Какво означава „Това, което търсиш, търси теб“?

Преди седем века любимият суфийски учен и поет Джалалудин Руми написа ред, който все още резонира с читателите по целия свят. Казват, че той е написал: „Това, което търсиш, търси теб“.

За мнозина тази линия отразява закона за привличането – идеята, че вашите мисли и намерения привличат добри или лоши неща по ваш начин.

Но дали тази съвременна интерпретация е в хармония с традицията на вярата на Руми? И звучи ли е от психологическа гледна точка?

Тази статия изследва значението зад фразата „Това, което търсиш, търси теб“. Той разглежда идеята за търсене през призмата на суфизма, мистична традиция в рамките на мюсюлманската вяра. Тази традиция е почвата, в която са вкоренени стихотворенията на Руми.

Няколко думи за превода на оригиналния текст

„Това, което търсиш, търси теб“ е английски превод на оригиналния персийски текст.

Saloumeh Bozorgzadeh, PsyD, лицензиран клиничен психолог и президент на Асоциацията по суфи психология, предлага малко по-различен превод на реда, както се чете на фарси. Фарси е името на персийския език в Иран.

„Когато чета това стихотворение на фарси, смисълът е по-скоро от типа „Това, което търсиш, е с теб“, казва Бозоргзаде.

Нейното четене подчертава, че това, което търсите, е по-близо, отколкото може да осъзнаете. Всъщност, казва тя, това е вашият постоянен спътник.

Откъде да започна: Познаване на търсещия

В суфийската традиция намирането на това, което искате, започва с опознаването на себе си.

„Целта на всеки човек е да опознае себе си. Не само вашите мисли, чувства, взаимодействия, силни страни и ограничения“, казва Бозоргзаде. „Това, което представлява суфизмът, е тази друга част от нас самите – неизразимата част, която е свързана с цялото съществуване. Всичко, което искате, е там

Да познаваш себе си не е лесна задача. Намирането на време да насочите фокуса си навътре може да се почувства почти невъзможно сред работата, семейството, училището и социалните изисквания – да не говорим за постоянното стимулиране на социалните медии.

И все пак обръщането навътре може да е ключът към намирането на това, което търсите.

Голяма част от това, което търсим в ежедневния си живот, е свързано с оцеляването. Те са неща като жилище, храна и безопасност. Когато тези нужди бъдат задоволени, можем да преследваме кариера, взаимоотношения, по-добро здраве и социални промени.

Тези цели често са свързани с по-дълбоки копнежи, като например:

 • чувство за цел
 • самоактуализация или реализация на вашия потенциал

 • посока или път към постижение
 • връзка, независимо дали е със себе си, с другите или с по-дълбок източник

Един суфист психолог може да постави специален акцент върху търсенето на връзка, особено с вътрешен източник. Този източник, както предполага Руми, вече е във вас.

Бозоргзаде го описва по следния начин: „Една метафора, която често използваме, включва лампа. Като психолози, ние често сме загрижени за това как работи лампата. Функционира ли добре? Окабеляването изтъркано ли е? Тази лампа пасва ли на тази стая? Но суфизмът е по-скоро за това дали лампата е включена в източник.”

И така, как да се свържете с вътрешен източник, да развиете себепознание и да намерите това, което наистина търсите?

Какво можете да направите като търсач

Bozorgzadeh препоръчва тези научно подкрепени стъпки:

Медитирайте

Медитацията е практика за умишлено успокояване на ума си. В зависимост от вида на медитацията, която практикувате, може да сте:

 • седнал или легнал в определена поза
 • фокусирайки се върху дишането си
 • преминаване през набор от стъпки или движения
 • рецитиране на мантра
 • стягане и отпускане на всяка част от тялото ви
 • молейки се
 • като си спомня за вашите благословии
 • визуализиране на сцени, които намирате за успокояващи
 • общуване с вашия вътрешен източник

Изследване от 2019 г предполага, че медитацията повишава способността ви да забелязвате и правите равносметка на случващото се в тялото ви. Тази способност понякога се нарича интероцепция.

Медитацията може също да ви позволи да „свидетелствате“ на своите преживявания, емоции, нагласи и мисли. Изследователите отбелязват, че медитацията всъщност може да промени вашето възприятие за себе си.

Tamarkoz, форма на медитация, разработена от MTO Shahmaghsoudi School of Islamic Sufism, показа допълнителни ползи в Самоотчетено проучване за 2021 г. Този тип медитация използва движение, дълбоко дишане и направлявани изображения, за да ви помогне да се концентрирате върху физическото си сърце.

В проучването група студенти с различни религиозни вярвания практикуваха техники за медитация на Тамаркоз в продължение на 18 седмици. След това те казаха, че изпитват повече положителни емоции и по-малко стрес. Независимо от религиозните им вярвания, мнозина казаха, че са имали повече „ежедневни духовни преживявания“, отколкото преди медитацията.

Отървете се от ограниченията

Може да имате мисловни модели, нагласи и вярвания, които ви пречат да намерите това, което търсите. Първата стъпка е да ги идентифицирате. След това можете да ги замените с идеи, които са по-полезен.

За тази задача някои хора намират за полезно да работят с терапевт. Ако решите да опитате, помислете дали искате да работите с терапевт, който утвърждава вашата духовност, дори ако те не споделят специфичната ви традиция на вярата.

едно проучване за 2020 г с участието на 472 души от различни религии установи, че повече от половината участници казват, че е важно да се намерят „духовно утвърждаващи грижи“. Трети искат терапия, която да им помогне при „духовни проблеми“.

Друг анализ от 2018г установи, че когато психотерапията е „духовно адаптирана“ или интегрирана духовни ценности, психологическият дистрес намалява и духовното благополучие се повишава сред хората в проучването.

Намерете учител

Вероятно не сте първият човек, който търси това, което преследвате. Намерете някой, който вече го е постигнал, и чуйте какво е научил. Ръководството на учител или наставник може да има дълбок ефект върху търсенето на цели.

Добрите ментори често имат тези характеристики, per изследване от 2020 г:

 • Те имат жив опит и споделят своя опит.
 • Те дават пример.
 • Те имат почтеност.
 • Те отделят време и енергия за менторския процес.
 • Те създават възможности за тези, на които преподават.
 • Те предоставят полезна обратна връзка.
 • Те са наясно с вашите силни страни и способности.

За Бозоргзаде един от начините да намерите учител е като прочетете: „Прочетете повече книги от хора, които са били по пътя. Книгите ще ви вдъхновят и мотивират.”

Изживейте нещата сами

„Вие сте ученият, експериментът и лабораторията“, казва Бозоргзаде. След като размишлявате, четете и планирате, ще трябва да действате.

„Не е достатъчно за мен да приема нещо, което чета, без да се опитвам да го приложа и да го направя реално за себе си“, казва тя. „Трябва да разберете дали е вярно за теб

„Това, което търсиш, търси теб“ може да се тълкува по много начини. Разглеждането на тази поетична линия през призмата на суфизма, религиозната традиция на Руми, разкрива, че нейното значение може да е по-близо до фразата: „Всичко, което търсиш, вече е с теб“.

Пътят към намирането на това, което сърцето ви желае, може да започне с разбирането кой сте – отвъд вашите преживявания, диагнози и физическото ви тяло.

Можете да опитате да погледнете навътре чрез медитация, да промените моделите, които са ви задържали, и да се учите от хората около вас – и да намерите това, което работи за вас.

„Стихотворенията са красиви неща“, казва Бозоргзаде. „Обръщаме се към тях, когато се борим. Често откриваме, че имат по-дълбоко значение. Ако нещо в това стихотворение резонира с вас, потърсете го по-дълбоко.”

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss