Какво може да причини разхлабена става след ендопротезиране на радиална глава?

RHA протезите, които заместват вашата радиална глава, се вкарват директно в останалата лъчева кост и понякога се разхлабват с времето.

Артропластиката на радиалната глава (RHA) е процедура за подмяна на главата на лъчевата кост – една от двете най-големи кости в ръката ви, които свързват ставите на китката и лакътя.

RHA лекува лакътни стави, които са станали нестабилни или износени от артрит, прекомерна употреба или нараняване и не могат да бъдат лекувани с други методи, като кортикостероиди.

Но RHA ставните заместители не са без рискове.

Прочетете, за да научите повече за това какво може да причини разхлабване на RHA протеза, колко често е разхлабването и как обикновено се решава този проблем.

Причини за разхлабена става след ендопротезиране на радиална глава

Вероятността RHA протезата да се разхлаби зависи от няколко фактора.

Радиално увреждане на главата

Хирургът използва останалите части от повредена радиална глава, за да оформи RHA протезата и да я накара да пасне добре.

Ако по-голямата част или цялата ви радиална глава е изчезнала, за хирурга е по-трудно да определи правилната форма на протезата, която да замени вашата радиална глава.

Тип протеза

Рискът от разхлабване може също да зависи от вида на RHA протезата, която е била използвана.

Има няколко вида RHA протези:

 • притискане
 • циментиран
 • свободна кройка
 • разтегателно стъбло

Счита се, че е най-малко вероятно разхлабването да се разхлаби. Това е така, защото стеблото на протезата се вкарва директно и сигурно в лъчевата кост и може да се разшири още по-дълбоко в костта с течение на времето.

Много малка Проучване от 2023 г от шестима души, които са получили пресова протеза, отбелязват, че петима от шестимата участници са имали разхлабване. Четирима от тези хора имаха забележима болка и загубиха известно движение в лакътната си става, докато протезата не беше извадена.

Прекомерна употреба

Колко енергично използвате лакътната си става след процедурата има голямо влияние върху риска от разхлабване на протезата.

Използването на лакътната става за напрегнати дейности може да доведе до много повече износване на лакътната става. Вашата протеза е по-вероятно да се разхлаби или да се повреди, ако често използвате лакътя си за повдигане или хвърляне или ако натоварвате ръката си.

Материали

Материалът, използван в протезата, обикновено не оказва значително влияние върху риска от разхлабване.

Но по-стара статия от 2016 г. за преглед на проучвания на RHA от 1940 до 2015 г. установи, че силиконовите протези са по-склонни да се провалят поради неспособността им да работят добре с тъканите и механиката на лакътната става.

Повечето други материали, като титан, изглежда имат приблизително същия процент на успех с течение на времето.

Колко често е разхлабването след ендопротезиране на радиалната глава?

В 2019 преглед от 34 статии, изследователите проучиха внимателно случаите на 152 души, чиито RHA протези са се провалили.

Около 30% от тези хора са имали разхлабване и са имали нужда от операция за фиксиране или замяна на протезите си средно 34 месеца след операцията.

Но проучване от 2020 г. на 30 души, подложени на RHA, установи, че само 1 човек, който е получил протеза с притискане, е имал някакво разхлабване около ствола на протезата. А проучване от 2021 г. на 114 процедури на RHA установи, че 26% от протезите се разхлабват с времето.

Как се лекува хлабава става след ендопротезиране на радиална глава?

Най-честите лечения за разхлабени стави са ревизия, подмяна и отстраняване.

Ревизията обикновено означава, че хирургът трябва да отвори разрез, за ​​да получи отново достъп до лакътната става и да смени протезата, така че да пасне по-удобно в ставата ви. Хирургът може да удължи стеблото на протезата или да подравни главата на протезата, за да се движи по-в съответствие с останалата част от ставата.

Подмяната означава, че хирургът използва нова или различна протеза в ставата. Например, те могат да решат да заменят протеза с притискане с протеза с разширяема стебло, тъй като обикновено е по-малко вероятно да се разхлаби.

Отстраняването означава, че хирургът премахва протезата и не я заменя с нова. Вашият хирург може да избере да направи това, ако протезата ви причинява много болка или ви пречи да движите напълно лакътната става.

Други потенциални рискове и странични ефекти от артропластика на радиална глава

Някои от най-честите рискове и странични ефекти на RHA са:

 • загуба на известна способност за разгъване на лакътната става
 • липса на пълна стабилност в лакътната става при изпълнение на ежедневните задачи
 • болка при движение на лакътя
 • болка или скованост, които не се подобряват или се влошават след процедурата
 • зачервяване, подуване или инфекции в областта, където е извършена операцията
 • изтръпване или изтръпване около лакътната става
 • нов остеоартрит в лакътната става

Кой трябва да избягва артропластика на радиална глава?

RHA може да не е достатъчен за възстановяване на лакътна става, ако има такава увреждане на околните връзки или други кости. В този случай RHA не трябва да се прави, освен ако тези други увредени тъкани също не са възстановени.

Имайки нестабилна фрактура може да направи по-вероятно да се нуждаете от последваща операция за ревизия или ремонт. Това означава, че е по-вероятно ставата да се изкълчи дори по време на нормални дейности, тъй като цялата става е била разрушена от нараняване или прекомерна употреба.

Освен това може да не сте добър кандидат за RHA, ако нямате костен материал, достатъчно здрав, за да поддържа протезата, или ако сте алергични към някой от материалите в протезата.

За вкъщи

RHA е обичайна процедура, използвана за лечение на лакътна става, която е станала нестабилна или повредена от износване или нараняване.

Разхлабването на протезата след RHA е доста често срещано явление и често може да се лекува успешно за намаляване на болката и увеличаване на обхвата на движение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss