Какво е тетания?

Преглед

Има много медицински състояния, които вероятно не бихте могли да идентифицирате, ако се случиха на вас. Настинката е доста очевидна, както и храносмилателният дистрес след неприятно хранене. Но нещо като тетания може да хвърли хора, които не се чувстват нормално а понякога и техните лекари за цикъл. Като цяло тетанията включва прекалено стимулирана нервно-мускулна активност.

Тетанията е симптом. Подобно на много симптоми, това може да бъде предизвикано от различни състояния. Това означава, че понякога е трудно да се намери причината за този симптом. Въпреки че има ефективни лечения за състоянието, предотвратяването му често зависи от точното определяне на това, което го е причинило на първо място.

Как изглежда тетанията?

Прекалено стимулираните нерви причиняват неволни мускулни крампи и контракции, най-често в ръцете и краката. Но тези спазми могат да се разпространят в цялото тяло и дори в ларинкса или гласовата кутия, причинявайки проблеми с дишането.

Тежките епизоди могат да доведат до:

  • повръщане
  • конвулсии
  • сериозна болка
  • припадъци
  • сърдечна дисфункция

Какво причинява тетания?

Тетанията може да бъде резултат от електролитен дисбаланс. Най-често това е драматично ниско ниво на калций, известно още като хипокалцемия. Тетанията може да бъде причинена и от дефицит на магнезий или твърде малко калий. Наличието на твърде много киселина (ацидоза) или твърде много алкали (алкалоза) в тялото също може да доведе до тетания. Това, което води до тези дисбаланси, е съвсем друг въпрос.

Например, хипопаратиреоидизмът е състояние, при което тялото не произвежда достатъчно паратироиден хормон. Това може да доведе до драстично понижени нива на калций, което може да предизвика тетания.

Понякога бъбречната недостатъчност или проблемите с панкреаса могат да попречат на нивата на калций в организма. В тези случаи органната недостатъчност води до тетания чрез хипокалциемия. Ниският кръвен протеин, септичният шок и някои кръвопреливания също могат да повлияят неблагоприятно на нивата на калций в кръвта.

Понякога токсините могат да причинят тетания. Един пример е ботулиновият токсин, открит в развалени храни или бактерии в почвата, които влизат в тялото чрез порязвания или наранявания.

Как се лекува тетания?

В идеалния случай Вашият лекар ще знае какво е причинило тетанията, което им позволява да лекуват състоянието при неговия източник.

В краткосрочен план целите на лечението са коригиране на дисбаланса. Това може да включва например добавяне на калций или магнезий. Инжектирането на калций директно в кръвта е най -често срещаният подход. Въпреки това може да се наложи приемане на калций през устата (заедно с витамин D, за усвояване), за да се предотврати повторното му появяване.

След като лекарят определи какво е било в основата на тетанията, той може да обмисли по-сериозно лечение. Например, ако туморите на паращитовидната жлеза са виновни, те могат да бъдат отстранени хирургично.

В някои случаи, като бъбречна недостатъчност, може да се наложи продължаващо лечение с калциеви добавки за лечение на състоянието, което е довело до тетания.

Продуктът за вкъщи

Както при повечето сериозни състояния, ранното откриване и лечение правят най-голямата разлика, когато става въпрос за вашата перспектива относно тетанията. Лечението на минералния дисбаланс достатъчно рано може да предотврати появата на тежки симптоми като гърчове и сърдечни проблеми.

Приемането на добавка с калций няма да е достатъчно, ако вече изпитвате тетания. Говорете с Вашия лекар веднага е най-добрият начин на действие.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss