Какво причинява мигрена и хронична мигрена?

Симптоми на мигренозно главоболие

Всеки, който е преживял мигрена, знае, че е болезнен. Тези силни главоболия могат да причинят:

  • гадене
  • повръщане
  • чувствителност към звуци
  • чувствителност към миризми
  • чувствителност към светлина
  • промени във визията

Ако изпитвате спорадични мигрени, главоболието и симптомите могат да продължат само ден -два. Ако страдате от хронична мигрена, симптомите могат да се появят 15 дни или повече всеки месец.

Какво причинява мигрена?

Мигренозните главоболия са малко загадка. Изследователите са идентифицирали възможни причини, но нямат окончателно обяснение. Потенциалните теории включват:

  • Основното разстройство на централната нервна система може да предизвика мигренозен епизод, когато се задейства.
  • Нередностите в кръвоносната система на мозъка или съдовата система могат да причинят мигрена.
  • Генетичното предразположение може да причини мигрена
  • Аномалиите на мозъчните химикали и нервните пътища могат да причинят епизоди на мигрена.

Какво може да предизвика мигрена

За съжаление, учените все още не са установили причината. Най -добрият начин да се избегнат мигрените е да се избегне това, което ги започва на първо място. Задействането на мигрена е уникално за всеки човек и не е необичайно човек да има няколко причини за мигрена. Най -често срещаните причини за мигрена включват:

Храна

Солените храни или отлежалите храни, като сирене и салам, могат да причинят мигренозно главоболие. Силно преработените храни също могат да предизвикат мигрена.

Пропускане на храненията

Хората с анамнеза за мигрена не трябва да пропускат хранене или да постят, освен ако това не се прави под наблюдението на лекар.

Пийте

Алкохолът и кофеинът могат да причинят тези главоболия.

Консерванти и подсладители

Някои изкуствени подсладители, като аспартам, могат да предизвикат мигрена. Популярният консервант мононатриев глутамат (MSG) също може. Прочетете етикетите, за да ги избегнете.

Сензорна стимулация

Необичайно ярки светлини, силни шумове или силни миризми могат да предизвикат мигренозно главоболие; фенерчета, ярко слънце, парфюм, боя и цигарен дим, са често срещани задействания.

Хормонални промени

Хормоналните промени са често срещан спусък на мигрена при жените. Много жени съобщават за развитие на мигренозно главоболие точно преди или дори по време на менструацията. Други съобщават за хормоно-индуцирани мигрени по време на бременност или менопауза. Това е така, защото нивата на естроген се променят през това време и могат да предизвикат епизод на мигрена.

Хормонални лекарства

Лекарства, като контрол на раждаемостта и хормонозаместителни терапии, могат да предизвикат или влошат мигрената. В някои случаи обаче тези лекарства действително могат да намалят мигренозното главоболие на жената.

Други лекарства

Вазодилататори, като нитроглицерин, могат да предизвикат мигрена.

Стрес

Постоянният психически стрес може да причини мигрена. Домашният и служебният живот са два от най -често срещаните източници на стрес и могат да увредят ума и тялото ви, ако не можете да го контролирате ефективно.

Физически стрес

Екстремните упражнения, физическите натоварвания и дори сексуалната активност могат да предизвикат мигренозно главоболие.

Цикълът на сън се променя

Ако не спите редовно, рутинно, може да изпитате повече мигрена. Не се притеснявайте да се опитвате да компенсирате загубения сън и през уикендите. Твърде многото сън е също толкова вероятно да причини главоболие, колкото и твърде малкото.

Промени във времето

Това, което Майката Природа прави навън, може да повлияе на това как се чувствате отвътре. Промените във времето и промените в барометричното налягане могат да предизвикат мигрена.

Фактори, които увеличават риска от мигрена

Не всеки, изложен на мигрена, ще развие главоболие. Някои хора обаче са по -чувствителни към тях. Няколко рискови фактора могат да помогнат да се предскаже кой е по -предразположен към мигренозно главоболие. Тези рискови фактори включват:

Възраст

Мигрената може да се появи за първи път на всяка възраст. Въпреки това, повечето хора ще изпитат първата си мигрена през юношеството. Според клиниката Mayo мигрената обикновено се подобрява след 30 -годишна възраст.

Семейна история

Ако близък член на семейството има мигрена, е по -вероятно да ги получите. Всъщност 90 % от пациентите с мигрена имат фамилна анамнеза за мигрена. Родителите са най -добрият предсказател за риска. Ако единият или и двамата ви родители имат анамнеза за мигрена, рискът ви е по -висок.

Пол

През детството момчетата изпитват мигренозно главоболие повече от момичетата. След пубертета обаче жените са три пъти по -склонни да имат мигрена от мъжете.

Говорете с Вашия лекар

Уговорете среща с Вашия лекар, ако имате мигрена. Те могат да диагностицират основното състояние, ако има такова, и да предпишат лечение. Вашият лекар може също да Ви помогне да определите какви промени в начина на живот трябва да направите, за да управлявате симптомите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss