Какво е T3 тест?

Преглед

Щитовидната ви жлеза се намира във врата ви, точно под адамовата ябълка. Щитовидната жлеза създава хормони и контролира как тялото ви използва енергията и чувствителността на тялото ви към други хормони.

Щитовидната жлеза произвежда хормон, наречен трийодтиронин, известен като Т3. Той също така произвежда хормон, наречен тироксин, известен като Т4. Заедно тези хормони регулират температурата на тялото, метаболизма и сърдечната честота.

Повечето от Т3 в тялото ви се свързва с протеина. Т3, който не се свързва с протеина, се нарича свободен Т3 и циркулира несвързан в кръвта ви. Най-често срещаният вид T3 тест, известен като T3 общ тест, измерва и двата вида T3 в кръвта ви.

Чрез измерване на Т3 в кръвта Ви, Вашият лекар може да е в състояние да определи дали имате проблем с щитовидната жлеза.

Защо лекарите правят T3 тестове

Вашият лекар обикновено ще назначи тест за Т3, ако подозира проблем с щитовидната жлеза.

Потенциалните нарушения на щитовидната жлеза включват:

 • хипертиреоидизъм: когато щитовидната жлеза произвежда твърде много тиреоиден хормон

 • хипопитуитаризъм: когато вашата хипофизна жлеза не произвежда нормални количества хипофизни хормони

 • първичен или вторичен хипотиреоидизъм: когато щитовидната жлеза не произвежда нормални количества тироидни хормони

 • тиреотоксична периодична парализа: когато щитовидната жлеза произвежда високи нива на тироидни хормони, което води до мускулна слабост

Нарушение на щитовидната жлеза може да причини широк спектър от симптоми. Например, може да имате психични проблеми като тревожност или физически проблеми като запек и нередовност на менструалния цикъл.

Други възможни симптоми включват:

 • слабост и умора
 • затруднения със съня
 • повишена чувствителност към топлина или студ
 • загуба или наддаване на тегло
 • суха или подпухнала кожа

 • сухи, раздразнени, подпухнали или изпъкнали очи

 • косопад
 • треперене на ръцете
 • повишена сърдечна честота

Ако вече имате потвърждение за проблем с щитовидната жлеза, Вашият лекар може да използва Т3 тест, за да види дали е имало промени в състоянието Ви.

Понякога Вашият лекар може също да назначи тест за Т4 или TSH. TSH или тироид-стимулиращият хормон е хормонът, който стимулира щитовидната жлеза да произвежда Т3 и Т4. Тестването на нивата на единия или и на двата от тези други хормони може да помогне на Вашия лекар да даде по-пълна картина на случващото се.

Подготовка за T3 тест

Важно е да кажете на Вашия лекар за всички лекарства, които приемате в момента, тъй като някои могат да повлияят на резултатите от теста за Т3. Ако Вашият лекар знае за Вашите лекарства предварително, той може да Ви посъветва временно да спрете да ги използвате или да вземете предвид ефекта им, когато интерпретирате резултатите си.

Някои лекарства, които могат да повлияят на нивата на Т3, включват:

 • лекарства, свързани с щитовидната жлеза
 • стероиди
 • противозачатъчни хапчета или други лекарства, съдържащи хормони, като андрогени и естрогени

Процедура за Т3 тест

Тестът за Т3 просто включва вземане на кръв. След това кръвта ще бъде изследвана в лаборатория.

Обикновено нормалните резултати варират от 100 до 200 нанограма на децилитър (ng/dL).

Нормалният резултат от теста за Т3 не означава непременно, че щитовидната жлеза функционира перфектно. Измерването на вашите Т4 и TSH може да помогне на Вашия лекар да разбере дали имате проблем с щитовидната жлеза въпреки нормалния резултат на Т3.

Какво означават необичайни резултати от теста за Т3?

Тъй като функциите на щитовидната жлеза са сложни, този единствен тест може да не даде на Вашия лекар никакви окончателни отговори за това какво не е наред. Ненормалните резултати обаче могат да помогнат за насочването им в правилната посока. Вашият лекар може също да избере да извърши тест за Т4 или TSH, за да получи по-ясна картина на функцията на щитовидната Ви жлеза.

Ненормално високите нива на Т3 са често срещани при бременни жени и тези с чернодробно заболяване. Ако Вашият тест за Т3 също измерва нивото на свободния Т3, Вашият лекар може да е в състояние да изключи тези състояния.

Високи нива на Т3

Ако не сте бременна или страдате от чернодробно заболяване, повишените нива на Т3 може да показват проблеми с щитовидната жлеза, като:

 • Болест на Грейвс
 • хипертиреоидизъм
 • безболезнен (тих) тиреоидит
 • тиреотоксична периодична парализа
 • токсична нодуларна гуша

Високите нива на Т3 могат също да показват високи нива на протеин в кръвта. В редки случаи тези повишени нива могат да показват рак на щитовидната жлеза или тиреотоксикоза.

Ниски нива на Т3

Ненормално ниските нива на Т3 могат да показват хипотиреоидизъм или глад. Това може също да означава, че имате дългосрочно заболяване, тъй като нивата на Т3 намаляват, когато сте болни. Ако сте достатъчно болни, за да бъдете хоспитализирани, нивата на Т3 вероятно ще са ниски.

Това е една от причините лекарите да не използват рутинно само теста за Т3 като тест за щитовидната жлеза. Вместо това те често го използват заедно с теста за T4 и TSH, за да получат по-пълна картина за това как работи щитовидната ви жлеза.

Рискове от теста Т3

Когато си вземете кръвта, можете да очаквате малко дискомфорт по време на процедурата. Може също да имате леко кървене или синини след това. В някои случаи може да почувствате замайване.

Сериозните симптоми, макар и редки, могат да включват припадък, инфекция, прекомерно кървене и възпаление на вената.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss