Какво представлява интраперитонеалната химиотерапия?

Интраперитонеалната химиотерапия е вид лечение на рак, което включва прилагане на противоракови лекарства в перитонеалната кухина. Това е много по-рядко срещано лечение от интравенозната (IV) химиотерапия, но все още се използва при някои хора за определени видове рак в перитонеалната им кухина.

Перитонеалната кухина е областта на корема, която съдържа стомаха, червата и черния дроб. Интраперитонеалната химиотерапия е директно насочена към раковите клетки в тази област.

Тази статия ще разгледа по-подробно интраперитонеалната химиотерапия, включително как и защо се прилага и какви странични ефекти са най-чести при това лечение.

За какъв тип рак се използва интраперитонеална химиотерапия?

Илюстрация от Мая Частейн

Въпреки че интраперитонеалната химиотерапия се използва по-рядко от IV химиотерапията, тя все още се използва при някои хора за лечение на ракови заболявания, които засягат коремната им област, включително:

 • рак на яйчниците
 • рак на стомаха/стомаха
 • колоректален рак
 • перитонеален рак
 • рак на апендикса

Целта на интраперитонеалната химиотерапия е да убие всички ракови клетки, които могат да останат в корема ви, обикновено след операция. Обикновено се предписва само за маси, които са по-малки от ¼ инча или 2,5 сантиметра на дължина.

В сравнение с традиционната или системна химиотерапия има някои важни предимства.

Системната химиотерапия се прилага през вената. Химиопрепаратите трябва да преминат през цялото ви тяло, за да елиминират рака, дори когато раковите клетки са ограничени до определена област.

Някои области на тялото – включително перитонеалната кухина – са по-трудни за проникване от други. Системната химиотерапия обикновено не е толкова ефективна при ракови заболявания в този регион.

За разлика от това, интраперитонеалната химиотерапия директно е насочена към раковите клетки в перитонеалната кухина. Тъй като не е необходимо лекарствата да преминават през останалата част от тялото ви, те могат да се прилагат в по-високи дози от традиционната химиотерапия.

Но лекарствата за интраперитонеална химиотерапия все още се абсорбират в кръвта ви. Това означава, че химиотерапията може да достигне и до ракови клетки, които се намират извън коремната кухина.

Според изследванияжени с рак на яйчниците в стадий 3, които все още имат много малки тумори, останали след операцията, са подобрили нивата на 3-годишна преживяемост, ако са лекувани както с интраперитонеална химиотерапия, така и с IV химиотерапия, в сравнение само с IV химиотерапия.

Недостатъкът обаче е, че интраперитонеалната химиотерапия може да има по-тежки странични ефекти, като коремна болка, гадене и повръщане.

Какво можете да очаквате с интраперитонеална химиотерапия?

Има два вида интраперитонеална химиотерапия, които са описани по-долу.

Адювантна (следоперативна) интраперитонеална химиотерапия

Адювантната интраперитонеална химиотерапия обикновено се прилага няколко дни след операцията за рак.

По време на вашата операция за рак, хирург може да е поставил интраперитонеален порт за достъп под кожата в горната част на корема. Понякога този порт се поставя на място по време на отделна хирургична процедура.

Портът включва резервоар и тънка тръба, която се използва за доставяне на химиотерапия във вашата интраперитонеална кухина. Малък е, но трябва да го усещате под кожата си.

Как се прилага адювантна интраперитонеална химиотерапия

 1. Ще получите подробни инструкции преди първия си кръг от интраперитонеална химиотерапия. Например, може да се наложи да приемате лекарства у дома в деня преди лечението.
 2. В лечебния център медицинска сестра ще приложи подготвителни лекарства, като лекарства против гадене и интравенозна течност. Те ще ви дадат химиотерапията, като вкарат игла за достъп в порта ви.
 3. Химиотерапевтичната инфузия може да продължи между 30 минути до 3 часа. През това време може да почувствате някакъв коремен дискомфорт или натиск. Когато приключи, медицинската сестра ще премахне иглата за достъп и ще покрие портата ви с превръзка.
 4. Може да бъдете помолени да се търкаляте от една страна на друга на всеки 15 минути в продължение на 1 или 2 часа след лечението. Това може да помогне на лекарствата да достигнат до цялата ви перитонеална кухина.
 5. След като лечението приключи и се чувствате комфортно, трябва да имате някой, на когото имате доверие, да ви придружи до дома. Може да ви бъде дадена рецепта за лекарства, които да приемате вкъщи през следващите дни.

Хипертермична интраперитонеална химиотерапия (HIPEC)

Хипертермичната интраперитонеална химиотерапия (HIPEC) е еднократна химиотерапия, която се прилага по време на операция за отстраняване на тумора. Помага да се гарантира, че всички ракови клетки са елиминирани от корема ви.

Как се доставя HIPEC

 1. Хирургът първо ще се опита да отстрани възможно най-голяма част от рака. Ако вашият рак е напреднал, тази част от процедурата може да отнеме до 8 часа или повече.
 2. След това химиотерапевтичните лекарства се нагряват с помощта на перфузионна машина и се прилагат в перитонеалната кухина с помощта на катетър – тънка, гъвкава тръба.
 3. Хирургът може да ви масажира или да ви движи напред-назад по операционната маса, за да гарантира, че химиопрепаратите ще достигнат цялата ви перитонеална кухина. Тази част от процедурата обикновено отнема до 2 часа.
 4. След това химиотерапията се източва и коремът ви се изплаква със солена вода, преди катетърът да бъде отстранен и хирургическият разрез да бъде затворен.
 5. След процедурата ще останете в болницата до 2 седмици, за да се възстановите.

Колко често се прилага?

HIPEC се прилага само веднъж, по време на операция. Обратно, следоперативната интраперитонеална химиотерапия може да продължи няколко седмици.

Лекар или медицински специалист ще ви информира за графика за вашето интраперитонеално химиотерапевтично лечение.

Примерен график за интраперитонеална химиотерапия за рак на яйчниците включва 1 или 2 дни лечение, последвано от 5 дни почивка у дома. Всеки нов цикъл започва седмица след предишния за до шест цикъла.

Какви са страничните ефекти?

Страничните ефекти обикновено са различни за адювантна интраперитонеална химиотерапия спрямо HIPEC. Освен метода, който се използва, страничните ефекти също могат да варират в зависимост от видовете химиотерапевтични лекарства, които се използват.

Лекарят може да ви помогне да разберете какви видове странични ефекти може да имате при интраперитонеална химиотерапия.

Някои от най-честите нежелани реакции на адювантната интраперитонеална химиотерапия включват:

 • коремна болка, натиск или спазми
 • гадене и повръщане
 • увреждане на бъбреците
 • намален апетит
 • запек или диария

Някои от най чести нежелани реакции на HIPEC включват:

 • стомашно-чревни проблеми
 • плеврален излив (натрупване на течност около белите дробове)

 • пневмония
 • кръвни съсиреци
 • намаляване на костния мозък и кръвните клетки, което може да доведе до инфекция, анемия и кървене

Ако се борите със странични ефекти от лечението, не забравяйте да говорите с лекар. Те може да са в състояние да предпишат допълнителни лекарства, за да облекчат симптомите ви.

Потърсете медицинска помощ, ако получите тежки нежелани реакции, като например:

 • кръв в урината или изпражненията
 • висока температура
 • невъзможност за ядене или пиене
 • гадене или повръщане, които не изчезват с лекарства
 • болка, зачервяване или подуване около вашия порт
 • силна болка в корема

Долния ред

Интраперитонеалната химиотерапия е необичайна форма на лечение на ракови заболявания, които засягат коремната област. Това включва директно вливане на химиотерапевтични лекарства в перитонеалната кухина.

В сравнение с традиционната химиотерапия, интраперитонеалната химиотерапия включва по-висока доза, която е по-вероятно да елиминира раковите клетки в корема ви. Обикновено се използва по време или след операция за отстраняване на тумор.

Лекарят може да ви помогне да обясните дали интраперитонеалната химиотерапия е подходяща за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss