Какво представлява психомоторният припадък?

„Психомоторни припадъци“ е по-стар термин, използван за описване на припадък, който започва в темпоралния лоб на мозъка ви. Може да изпитате необичайни усещания, загуба на съзнание и конвулсии.

Ако имате епилепсия или се грижите за някой с това състояние, вероятно знаете, че човек може да получи различни видове гърчове. Може също да сте чували термините „психомоторен припадък“ и „припадък на темпоралния лоб“.

„Психомоторни гърчове“ е по-стар термин, който лекарите понякога използват, за да опишат гърч, който започва в темпоралните дялове на мозъка ви. „Припадък на темпоралния лоб“ е по-нов термин, който означава същото.

Вашият темпорален лоб обработва информация за заобикалящата ви среда и създава краткосрочни спомени. Припадъците на темпоралния лоб могат да повлияят на тези функции на мозъка ви и да създадат „странни чувства“, като déjà-vu или силни емоции.

Хората, които получават гърчове на темпоралния лоб повече от веднъж, имат епилепсия на темпоралния лоб. Това е най-често срещаният тип епилепсия и засяга около 50 милиона души в световен мащаб.

Продължете да четете, за да научите повече за гърчовете на темпоралния лоб, включително какво ги причинява и как да ги управлявате.

Видове гърчове

Хората с епилепсия могат да получат множество видове припадъци. Лекарите обикновено ги разделят на две големи групи: генерализирани гърчове (които засягат целия мозък) и фокални гърчове (които засягат една област на мозъка). Темпоралните гърчове най-често са фокални.

Освен това лекарите разделят фокалните (или частичните) припадъци на следните видове:

 • фокални осъзнати припадъци (наричани понякога прости парциални припадъци), при които оставате наясно със заобикалящата ви среда
 • фокални припадъци с нарушено съзнание (известни също като комплексни парциални припадъци), които засягат съзнанието ви
 • фокални до двустранни тонично-клонични гърчове, които прогресират в генерализиран гърч

Какво причинява психомоторни припадъци?

Причината за гърч на темпоралния лоб често не е известна. Но възможни причини включват:

 • белези (склероза) на хипокампуса
 • тежка мозъчна травма
 • инфекции като менингит или енцефалит
 • мозъчни тумори
 • генетични мутации
 • нередности на кръвоносните съдове в мозъка ви

Кой получава психомоторни припадъци?

Темпоралната епилепсия може да започне на всяка възраст, но често започва на възраст между 10 и 20 години.

Може да се развие при хора, които имат:

 • сте имали поне един фебрилен гърч като дете, особено ако е продължил повече от няколко минути или е причинил други симптоми
 • е с тежка черепно-мозъчна травма със загуба на съзнание
 • са имали наранявания на главата по време на раждането или инфекции като бебе
 • претърпели промени в структурата на мозъка, като тумори или аномалии на кръвоносните съдове
 • фамилна анамнеза за това състояние

Какви са симптомите на психомоторния припадък?

Припадъкът на темпоралния лоб може да започне с необичайно усещане, известно още като аура. Аурата обикновено трае от няколко секунди до минути.

Не всеки изпитва аура. Много хора, които ги преживяват, не ги помнят след това. Аурата е вид фокален осъзнат припадък.

По време на аура може да изпитате:

 • усещане за дежавю
 • внезапни, непровокирани, екстремни емоции като паника или вълнение
 • странен мирис или вкус
 • внезапен пристъп на гадене
 • усещане за потъване в стомаха, подобно на това, което може да изпитате, когато се гмуркате с влакче в увеселителен парк

След (или вместо) аура, някои хора изпитват фокален припадък с нарушено съзнание. Този тип припадък на темпоралния лоб засяга вашето съзнание или способността ви да реагирате на другите. По време на този тип гърчове може да:

 • загуба на съзнание за заобикалящата ви среда
 • изживейте заклинания за гледане
 • пляскайте устните си, преглъщайте или дъвчете многократно
 • извършвайте необичайни движения с пръсти, като например бране

Понякога хората с гърчове на темпоралния лоб ще получат генерализирани гърчове, които могат да причинят конвулсии и загуба на съзнание. Този тип припадък се нарича фокален до двустранен тонично-клоничен припадък.

Как лекарите диагностицират психомоторните припадъци?

Нито един тест не може окончателно да диагностицира темпоралната епилепсия.

Невролог ще извърши преглед и ще поиска подробно описание на епизода или епизодите на вашия припадък. Ако сте имали припадък пред друг човек, може да е полезно да го помолите да посети лекаря с вас, тъй като може да не го помните добре.

Вашият лекар може също така да назначи няколко теста, за да определи причината за вашия гърч. Тези тестове могат да включват:

 • MRI на главата или друг вид образна диагностика

 • кръвни тестове за търсене на инфекции, генетични заболявания и електролитен дисбаланс, наред с други неща
 • електроенцефалограма (ЕЕГ) за измерване на електрическата активност на мозъка ви

Какво е лечението на психомоторните припадъци?

Не всеки, който има припадък, ще има повече епизоди. Но ако го направите, вашият невролог вероятно ще предпише лечение за епилепсия.

Лечението на темпоралната епилепсия обикновено включва:

лекарства

Лекарствата против гърчове помагат на много хора с гърчове на темпоралния лоб. За съжаление, те често имат странични ефекти, като умора и световъртеж.

За много хора с епилепсия лекарствата не са ефективни или ефективността им намалява с времето. В този случай лекарите могат да препоръчат други методи на лечение, обикновено докато лицето продължава да приема лекарства против припадъци.

хирургия

При тази процедура хирургът премахва част от мозъка, която причинява гърчове. Тази операция работи само за хора, които винаги имат гърчове в една и съща област на мозъка.

Стимулация на вагусния нерв (VNS)

VNS използва устройство, имплантирано в гърдите ви, което е свързано с нерв, наречен вагус. Той има за цел да предотврати или спре гърчове чрез използване на електрически сигнали, изпратени до мозъка ви.

Отзивчива невростимулация (RNS)

RNS е подобен на VNS, но вместо това лекарите имплантират устройството под скалпа ви. Може да е насочен към определена област на мозъка, а не към мозъка като цяло.

Други стратегии

Диетите и избягването на тригерите помагат на много хора да намалят честотата на пристъпите.

Какви са перспективите за хората с психомоторни припадъци?

Лечението на епилепсия е успешно за повечето хора. В Проучване от 2020 г от хората с темпорална епилепсия, около 23% са спрели да получават припадъци с лекарства. Около 78% от тези, които са претърпели операция, след като лекарствата им не са помогнали, също са спрели да получават припадъци. Някои дори успяха да спрат лекарствата си.

Някои хора ще продължат да получават гърчове дори след лечение. Това се нарича неразрешима епилепсия.

„Психомоторни гърчове“ е по-стар термин, който лекарите понякога използват, за да опишат гърчовете на темпоралния лоб. Тези гърчове започват във вашите темпорални лобове и могат да ви накарат да изпитате странни чувства или временно да загубите усещане за заобикалящата ви среда.

Причината за тези гърчове често е неизвестна, но те може да се дължат на фебрилни гърчове, които някои хора изпитват като бебета.

Обикновено ще трябва да посетите невролог, за да диагностицирате и лекувате това състояние. Възможностите за лечение включват лекарства, хирургия и нервна стимулация, наред с други методи. Лечението обикновено е успешно, но някои хора могат да продължат да имат гърчове въпреки лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss