Какво е терапия с пиявици?

Общ преглед

От времето на древен Египет пиявиците се използват в медицината за лечение на аномалии на нервната система, проблеми със зъбите, кожни заболявания и инфекции.

Днес те се използват най -вече в пластичната хирургия и друга микрохирургия. Това е така, защото пиявиците отделят пептиди и протеини, които работят за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Тези секрети са известни също като антикоагуланти. Това поддържа притока на кръв към раните, за да им помогне да заздравеят.

В момента терапията с пиявици се възражда поради простите и евтини средства за предотвратяване на усложнения.

Как действа терапията с пиявици?

Лечебните пиявици имат три челюсти с малки редове зъби. Те пробиват кожата на човек със зъбите си и вкарват антикоагуланти през слюнката му. След това пиявиците се оставят да извличат кръв от 20 до 45 минути наведнъж от лицето, което се лекува. Това се равнява на сравнително малко количество кръв, до 15 милилитра на пиявица. Лечебните пиявици най -често идват от Унгария или Швеция.

Има няколко ситуации, в които може да се използва терапия с пиявици. Хората, които могат да се възползват, включват тези, които рискуват ампутация на крайник поради страничните ефекти на диабета, тези, които са диагностицирани със сърдечни заболявания и тези, които са подложени на козметична операция, при която рискуват загубата на част от меките си тъкани. Терапията се препоръчва и за лечение на кръвни съсиреци и разширени вени.

Хората с анемия, състояния на съсирване на кръвта или компрометирани артерии не са кандидати за терапия с пиявици. Деца под 18-годишна възраст и бременни жени също обикновено се съветват да го избягват.

Медицински приложения за терапия с пиявици

По време на сесия живите пиявици се прикрепят към целевата област и изтеглят кръв. Те освобождават протеините и пептидите, които разреждат кръвта и предотвратяват съсирването. Това подобрява кръвообращението и предотвратява смъртта на тъканите. Пиявиците оставят след себе си малки, Y-образни рани, които обикновено заздравяват, без да оставят белег.

Пиявиците са ефективни за увеличаване на кръвообращението и разграждане на кръвни съсиреци. Не трябва да е изненада, че те могат да се използват за лечение на нарушения на кръвообращението и сърдечно -съдови заболявания.

Химикали, получени от слюнката на пиявици, са направени във фармацевтични лекарства, които могат да лекуват:

  • хипертония
  • разширени вени
  • хемороиди
  • кожни проблеми
  • артрит

Клинични изпитвания предлагам че терапията с пиявици е подходящо лечение за общото заболяване на ставите остеоартрит. Противовъзпалителните и анестетични свойства в слюнката на пиявицата намаляват болката и чувствителността на мястото на засегнатата става.

Сърдечно заболяване

Хората със сърдечни заболявания използват терапия с пиявици поради нейния потенциал за подобряване на възпалението и притока на кръв. През последните няколко години терапията с пиявици се превърна в приемлива алтернативна терапия за хора със съдови заболявания и нарушения.

Рак

В момента се провежда лечение на рак с терапия с пиявици проучени поради инхибиторите на тромбоцитите и специалните ензими, съдържащи се в слюнката на пиявици. Докато хората с определени видове рак на кръвта не се препоръчват да използват терапия с пиявици, е доказано, че забавя ефектите от рак на белия дроб. Тестовете върху животни също показват, че директното инжектиране на слюнка от пиявици в мишки помага за предотвратяване на колонизацията на раковите клетки.

Могат ли пиявиците да помогнат при диабет?

Прогресирането на диабета може да причини множество проблеми. Тези проблеми могат да доведат до заболявания на съдовете, които ограничават или пречат на кръвта да достигне до пръстите на краката, пръстите, ръцете и краката. Когато притока на кръв стане силно ограничен, засегнатата тъкан може да умре. Това е водещата причина за ампутация сред хората с диабет. Загубата на цифра или крайник поради усложнения от диабет е основна грижа за милиони хора по целия свят.

Най -ефективният начин да спрете този процес е да увеличите кръвообращението в засегнатите тъкани без риск от образуване на кръвни съсиреци. Изследвания показа, че терапията с пиявици може да играе роля.

Веществото Хирудин в слюнката на пиявицата разрежда кръвта и я предпазва от съсирване. Тъй като хората с диабет са склонни да имат по-гъста кръв, Хирудин може да помогне за облекчаване на натиска върху сърцето и сърдечно-съдовата система чрез разреждане на кръвта. Изследователите имат наблюдаваното положителни резултати в случаите, когато Hirudin е бил използван за лечение на диабет.

Скорошно казус показа как традиционната медицина на Унани, която включва терапия с пиявици, е в състояние да помогне за спасяването на стъпалото на 60-годишна жена с диабет. Сега съществуват синтетични форми на слюнката на пиявици, но изследователите са открили, че използването само на четири пиявици в една сесия може да помогне за намаляване на риска от ампутация.

Терапия с пиявици за козметична употреба

Пиявиците са станали популярни за запазване на меките тъкани и насърчаване на заздравяването след реконструктивна операция на лицето. И в двете стар и нови казуси, терапията с пиявици е показала, че увеличава шанса за положителни резултати при реконструкции, засягащи:

  • носа
  • челото
  • гърда
  • буза
  • цифри (пръсти на ръцете и краката)

Ефектът на терапията с пиявици върху съсирването на кръвта по време и след тези операции помага на тялото да се лекува по-естествено и пълно.

Ползите от терапията с пиявици за кръвообращението също са накарали някои хора да използват терапия с пиявици за лечение на плешивост и косопад на скалпа.

Има ли странични ефекти?

Терапията с пиявици е едновременно лесна и има по -малък риск от странични ефекти в сравнение с други терапии. Съществуват обаче някои рискове. Има риск на бактериална инфекция, понякога включваща устойчиви на лекарства бактерии, така че не забравяйте да избягвате пиявици извън регулираната среда. Поради тази причина хората, които са имунокомпрометирани от автоимунно заболяване и фактори на околната среда, не са добри кандидати за терапия с пиявици.

Ако нещо се обърка след кръг терапия с пиявици, кръвта ще изтече от третираната зона и мястото на ухапване от пиявица няма да се затвори. Понякога пиявиците ще се опитат да се преместят в друга област на тялото, където не се нуждаете от лечение, причинявайки ненужна загуба на кръв. Понякога човек ще открие по време или след терапия с пиявици, че е алергичен към слюнката на пиявици. Ако възникнат усложнения като тези, ще разберете веднага и вече няма да бъдете кандидат за този метод на лечение.

За вкъщи

Кара някои хора да се възмущават да си представят, че пиявиците се използват като модерно лечение. Но все повече изследвания показват, че има причина да се разчита на пиявици от векове като съществена част от медицинските грижи. Тъй като продължаваме да научаваме повече за специалните свойства на слюнката на пиявици, много добре може да се окаже, че лечението има дори по-практична употреба, отколкото някога бихме си помислили, че е възможно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss