Какво представлява тестът за разкъсване на ахилесовото сухожилие?

Здравните специалисти използват теста за разкъсване на ахилесовото сухожилие, за да идентифицират разкъсване на ахилесовото сухожилие. Тестът включва наблюдение на движението на краката по време на физически преглед.

Ахилесовото сухожилие свързва мускулите на прасеца с петата, което ви позволява да насочите крака си надолу, когато ходите, бягате или извършвате физическа активност.

Въпреки че това е вашето най-голямо, най-силно и най-дебело сухожилие в тялото ви, то е предразположено към нараняване и разкъсването може да причини значителна болка и да засегне ежедневните ви дейности.

Тестът за разкъсване на ахилесовото сухожилие е ефективен диагностичен инструмент за идентифициране на разкъсано ахилесово сухожилие. Вариантите на теста включват теста на Матълс и теста на Симъндс-Томпсън, наричан още тестове за свиване на прасеца и глезена.

Бързата диагноза е жизненоважна, ако имате разкъсване на ахилесовото сухожилие. Разбирането на наличните възможности за диагностика и лечение е от съществено значение за бързото излекуване и възобновяване на рутината ви.

Продължете да четете, за да научите повече за теста за разкъсване на ахилесовото сухожилие, често срещаните симптоми и възможностите за лечение.

Как се прави тестът за разкъсване на ахилесовото сухожилие?

Консултирайте се със здравен специалист, за да направите тест за разкъсване на ахилесовото сухожилие. Обикновено те ще тестват всеки крак, за да сравнят мобилността и силата.

По време на теста на Матълс затрудненото стоене на пръсти или показването на ограничен обхват на движение в глезена показва разкъсване на ахилесовото сухожилие.

По време на теста на Симъндс-Томпсън ще легнете с лицето надолу върху масата за преглед, като провесите краката си на ръба, отпускайки краката и мускулите на прасеца. Вашият клиницист ще стисне здраво мускула на прасеца над глезена и ще наблюдава движението на крака.

Ако вашето ахилесово сухожилие е непокътнато, притискането на мускула на прасеца ще накара стъпалото ви да се движи надолу. Но ако вашето ахилесово сухожилие има разкъсване, движението няма да се случи.

Защо трябва да се свържете с лекар или друг медицински специалист?

Ако имате разкъсване на ахилесовото сухожилие, получаването на медицинска помощ възможно най-скоро е важно.

Ранното лечение може да насърчи правилното излекуване и да предотврати усложнения.

Възможно е друго нараняване, като фрактура, изкълчване или изкълчване, да е причина за вашите симптоми.

Извършването на тест за разкъсване на ахилесовото сухожилие изисква опит, правилна техника и анатомични познания.

Въпреки че тестовете са точни, здравните специалисти не могат да разчитат на тях като единствен диагностичен инструмент. Може да се наложи да извършат образни тестове, като MRI или ултразвук, за да потвърдят диагнозата.

Как се лекува разкъсването на ахилесовото сухожилие?

Лечението на разкъсване на ахилесовото сухожилие зависи от тежестта на вашето нараняване и индивидуалните фактори, като вашата възраст, ниво на активност и цялостно здраве.

Можете да замразите крака си, да го повдигнете и да вземете нестероидни противовъзпалителни лекарства за справяне с болката и подуването.

Лечението на леки или частични разкъсвания обикновено включва носене на гипс или ботуш за ходене в продължение на 6 до 8 седмици.

Тежки разкъсвания или пълни разкъсвания може да изискват операция, която обикновено включва повторно прикрепване на ахилесовото сухожилие към петата. Видът на операцията зависи от тежестта и местоположението на вашето нараняване. След операцията ще носите гипс или ботуш за ходене за обездвижване.

Здравните специалисти могат да препоръчат операция на елитни спортисти, като Изследване от 2020 г предполага, че може да доведе до по-големи подобрения на силата, отколкото функционалната рехабилитация.

Вашият медицински специалист често може да препоръча физиотерапия, за да помогне за възстановяване на силата, мобилността и гъвкавостта. Включете разтягане и дейности като ходене, колоездене и плуване в рутинните си упражнения, за да изградите мускулна сила и да увеличите обхвата си на движение.

От жизненоважно значение е да следвате плана си за лечение и да си почивате много. Това може да позволи на вашето сухожилие да заздравее правилно и да предотврати усложнения, включително хронична болка и слабост.

Какви са перспективите за някой с разкъсване на ахилесовото сухожилие?

Изгледи за разкъсване на ахилесовото сухожилие зависи от тежестта и лечението Приближаване. Ранната диагностика и лечение могат да помогнат за осигуряване на добро възстановяване след хирургично и нехирургично лечение.

Като цяло перспективата е положителна и можете да се върнете към обичайните си дейности в рамките на 6 до 12 месеца.

Времето за възстановяване след нехирургично лечение може да продължи по-дълго. Може да отнеме около 12 седмици за частични разкъсвания и до 6 месеца за пълни разкъсвания.

Има някои противоречия около хирургичните и нехирургичните резултати.

Например, различни изследвания от 2020 г предполага, че нехирургичното лечение е свързано с по-високи нива на повторно разкъсване, отколкото хирургичното лечение. Но съкращаването на периода на обездвижване на гипса и ранната функционална рехабилитация може да помогне за предотвратяване на повторно разкъсване.

Проучване от 2020 г. не откри разлика между хирургичните и нехирургичните резултати по отношение на удовлетвореността и честотата на повторно разкъсване.

Други често задавани въпроси

Можете ли да извършите тест за разкъсване на ахилесовото сухожилие у дома?

Тестът за разкъсване на ахилесовото сухожилие е медицински диагностичен тест и изисква медицински специалист да го извърши.

Те имат обучението, опита и обширните анатомични познания, за да извършат точно теста, да поставят диагноза и да препоръчат лечение.

Какви са симптомите на разкъсване на ахилесовото сухожилие?

Симптомите на разкъсване на ахилесовото сухожилие могат да включват внезапна, силна болка в областта на ахилесовото сухожилие.

Може да чуете пукащ или щракащ звук в момента на нараняване. Допълнителните симптоми включват скованост, подуване и чувствителност.

Може да е трудно и болезнено да носите тежест върху крака си, да ходите и да стоите или да сгъвате пръстите на краката си. Изкачването на стълби или наклон може да бъде особено предизвикателно.

Можете ли да стоите или да ходите с разкъсване на ахилесовото сухожилие?

Стоенето или ходенето с частично разкъсване на ахилесовото сухожилие е възможно, но може да бъде доста болезнено и може да увеличи риска от по-нататъшно нараняване.

Вашата мобилност и способност да носите тежест зависят от тежестта на нараняването и поносимостта на болката.

Каква е разликата между тестовете на Simmonds–Thompson и Matles?

Тестът на Simmonds-Thompson, наричан още тест на Thompson или тест за притискане на прасеца, включва легнало положение по корем с крака, увиснали от масата, и отпускане на глезените.

Медицински специалист стиска долната част на прасеца над глезена и наблюдава движението на плантарната флексия на крака ви.

Тестът Matles оценява способността ви да стоите на пръсти и да се оттласквате от земята. Трудността да направите това може да означава разкъсване на ахилесовото сухожилие.

Долния ред

Тестът за разкъсване на ахилесовото сухожилие е бърза оценка, която здравните специалисти използват за идентифициране на разкъсано ахилесово сухожилие. Те могат също да използват MRI или ултразвук, за да потвърдят диагнозата.

Ако смятате, че имате разкъсване на ахилесовото сухожилие, получаването на медицинска помощ от медицински специалист е жизненоважно. Те могат да осигурят правилна диагноза и да препоръчат подходящо лечение, което обикновено включва физиотерапия и хирургични и нехирургични лечения.

Изгледите за пълно възстановяване като цяло са добри. Лечебният период обикновено отнема няколко месеца и може да бъде малко по-дълъг при нехирургични случаи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss