Какво родителите трябва да знаят за рака на костите в детска възраст

Остеосаркомът и саркомът на Юинг са двата най-често срещани вида рак на костите в детска възраст. Те са редки и когато бъдат уловени навреме, лечението може да бъде много ефективно.

баща утешава дъщеря си, която има детски рак на костите
Дражен Жигич/Гети изображения

Двата най-често срещани вида първичен рак на костите в детска възраст са остеосаркома и сарком на Юинг. Остеосарком обикновено засяга рамото или крака на вашето дете, близо до коляното. Саркомът на Юинг е по-вероятно да засегне техния таз, ребра или крака.

И двата вида рак са изключително редки. Остеосаркомът засяга около 500 деца в Съединените щати на година. Това представлява около 2% от рака в детска възраст.

Саркомът на Юинг е още по-рядък, засяга около 200 деца в Съединените щати годишно. Това съставлява около 1% от диагнозите рак в детска възраст.

Нека да разгледаме какво трябва да знаем за рака на костите в детска възраст, включително симптоми, причини, лечения и перспективи.

Научете повече за остеосаркома.

Научете повече за саркома на Юинг.

Какво представлява ракът на костите в детска възраст?

Ракът на костите в детска възраст е рядък вид рак, който засяга костите на вашето дете. Има две основни категории рак на костите:

 • Първичен рак на костите: Тази категория рак на костите започва в костта.
 • Метастатичен рак на костите: Тази категория рак на костите започва като друг вид рак и се разпространява в костите на вашето дете.

Двата основни вида първичен рак на костите в детска възраст са остеосаркома и сарком на Юинг. Остеосаркомът е по-често срещан от саркома на Юинг, но и двете форми на рак са редки.

Диагнозата за рак на костите е най-вероятно да бъде получена от тийнейджъри, особено по време на скок на растеж. Те са най-често получавани от деца под 19 години.

Докато остеосаркомът и саркомът на Юинг са рак на костите, те засягат различни кости. Остеосаркомът най-често се открива в ръцете, раменете и краката на вашето дете. Саркомът на Юинг се среща най-често в ребрата, таза, краката и гръбначния стълб.

Остеосаркомът и саркомът на Юинг също могат да засегнат същите кости. Това означава, че някои кости могат да бъдат засегнати или от саркома на Юинг, или от остеосаркома.

Какви са симптомите на рак на костите при деца?

Въпреки че остеосаркомът и саркомът на Юинг могат да засегнат различни кости, те обикновено имат подобни симптоми. Симптоми за Ракът на костите в детска възраст включва:

 • болка, която обикновено е най-честият симптом
 • подуване близо до костта на вашето дете или в неговата кост
 • кости, които се чупят лесно или без ясна причина
 • треска, която не може да бъде обяснена
 • мека бучка, която може да се усеща топла на допир

Симптомите на рак на костите при деца са подобни на симптомите на други заболявания и състояния. Само защото детето ви има тези симптоми, не означава, че има рак.

Ако детето ви изпитва някой от тези симптоми, моля, свържете се незабавно с медицински специалист, за да определите какво причинява симптомите на вашето дете.

Какво причинява рак на костите в детска възраст?

Не е ясно каква е точната причина за рак на костите в детска възраст. Наследственост и предходна анамнеза за лечение на рак (химиотерапия, трансплантация на стволови клеткиили радиация) са възможни отключващи фактори.

Експертите смятат, че саркомът на Юинг може да е свързан с бързото развитие на костите, като например по време на скок в растежа на тийнейджърите. Въпреки че ракът на костите в детска възраст може да причини костите да бъдат по-уязвими към счупвания и фрактури, счупените кости не причиняват рак на костите при децата.

Как се диагностицира ракът на костите в детска възраст?

Ако лекарят, който преглежда детето ви, смята, че може да има рак на костите, той ще проведе серия от тестове, за да определи дали това е така. Обикновено те ще започнат с физически преглед. Те също така ще задават въпроси за това кога са започнали симптомите на вашето дете и какви симптоми изпитва.

След това педиатърът вероятно ще назначи рентгенова снимка на областта, която притеснява вашето дете. Ако се нуждаят от повече информация и подозират, че има шанс за рак на костите, могат да бъдат проведени други тестове, включително:

 • костни сканирания
 • компютърна томография
 • ядрено-магнитен резонанс (MRI)
 • PET сканиране
 • кръвни тестове, които ще оценят нивата на ензими, наречени алкална фосфатаза и лактат дехидрогеназа, като и двете са по-високи при деца, които имат остеосаркома и саркома на Юинг

 • биопсии, при които тъкан от тумора се извлича и след това се изследва под микроскоп

Какво е лечението на рак на костите в детска възраст?

Лечението на рак на костите в детска възраст варира в зависимост от вида рак, който има вашето дете и колко напреднал е той. Раковите заболявания на костите, които са локализирани (оставащи на мястото, където са започнали), обикновено са по-лесни за лечение от ракови заболявания, които са се разпространили в други части на тялото на вашето дете.

Въпреки това, леченията за детски рак напредват всеки ден. Има надежда за деца, които получават диагноза по-агресивна форма на рак.

Някои от възможностите за лечение на рак на костите в детска възраст включват:

 • химиотерапия, която използва противоракови лекарства за унищожаване на раковите клетки

 • лъчева терапия, която използва рентгенови лъчи с висок интензитет за унищожаване на раковите клетки

 • операция за отстраняване на тумори
 • експериментални възможности за лечение, които са насочени към вида рак, който има вашето дете

Какви са рисковите фактори за рак на костите в детска възраст?

Някои фактори могат увеличават риска за детето за развитие на болестта, като:

 • Децата, назначени мъжки при раждането, са по-склонни да развият рак на костите в детска възраст.
 • Белите деца са по-склонни да развият сарком на Юинг.
 • Черните деца и децата от други расови групи са по-склонни да развият остеосаркома, отколкото белите деца.
 • Децата с анамнеза за ретинобластом, рядък рак на очите, са по-склонни да развият остеосаркома.
 • Деца с фамилна анамнеза за синдром на Li-Fraumeni са по-склонни да развият остеосаркома.
 • Децата, които са били лекувани с радиация и химиотерапия за други видове рак, имат повишен шанс да развият рак на костите.

Какви са перспективите за деца, които имат рак на костите?

Подобно на други видове рак, перспектива за деца които имат рак на костите, зависи от това колко напреднал е техният рак и колко се е разпространил в други части на тялото им. Когато ракът е локализиран – което означава, че остава в областта на първоначалния тумор – нивата на оцеляване са високи, когато децата получават лечение за рак.

Ако се е разпространил в регионални области (близки структури) или отдалечени области (като бели дробове или други отделни органи), степента на оцеляване намалява.

Отново, лечението на рак непрекъснато се развива и напредва. Всяка година има повече надежда за децата, които получават диагноза рак на костите.

Често задавани въпроси

Какви са страничните ефекти от лечението на рак на костите?

В зависимост от вида на лечението на рака, което вашето дете получава, то може да изпита незабавни странични ефекти като гадене, умора, диария и косопад.

Лечението на рак може също така да увеличи риска от безплодие, други видове рак и сърдечни проблеми на вашето дете по-късно в живота.

Ракът на костите в детска възраст изисква ли ампутация?

Преди години често се налагаше ампутация на засегнатите кости за лечение на детски рак. Днес лечението е напреднало, така че обикновено не е необходимо пълно отстраняване на крайник.

Малките деца боледуват ли някога от рак на костите?

Остеосаркомът, най-честият вид детски рак на костите, обикновено засяга деца, които са между 10 и 19 години. това е изключително рядко сред деца на възраст под 5 години.

Ракът на костите в детска възраст е сериозно заболяване, но е изключително рядко. Ако детето ви има симптоми като болка в костите, малко вероятно е то да има рак на костите.

Обсъдете всички необичайни симптоми, които вашето дете има с педиатър. Когато ракът на костите в детска възраст се открие рано, шансовете на вашето дете да оцелее са високи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss