. Въпреки че в идеалния случай не бихте яли изпражнения, ето какво може да се случи, ако го направите и как да го лекувате.

Какво се случва с човек, когато яде изпражнения?

Според Центъра за отравяния в Илинойс яденето на изпражнения е „минимално токсично“. Въпреки това, изпражненията естествено съдържат бактериите, които обикновено се срещат в червата. Въпреки че тези бактерии не ви вредят, когато са в червата ви, те не са предназначени да се поглъщат в устата ви.

Примери за бактерии, които обикновено присъстват в изпражненията, включват:

 • Campylobacter
 • Е. coli
 • салмонела
 • Шигела

Тези бактерии могат да причинят симптоми като:

 • гадене
 • диария
 • повръщане
 • висока температура

Паразити и вируси като хепатит А и хепатит Е също се предават чрез изпражнения. Можете да се разболеете, като влезете в контакт с тях чрез други мерки, като целуване на неизмита ръка. Следователно, ако ядете по-голямо количество изпражнения директно, сте изложени на по-голям риск от неблагоприятни симптоми.

Понякога може случайно да погълнете изпражненията, като например да ядете замърсени храни. Това ще предизвика симптоми, подобни на тези при хранително отравяне.

Времето и пиенето на много течности обикновено могат да помогнат за намаляване на повечето симптоми, свързани със случайно поглъщане на изпражнения.

Деца, поглъщащи изпражнения

Децата понякога могат да ядат собствени изпражнения или тези на домашен любимец, като куче, котка или птица.

Ако детето ви е изяло изпражнения, значи е обикновено не е причина за безпокойство. Въпреки това, все още има някои стъпки, които родителите или полагащите грижи трябва да предприемат:

 • Дайте на детето вода.
 • Измийте лицето и ръцете им.
 • Наблюдавайте ги за симптоми, които обикновено са подобни на хранително отравяне.

Симптомите, подобни на хранителното отравяне, включват:

 • диария
 • субфебрилна температура
 • гадене
 • повръщане

Ако сте загрижени за симптомите на вашето дете, обадете се на местния център за контрол на отравянията на 1-800-222-1222.

Ако симптомите продължават или дори започват няколко седмици по-късно, обадете се на педиатъра на детето си. Те могат да препоръчат вземане на проба от изпражнения, за да се идентифицира наличието на организми като паразити или бактерии.

Това е особено вярно, ако дете яде животински изпражнения. Изпражненията на животните могат да имат други паразити, като кръгли червеи.

Фекални трансплантации

Има някои случаи, когато изпражненията имат медицинска употреба (макар и не за ядене). Това важи за процедурата по фекална трансплантация. Известно е още като бактериотерапия.

Тази процедура лекува състоянието C. difficile колит (C. диф). Тази инфекция кара човек да изпитва тежка диария, коремни спазми и треска. Състоянието се среща при тези, които приемат продължително антибиотици. В резултат на това човек може да няма достатъчно здрави бактерии в изпражненията си, за да се бори с други инфекции, като C. диф инфекция. Ако човек има хронична C. диф инфекции, фекалната трансплантация може да бъде опция.

Процесът включва фекален „донор“ да предостави изпражненията си. Изпражненията се изследват за паразити. От донора обикновено се изисква също да предостави кръвна проба за изследване за наличие на фекално предавани заболявания, като хепатит А.

Лицето, което получава фекална трансплантация, обикновено приема течна диета или слабителен препарат преди да получи трансплантацията. След това те ще отидат в стомашно-чревна (GI) лаборатория, където лекарят ще вкара специален инструмент, наречен колоноскоп, през ануса, който е напреднал към дебелото черво. Там лекарят ще достави донорските изпражнения в дебелото черво.

В идеалния случай, получаването на фекалната трансплантация ще осигури на дебелото черво здрави бактерии, които могат да се преборят C. диф и да намалите вероятността да се върне.

Важно е да се отбележи, че човек със C. диф не трябва да ядат изпражнения, дори ако имат хронична форма C. диф инфекции. Фекалната трансплантация включва доставяне на високо тествани изпражнения в контролирана обстановка. Простото ядене на изпражнения не е заместител на фекалната трансплантация.

Долния ред

Докато яденето на изпражнения обикновено не трябва да причинява тежки симптоми, има някои случаи, когато е необходима незабавна медицинска помощ. Посетете лекар, ако вие или ваш любим човек изпитате следните симптоми след поглъщане на изпражнения:

 • дехидратация
 • кървава диария или кръв в изпражненията
 • внезапно затруднено дишане
 • действа дезориентирано или объркано

Обадете се на 911 и потърсете незабавно медицинска помощ, ако се появят тези симптоми. В противен случай лицето трябва да бъде внимателно наблюдавано, за да се гарантира, че няма по-нататъшни нежелани реакции.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss