Какво представляват въшките и откъде идват?

Какво представляват въшките?

Въшката (множествено число: въшки) е паразит, който се прикрепя към човешката коса и се храни с човешка кръв. Най-разпространеният вид въшки са въшките. Инвазия с въшки на главата е известна в медицината като Педикулоза на главата. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) оценяват това до 12 милиона зарази с въшки се случват всяка година в Съединените щати.

Възрастните женски въшки могат да снасят до шест яйца всеки ден. Яйцата се слагат точно върху дръжката на косата. Най-вероятно е да се излюпят тези, които са на по-малко от шест милиметра от скалпа. Яйцата по същество са залепени за косата от секрети от женската въшка.

Яйцата отнемат около седмица, за да се излюпят, произвеждайки нимфа. След това нимфите преминават през три последователни скока на растеж. По време на тези изблици те се линеят, докато достигнат възрастен размер.

Възрастните въшки са с размерите на сусамово семе и могат да бъдат много трудни за виждане, тъй като могат да бъдат с всякакъв цвят от бял до кафяв до кафяв.

Въшките обикновено се хранят с кръв четири до пет пъти всеки ден. Те използват устните си части, за да захапят кожата и отделят вещество, което блокира съсирването.

Въпреки че е важно да се отбележи, че заразяването с въшки може да се случи на всеки, някои хора са изложени на по-висок риск да влязат в контакт с въшки.

Научете повече: Как изглеждат въшките? »

Видове въшки

Често срещаните видове въшки включват въшки по главата, телесни въшки и срамни въшки.

Въшки

Главните въшки са задължителни паразити. Това означава, че те не могат да оцелеят без човешки гостоприемник. Този вид може да живее само върху човешки гостоприемници, така че не можете да ги получите от вашето куче, котка, морско свинче или друг вид космат домашен любимец, който може да имате.

Въшките нямат крила, така че не могат да летят. Те имат шест крака с нокти в краищата – така се прикрепят към косата.

Въшките могат да се заселят навсякъде по скалпа, но обикновено се срещат по космите в задната част на шията и около ушите, където е най-топло.

Телесни въшки

Телесните въшки са малко по-различни от въшките по главата, защото снасят яйцата си върху дрехите, вместо по тялото. Телесните въшки също живеят в дрехите и се движат по тялото само за да се хранят. Телесните въшки могат да пренасят редица заболявания, като:

  • тиф, пренасян от въшки
  • рецидивираща треска
  • окопна треска

Телесните въшки са единственият вид въшки, за който е известно, че разпространяват болести.

Срамни въшки

Пубисните въшки са вид въшки с големи предни крака, което ги кара да приличат на раци под микроскоп. Те са най-малкият вид въшки. Срамните въшки са наречени „раци“ и обикновено се предават от един човек на друг по време на сексуална активност. Те живеят в космите на гениталната област на своя гостоприемник и могат да причинят сърбеж.

Как се разпространяват въшките?

Инвазията с въшки може да се случи на всеки, но те са особено загрижени за децата в училищна възраст. Важно е да се подчертае, че лошата хигиена – като пропускане на вани или душове или друг хигиенен проблем – обикновено не е причина за появата на въшки.

Децата, които живеят в претъпкани условия, може да имат по-голям проблем с въшките. Това е само защото живеят близо един до друг и може да спят в едно легло. Има само два начина, по които въшките могат да се разпространят от човек на човек. Единият е чрез директен контакт глава до глава, както когато децата се прегръщат или събират глави, за да гледат една и съща книга. Другият начин е като споделяте шапки, шапки, връзки за коса, шалове или всякакви лични вещи като гребени или четки.

Телесните въшки се разпространяват от въшки, живеещи върху немити дрехи. За разлика от други видове въшки, разпространението на въшки по тялото може да бъде предотвратено сравнително лесно. Дрехите трябва да се перат често след носене и трябва да избягвате споделянето на дрехи с други хора.

Срамните въшки („раци“) се разпространяват чрез сексуална активност. Децата, които заразяват срамни въшки, могат да бъдат жертви на сексуално насилие.

Лечение на въшки

Има редица лечения, които могат ефективно да се отърват от въшките. Те включват продукти без рецепта, естествени лекарства и лекарства, отпускани с рецепта. Важно е обаче да се отбележи, че няма естествени или алтернативни продукти, препоръчани от CDC за лечение на въшки.

Пълното премахване на въшките включва три стъпки. Без значение какъв вид въшки имате, процесът на лечение е по същество един и същ:

  1. Убийте въшките.
  2. Убийте и извадете яйцата.
  3. Деконтаминирайте всички засегнати зони и дрехи.

Най-често срещаният продукт за лечение на въшки включва педикулициден шампоан. След прилагане на това лечение върху засегнатата област, косата не трябва да се мие до два дни.

Можете да използвате специален гребен, наречен „гребен за гниди“, за да премахнете внимателно яйцата, които са се прикрепили към косъма.

Трябва старателно да почистите с прахосмукачка всяка част от дома си, където може да са паднали косми. Всяко спално бельо или дрехи, които са били изложени на въшки, трябва да се перат машинно в гореща вода.

Може да искате да избегнете употребата на лекарства против въшки върху себе си или вашите малки деца. Някои естествени продукти обещават същите резултати като педикулицидите. Тези „холистични“ продукти обаче не се регулират от Администрацията по храните и лекарствата. Природен продукт, който не е регулиран, може да носи свои собствени рискове, особено при малки деца. Също така е важно да запомните, че тези продукти може да не са толкова ефективни, колкото е обещано. Някои проучвания са показали, че етеричните масла могат да имат роля при лечението на въшки. Ако имате въшки, може да намерите облекчение със следните масла:

  • масло от чаено дърво
  • евкалиптово масло
  • масло от нийм
  • масло от лавандула

“Супер въшки”

Въшките изглежда изграждат резистентност към някои често използвани продукти. Американският съвет за наука и здраве съобщава, че в някои райони на Съединените щати традиционните продукти за лечение на въшки вече не са толкова ефективни за премахване на зарази. Вече има продукти на пазара, като тези, съдържащи ивермектин, които лекуват тези така наречени „супер въшки“. Тези по-силни продукти изискват лекарско предписание.

Предотвратяване на въшки

Няма доказан продукт или метод, който напълно да премахне разпространението на въшки, но има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите шансовете си да ги получите. Избягвайте пряк контакт с други хора, когато е възможно. Никога не споделяйте продукти за лична хигиена, особено гребени или четки. Опитайте се да избягвате „горещи точки“ като общи шкафчета, куки за палта и килери на обществени места. Кажете на децата си в училищна възраст за въшките и стъпките, които могат да предприемат, за да сведат до минимум риска от заразяване с тях.

Понякога алергията към изпражненията от въшки води до обрив и допълнителен дискомфорт при засегнатото лице. Непрекъснатото надраскване на дадена област (за облекчаване на сърбежа) може да доведе до нарушаване на кожната бариера и впоследствие до инфекция в тази област. В редки случаи въшките, живеещи върху миглите, могат да доведат до възпаление на очите и око. Понякога самата идея за въшки може да доведе до стрес и безсънни нощи за деца и родители.

Ако яйцата от въшки не са унищожени правилно по време на първоначалното третиране или ако сте имали многократен контакт с лице, което не е лекувало напълно опаразитяването на въшките, може да се окажете, че изпитвате повтарящи се инвазии. Ако това се случи, трябва да повторите цялото лечение седем дни от датата на първоначалното лечение.

За вкъщи

Не забравяйте, че получаването на въшки не е отражение върху личната хигиена на човек. Докато лечението на въшки обикновено никога не е приятно изживяване, то е доста просто. Животът ви най-вероятно бързо ще бъде отново без въшки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss