Какво е Avolition и как се лекува?

Разбиране на аволията

„Avolition“ е термин, използван за описване на липсата на мотивация или способност за извършване на задачи или дейности, които имат крайна цел, като например плащане на сметки или посещение на училище.

Аволията се среща най-често при шизофрения, депресия и биполярно разстройство.

При шизофренията симптомите се категоризират като положителни или отрицателни. Повечето хора имат комбинация от двете. Аволията се счита за отрицателен симптом.

Отрицателните симптоми отразяват загубата на способност да се правят или преживяват неща. Примери за аволия при шизофренията може да бъде невъзможността да се грижите за личната хигиена или да участвате в работни или развлекателни дейности.

Положителните симптоми са поведения или действия, които обикновено не се наблюдават при хора, които нямат шизофрения, въпреки че могат да присъстват при други психиатрични разстройства. Халюцинациите, заблудите и неорганизираната реч са често срещани положителни симптоми. Въпреки това, негативните симптоми често са първият признак на шизофрения, който се появява преди халюцинации или заблуди.

Продължете да четете, за да научите повече за характеристиките на аволията и как може да се управлява.

Как изглежда аволията

Човек, изпитващ аволия, може да се оттегли от социални контакти и нормални дейности. Те често нямат ентусиазъм и получават малко удоволствие от живота. Емоциите им може да се притъпят и разговорите да са разединени.

Аволията често се бърка като депресия. По-ясно се идентифицира и разбира, когато човек също показва положителни симптоми на шизофрения. Важно е да имате предвид, че човек с аволия не избягва дейности. Те просто нямат способността да действат.

Примери за аволия

Аволицията засяга всеки аспект от ежедневния живот – лични взаимоотношения, дом и училище.

Човек с желание може да изпита следното:

 • не осъществява зрителен контакт, когато говори или с него
 • ограничена или спряна реч
 • спира да участва в събития или събирания
 • избягва извършването или получаването на телефонни обаждания
 • има проблеми със стартирането или завършването на проекти
 • не участва и не проявява ентусиазъм за специални поводи или събития
 • не указва срещи, като например за лекар или данъчен специалист

Аволията не е същото нещо като мързела

Някои биха предположили, че тези неща се дължат на мързел или безотговорност на човек. Но хората с пристрастие нямат способността да действат. В известен смисъл това е като парализиран от апатия или невъзможност да се предвидят или изпитат наградите от изпълнението на задача. За разлика от това, мързелът може да се счита за умишлено действие на човек, който няма разстройство на психичното здраве.

Какво причинява аволия при шизофрения

Аволицията е един от най-честите негативни симптоми на шизофренията. Наблюдава се и при други психични и неврологични разстройства.

Не е ясно какво причинява шизофрения, въпреки че следните фактори могат да бъдат:

 • генетика
 • развитие на мозъка
 • химикали в мозъка
 • усложнения по време на бременност и раждане

Не е известно защо някои хора развиват негативни симптоми като аволия.

Когато човек има две или повече отрицателни симптоми за повече от 12 месеца и в противен случай е клинично стабилен, се казва, че имат синдром на дефицитна шизофрения. Около 25% от хората с шизофрения имат този синдром.

Хората с дефицитна шизофрения обикновено имат по-тежки негативни симптоми, които са по-трудни за лечение. Въпреки че положителните симптоми като заблуди и халюцинации могат да изглеждат по-тревожни, отрицателните симптоми имат тенденция да имат по-голямо влияние върху способността на човек да функционира.

Други негативни симптоми

Други негативни симптоми на шизофренията се припокриват с avolition. Специалистите по психично здраве често комбинират някои от тях като единичен симптом.

Лесно е да разберете защо, като вземете предвид колко взаимосвързани са следните симптоми:

анхедония: Това е невъзможността да изпитваш удоволствие или да очакваш награди.

Ефективно притъпяване или сплескване: Когато човек не е в състояние да покаже или изрази емоции, това се нарича притъпяване или сплескване. Липсата на емоционално изразяване може да бъде очевидна, когато човек говори или по езика на тялото му.

алогия: Това се отнася до проблеми с говоренето или воденето на вашата част от разговора. Може да включва не задаване или отговаряне на въпроси. Хората с алогия често имат проблеми с формиране на мисли и проследяване на разговори, особено когато говорещият превключва от една тема на друга.

Нарушение на вниманието: Много хора с шизофрения имат проблеми с концентрацията и фокуса. Те може да не са в състояние да филтрират нежелани шумове и стимулация. Също така не е необичайно да имате проблеми с паметта.

анозогнозия: Това се отнася до липса на прозрение или осъзнаване, което често се използва за описване на неспособността на човек да разпознае, че има психично заболяване. Поне 50 процента от хората с шизофрения не са наясно с болестта си. Анозогнозията е една от основните причини много хора с това заболяване да не приемат лекарствата си.

Възможности за лечение

Отрицателните симптоми на шизофренията обикновено са по-трудни за лечение, отколкото положителните симптоми. И няма златен стандарт за лечението им.

Лечението обикновено е най-ефективно, когато започне рано, така че е важно да се започне, когато заболяването е идентифицирано за първи път. Може да отнеме няколко седмици, докато лекарствата влязат в пълен ефект.

Лечението обикновено включва комбинация от лекарства и терапия.

Медикаменти

Антипсихотичните лекарства са най-ефективни при лечението на положителни симптоми на шизофрения, включително заблуди и халюцинации. Предполага се, че те работят чрез коригиране на нивата на невротрансмитерите в мозъка. Невротрансмитерите са химикали, които помагат на мозъчните клетки да комуникират помежду си.

Антипсихотичните лекарства са ефективни за подпомагане на четири от всеки пет души, които ги приемат. Въпреки това, някои антипсихотични лекарства могат да увеличат аволията и други негативни симптоми.

Обичайните антипсихотици, приемани през устата, включват:

 • клозапин (Clozaril)
 • рисперидон (риспердал)
 • карипразин (Vraylar)
 • арипипразол (Abilify)

 • кветиапин (Seroquel)
 • халоперидол (Haldol)

Страничните ефекти са чести и могат да включват:

 • треперене
 • бавност или мудност
 • необичайно движение на езика и челюстта
 • сексуални проблеми

Много хора имат по-малко странични ефекти с по-новите антипсихотични лекарства, като клозапин и рисперидон. Въпреки това, те могат да получат повишени нива на кръвна захар, холестерол или триглицериди.

Някои антипсихотични лекарства се прилагат чрез инжектиране на всеки две седмици, четири седмици или четири пъти годишно. Това може да бъде полезно за хора, които забравят да приемат лекарствата си.

Понякога се предписват антидепресанти, които да се приемат с антипсихотични лекарства.

Научете повече: Лекарства за депресия и странични ефекти »

терапии

Когнитивно-поведенческата терапия или терапията с разговори и терапията за подобряване на когнитивните функции могат да бъдат много полезни, за да помогнат на хората да придобият умения, от които се нуждаят, за да функционират в ежедневните си дейности.

Може да се препоръча електроконвулсивна терапия, ако антипсихотичните лекарства не са ефективни.

Outlook

Лечението може да помогне за контролиране на симптомите на шизофрения за много хора, което им позволява да водят независим, продуктивен живот. За тези, на които лечението не им помага, агенциите за психично здраве могат да предоставят информация за услуги в подкрепа на основни нужди, като жилище, заетост и здравни грижи.

Как да помогнем на някой, който изпитва аволия

Грижата за някого може да бъде предизвикателство, както за вас, така и за човека, за когото се грижите. Може да е трудно да приемеш помощ, особено ако се чувстваш ненужна. Също така може да е трудно да предложиш помощ, когато се чувстваш сякаш не е оценена.

Важно е да бъдете търпеливи към себе си и към човека, за когото се грижите. Заедно можете да преодолеете всякакви препятствия, пред които сте изправени.

Ето няколко други полезни подхода:

 • Създайте график, който да спазват, включително подстригване, прием на лекарства, време за хранене, лягане и други редовни дейности. Публикувайте го в списък или календарен формат на място, където ще бъде готово напомняне.
 • Уверете се, че лекарствата се приемат правилно. Водете бележки за лекаря за всички странични ефекти и как лицето реагира на лекарството.
 • Цялата комуникация, особено инструкциите, трябва да бъде проста и лесна за разбиране.
 • Запазете спокойствие и бъдете окуражаващи. Използвайте нежни напомняния, вместо да заяждате.
 • Бъдете подготвени, в случай че състоянието им достигне размери на криза. Съхранявайте под ръка списък с информация за контакт с лекарите и болницата. Уверете се, че ще имате транспорт. Уговорете приятел или член на семейството да действа като помощник или шофьор, ако има криза.

Продължете да четете: 10 инструмента, които да добавите към вашия инструментариум за болногледачи »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss