Какво представлява Mycoplasma Genitalium?

Mycoplasma genitaliumсъщо наричан М гениталии или Mgen, е инфекция, предавана по полов път, която се причинява от вид бактерии. Предава се чрез полов контакт.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), при хора с пенис, Mgen причинява до 40% от персистиращите или повтарящи се инфекции на уретрата, тръбата, която пренася урината и спермата от тялото. При хора с вагини приемът на Mgen удвоява риска от инфекции на гениталния тракт, преждевременно раждане, безплодие и др.

Прочетете, за да разберете повече за причините Mycoplasma genitaliumкак може да изглежда и какво да направите по въпроса.

Какво представлява Mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitaliumе много малък прокариотен организъм (бактерия), който, когато се предава от човек на човек чрез генитален контакт, може да доведе до инфекция обикновено в уретрата или гениталния тракт.

Въпреки че хората с Mgen често имат малко или никакви симптоми, може да причини симптоми, подобни на други инфекции, предавани по полов път, като хламидия и гонорея, като възпаление на уретрата и гениталния тракт. Ако не се лекува, може да доведе до по-сериозни проблеми като вагинално кървене, подуване на скротума и дори безплодие при жените.

Mycoplasma genitalium се класифицира като „придирчива“ бактерия, което означава, че расте бавно и изисква свръхспецифични условия, за да вирее в лабораторни условия. Това затруднява изучаването и означава, че имаме още много да учим за него.

Какви са симптомите на Mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium се описва като „стелт“ патоген, така че повечето хора не показват никакви видими симптоми. Всъщност, скорошно проучване във Великобритания показа, че 94,4% от мъжете и 56,2% от жените с Mgen изобщо не развиват никакви симптоми и са изчистени от инфекция без никакво лечение.

Ако развиете симптоми, те са подобни на други ППИ като хламидия или гонорея, което понякога може да доведе до неправилна диагноза и забавено лечение.

При хора с пениси Mgen най-често води до състояние, наречено уретрит, инфекция на уретрата или пикочните пътища. относно 15-25% от случаите на уретрит в Съединените щати са свързани с Mgen. Симптомите включват:

 • болезнено или парещо уриниране
 • сърбеж на пениса
 • отделяне от уретрата

При хора с вагини Mgen най-често може да доведе до състояния, включително:

 • цервицит
 • бактериална вагиноза (BV)
 • тазова възпалителна болест (PID)
 • преждевременно раждане
 • спонтанен аборт

Симптомите на тези състояния включват:

 • вагинално течение
 • вагинален сърбеж
 • болезнено или парещо уриниране
 • болка в корема
 • нередовно вагинално кървене, особено между периоди или след секс

 • болка по време на секс
 • висока температура

Ако изпитвате някой от тези симптоми, говорете със здравен специалист.

Какво причинява Mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium е бактерия, която може да причини инфекция, предавана по полов път. Можете да заразите инфекцията чрез вагинален и анален секс или всеки генитален до генитален контакт. Някои изследвания са предложили това Mycoplasma genitalium се предава също толкова лесно, колкото и хламидиите.

Все още не е доказано, че оралният към гениталния контакт води до инфекция. Проучванията проучват дали има потенциал за предаване на Mycoplasma genitalium от майка на дете по време на бременност или раждане.

Как се диагностицира Mycoplasma genitalium?

Диагнозата на Mycoplasma genitalium е трудно, тъй като няма наличен в търговската мрежа тест. Може да получите диагноза на Mycoplasma genitalium след неуспешно лечение на по-честа ППИ като гонорея или хламидия, или ако имате симптоми, но тестът е отрицателен за други ППИ.

Може също да получите диагноза на Mycoplasma genitalium ако имате симптоми на персистиращ уретрит или цервицит.

За да потвърдите диагнозата,Вашият лекар може да предпише a тест за усилване на нуклеинова киселина (NAAT), който може да открие специфичните генетични материали, които изграждат вирус като Mycoplasma genitalium. Този тест ще се проведе или чрез проба от урина, или тампон от вагината или уретрата.

Какво е лечението на Mycoplasma genitalium?

Много често предписвани антибиотици може да не са ефективни за лечение на състоянието.

Резистентност към антибиотици

Последните проучвания показват, че Mycoplasma genitalium е стават резистентни към антибиотици като моксифлоксацин, азитромицин и макролид, лекарствата от първа линия, които обикновено се използват за лечение. Това може да доведе до по-силни, по-устойчиви щамове, които може да са по-трудни за лечение.

защото Mycoplasma genitalium е устойчив на много антибиотици, CDC препоръчва следните възможности за лечение:

Ако е наличен тест за устойчивост:

 • Ако сте чувствителни към макролиди:Доксициклин 100 милиграма (mg) перорално 2 пъти дневно в продължение на 7 дни, последвано от азитромицин 1 грам (g) перорално начална доза, последвано от 500 mg перорално веднъж дневно в продължение на 3 допълнителни дни (2,5 g общо)
 • Ако е устойчив на макролиди: Доксициклин100 mg перорално 2 пъти дневно в продължение на 7 дни, последвано от моксифлоксацин 400 mg перорално веднъж дневно в продължение на 7 дни

Ако тестът за устойчивост не е наличен:

 • Ако Mycoplasma genitaliumсе открива от одобрен от FDA NAAT: Доксициклин 100 mg перорално 2 пъти дневно в продължение на 7 дни, последван от моксифлоксацин 400 mg перорално веднъж дневно в продължение на 7 дни

Всички сексуални партньори, които имате, също трябва да бъдат тествани за Mgen, дори и да не изпитват симптоми.

Какви са рисковите фактори за Mycoplasma genitalium?

Както при много ППИ, има няколко рискови фактори които могат да ви изложат на по-висок риск от заразяване с Mgen, включително:

 • правете секс без презерватив или друг бариерен метод
 • скорошна диагноза хламидия или гонорея
 • множество сексуални партньори (повече от двама) през последните 12 месеца
 • ако сте човек, който живее с ХИВ или СПИН

Има ли рискове от Mycoplasma genitalium, ако сте бременна?

Да, ако сте бременна и имате договор Mycoplasma genitalium има няколко сериозни усложнения които трябва да знаете, включително по-висок риск за:

 • преждевременно раждане, което означава, че контракциите и раждането започват преди нормалното време (39 седмици). Това може да навреди както на раждащия, така и на плода.

 • преждевременно разкъсване на мембраните (PROM), когато течността около плода се отвори преди 37 седмици. Това може да доведе до повишен риск от сериозна инфекция на майката и плода.

 • преждевременно раждане и спонтанни аборти

Ако сте бременна и смятате, че може да сте се заразили с Mgen, трябва незабавно да говорите със здравен специалист или лекар, тъй като лечението може да помогне за предотвратяване на тези усложнения.

Какви са перспективите за хората с Mycoplasma genitalium?

За много хора, които са безсимптомни, Mycoplasma genitalium вероятно ще се изчисти без никакви временни или дълготрайни усложнения. Има дебат дали това означава, че не е необходим широк, базиран на населението скрининг за Mgen.

В някои случаи може да изпитате персистираща инфекция. Според преглед от 2019 г. около 9% от хората преживяват инфекция, продължаваща повече от 7 месеца.

Ако не се лекуват, жените и хората с женски репродуктивни органи биха могли потенциално да имат проблеми с безплодието поради хронично възпаление, подуване и белези на фалопиевите тръби, които могат да възникнат от PID. Тази връзка все още се проучва

Необходими са още проучвания, за да се разберат напълно дългосрочните последици от нелекуваната Mgen.

Често задавани въпроси

Е Mycoplasma genitalium нова ППИ?

Mycoplasma genitalium е открито за първи път като ППИ през 80-те години на миналия век, но CDC не го обяви официално за ППИ до 2015 г. Така че, въпреки че съществува от повече от 40 години, сега привлича вниманието поради високото си разпространение и разработването на антибиотик съпротива.

Може ли и двете Mycoplasma genitalium и гонорея/хламидия едновременно?

Да, вие сте изложени на повишен риск от заразяване с Mycoplasma genitalium ако вече имате различна ППИ и може да се нуждаете от по-комплексен режим на лечение.

Ако нямам симптоми, но получа диагноза Mycoplasma genitalium, все пак трябва ли да кажа на моя партньор(и)?

да Уведомяването за контакт е много важно за управлението на тази и всяка ППИ. Вашият партньор обикновено се третира по същия начин като вас. Трябва също така да се свържете с партньори от последните 3 месеца и да ги уведомите, че могат да бъдат тествани и лекувани.

Можете ли да целунете някого с Mycoplasma genitalium?

да Mgen се предава само чрез директен генитален към генитален контакт. Не може да бъде хванат чрез целуване, прегръдка, използване на общи басейни или бани или от тоалетни седалки.

Долен ред

Mycoplasma genitalium е сравнително нова, появяваща се бактерия, която причинява полово предавана инфекция (ППИ). Често заразените индивиди са асимптоматични и бактерията се изчиства естествено от тялото. Въпреки това, при индивиди със симптоми, нелекуваните инфекции имат потенциала да доведат до сериозни състояния като уретрит, цервицит, PID и потенциално безплодие.

Тази инфекция се лекува с антибиотици, но напоследък определени щамове на Mycoplasma genitalium формират резистентност към антибиотици. Това принуди здравните специалисти да променят схемите на лечение с антибиотици, за да се борят с тази инфекция. Проучванията около това продължават.

Както при всяка ППИ, важно е да използвате презерватив или друга защитна бариера по време на секс, за да намалите риска от инфекция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss