Какво представляват пръстите за пушене?

Жълтеникавото обезцветяване на краищата на пръстите ви от държане на цигара е известно като „върховете на пръстите за пушене“. Често е признак на дългосрочна употреба на тютюн или нефилтриран тютюн.

Ефектите на цигарите върху здравето са значителни. Тютюнопушенето може да навреди на почти всяка част от тялото ви – включително кожата ви.

С течение на времето пушенето може да причини козметични промени във външния ви вид, оцветявайки кожата ви от излагането на химикалите, които съставят тютюневия катран.

Какво представляват върховете на пръстите за пушене?

Върховете на пръстите при пушене са вид обезцветяване на кожата, свързано с тютюнопушенето. Те се характеризират с жълто-кафяво оцветяване на участъци от пръстите, редовно изложени на тютюнев дим.

Как цигарите влияят на ръцете и върховете на пръстите ви?

Върховете на пръстите на пушача, ръцете на пушача и мустаците на пушача са често срещани примери за козметични заболявания, които се развиват с течение на времето от излагане на химикалите в цигарения дим (често наричан цигарен катран).

Всички тези състояния засягат части от тялото ви, които остават в близък контакт с дима, независимо дали пушите цигара или пура, или пушите лула.

Оцветената кожа е само един от начините, по които цигарите могат да повлияят на ръцете и пръстите ви. Много от усложненията от тютюнопушенето могат да се проявят в ръцете, като преждевременно стареене, забавено зарастване на рани и повишен риск от инфекции и възпалителни кожни състояния.

Според Американското дружество по хирургия на ръката тютюнопушенето може също да доведе до съдови промени, които намаляват притока на кръв, понякога до точката на нужда от ампутация на пръстите.

Може да направи симптомите на болкови състояния като карпален тунел по-тежки и може да влоши нервните симптоми, като изтръпване и изтръпване.

Тъй като тютюнопушенето може да наруши заздравяването на костите, фрактурите и счупванията в ръката ви може да не зараснат правилно, причинявайки постоянна болка, скованост или загуба на функция.

Как пушенето влияе на кожата?

Пушенето може да причини преждевременно стареене, което включва фини линии, бръчки, възрастови петна и сухота.

Но пушенето не причинява само козметични промени. Може да промени кожата ви на клетъчно ниво.

Пушенето може да причини следните увреждания на кожата:

 • рак на кожата
 • лошо заздравяване на рани
 • повишена инфекция
 • псориазис
 • гноен хидраденит
 • торбички под очите
 • увиснала кожа
 • дълбоки бръчки и линии
 • неравномерен цвят на кожата
 • суха кожа

Въпреки че точната причина за тези промени не е добре разбрана, повечето теории предполагат, че преждевременното стареене от тютюна се причинява от:

 • лош кръвен поток
 • разрушаване на еластичните кожни влакна
 • увеличаване на увреждащите клетките частици, наречени свободни радикали

Как изглеждат върховете на пръстите при пушене?

Появата на върховете на пръстите за пушене може да варира от човек на човек, но обикновено включва жълто-кафяво петно ​​върху върховете на палеца, показалеца и средния пръст.

Ако редовно поставяте цигарата си само между показалеца и средния пръст, може да забележите, че петното е по-концентрирано между първата и втората става на тези два пръста.

Може да има и оцветяване на ноктите. Изцапаните с тютюн нокти понякога се наричат ​​нокти на арлекин.

Влияе ли пушенето на върховете на пръстите на вашето здраве?

Върховете на пръстите при пушене не са проблем за здравето, но може да са признак за нефилтрирано пушене или дългосрочно пушене – и двете могат да увеличат риска от странични ефекти, свързани с тютюнопушенето.

Какво представлява болестта на пръста на пушача?

Болестта на пръстите на пушача не е същата като върховете на пръстите на пушачите.

Болестта на пръста на пушача се отнася до болестта на Бюргер. Лекарите не знаят точно какво го причинява, но е така силно свързани към употребата на тютюн.

Изследователите смятат, че свръхчувствителността към тютюн създава имунна реакция в лигавицата на кръвоносните ви съдове при болестта на Buerger. Тази реакция може да причини подуване и съдово увреждане със симптоми като:

 • студени ръце, крака или и двете
 • бледи, сини или червени пръсти на ръцете и краката
 • рани на пръстите на ръцете и краката
 • пареща или изтръпваща болка в ръцете или краката
 • болки в крака, глезена или стъпалото (обикновено в свода на стъпалото)

Как да се отървете от пушещите върхове на пръстите?

Средно отнема 40-56 дни за епидермиса или най-горния слой на кожата да се обърне. Въпреки това, колкото по-възрастни сте, толкова повече време отнема тялото ви да създаде нови кожни клетки.

Някои уебсайтове твърдят, че различни домашни средства, като паста за зъби, лимонов сок и ябълков оцет, могат да премахнат върховете на пръстите, които пушат. Въпреки това, няма изследвания, които да подкрепят ефективността на тези домашни средства.

За да се отървете завинаги от пушачите на пръстите, ще трябва да спрете да пушите.

Можете ли да предотвратите пушенето на пръстите чрез миене на ръцете?

Звучи разумно, че проактивното миене на ръцете ще предпази петната, но сапунът и водата между цигарите може да не са достатъчни.

Изследванията показват, че редовното миене на ръцете не премахва напълно остатъците от тютюн върху ръцете ви, дори когато те все още не са видими.

Връща ли се притока на кръв към изходното ниво след отказване от пушенето?

Ползите от спирането на тютюнопушенето върху вашето съдово здраве са почти незабавни.

В рамките на 20 минути, кръвното ви налягане и сърдечната честота като цяло спадат. След 12 часа се очаква количеството въглероден окис в кръвта ви да се нормализира.

В рамките на 2-12 седмици много от вашите кръвоносни съдове може да заздравеят и цялостното ви кръвообращение вероятно ще се подобри.

Не всички съдови увреждания от тютюнопушенето са обратими, но в рамките на 4 години на отказване, експертите предполагат, че рискът от инсулт става равен на този на непушачите.

Долен ред

Пушенето на върховете на пръстите може да е признак на дългосрочно пушене или употреба на нефилтриран тютюн. Върховете на пръстите при пушене са жълтеникави петна по пръстите, използвани за държане на вашата цигара, лула или пура.

Пушенето на върховете на пръстите може да е естетически обезпокоително, но не е толкова сериозно, колкото другите усложнения на ръцете и пръстите от тютюнопушенето, като болест на Бюргер, лошо кръвообращение или нарушено заздравяване на костите.

Ако имате нужда от помощ за отказване от тютюнопушенето, можете да посетите Smokefree.gov за поддръжка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss