Какво е ексцизионна биопсия?

Правят се биопсии, за да се потвърди диагнозата рак. Има няколко различни вида биопсии.

Ексцизионната биопсия премахва целия предполагаем тумор, както и част от околната кожа. Обикновено се прави при рак на кожата, рак на лимфните възли и всеки път, когато са необходими по-големи туморни проби за потвърждаване на диагнозата.

Ексцизионната биопсия е амбулаторна процедура. Има много малко рискове и минимално време за възстановяване. Продължете да четете, за да научите повече за този конкретен тип биопсия.

Какво е ексцизионна биопсия?

Ексцизионната биопсия е хирургична процедура, която премахва цял тумор или област с анормална кожа и част от околната кожа. Количеството взета кожа зависи от дебелината на предполагаемия тумор.

Ексцизионната биопсия е различна от инцизионната биопсия. По време на инцизионна биопсия се отстранява само част от тумора.

Точният тип тумор, за който се подозира, ще повлияе какъв тип биопсия се поръчва. Например, инцизионните биопсии са предпочитаният тест за съмнение за меланом.

Ексцизионна биопсия. Илюстрация от Джейсън Хофман

Кога е необходима ексцизионна биопсия?

Ексцизионните биопсии се използват както за потвърждаване на диагнозата рак, така и за отстраняване на тумор по време на същата процедура. Те се използват, когато е необходима по-голяма проба, за да се определи дали туморът е раков. Например, дълбочината или броят на слоевете на кожата, проникнали от тумора, е важен показател за меланома.

В допълнение към рака на кожата, ексцизионните биопсии също обикновено се използват за оценка на тумори на:

 • мускули
 • лимфни възли
 • гърди

Какви са предимствата на ексцизионната биопсия?

Ексцизионната биопсия позволява на лекарите да видят по-пълна картина на предполагаемия тумор. Те потвърждават диагнозата и помагат на лекарите да определят точната стадия на рака.

Освен това те могат напълно да премахнат тумора. Това означава, че диагностиката и лечението могат да бъдат завършени в една стъпка. В някои случаи, особено при малки тумори и тумори в ранен стадий, ексцизионната биопсия може да бъде единствената необходима процедура.

Каква е процедурата за ексцизионна биопсия?

Ексцизионната биопсия е амбулаторна процедура. Възможно е обаче да получите седация, така че е най-добре да организирате превоз до и от уговорената ви среща. По време на назначаването ви може да се преоблечете в болнична рокля, която позволява на лекарите да имат достъп до зоната, която се биопсира.

След като сте подготвени, ще получите успокоително, обезболяващо лекарство в областта, която ще бъде биопсирана, или и двете. След това лекар ще направи малък разрез на кожата ви, за да може да отстрани целия тумор и засегнатата област.

В някои случаи лекарят ще използва ултразвук или рентгенова снимка, за да ги ръководи по време на процедурата. Ако областта е голяма, може да се нуждаете от шевове, за да затворите разреза след отстраняване на тумора.

Какви са потенциалните рискове от ексцизионна биопсия?

Ексцизионната биопсия е нискорискова и минимално инвазивна процедура. Съществува обаче известен риск. Потенциални рискове на ексцизионна биопсия включват:

 • инфекция на мястото на операцията
 • кървене на мястото на операцията
 • увреждане на нервите
 • хематом (кървене под кожата)

Какви други видове биопсии има?

Има няколко вида биопсии. Биопсията, назначена от лекар или здравен специалист, ще зависи от вида на подозирания тумор или рак. В допълнение към ексцизионните и инцизионните биопсии, лекарят може да нареди следното:

 • Биопсия на костен мозък: Биопсията на костен мозък се извършва чрез вземане на малко количество течност от костен мозък или тъкан от костен мозък от кост. Извършва се с дълга игла и обикновено се прави при съмнение за рак на кръвта, като лимфом или левкемия.
 • Ендоскопска биопсия: Ендоскопската биопсия се извършва с помощта на дълга тънка тръба, наречена ендоскоп. Тръбата има както малка камера, така и малък инструмент в края. Той преминава в тялото, за да изследва и отстрани тъкан от предполагаеми тумори в области като пикочния мехур, коремната кухина или бронхиалния тракт.
 • Иглена аспирационна биопсия: Иглена аспирационна биопсия използва тънка игла за отстраняване на малки части от тумор. Понякога се използва за лимфни възли или вътрешни органи.
 • Биопсия при бръснене: Биопсия при бръснене премахва горните слоеве на кожата, за да се тества за рак на кожата като базалноклетъчен карцином.
 • Пунш биопсия: Пунш биопсия взема дълбока кожна проба от предполагаеми кожни лезии и тумори.
 • Отражателна конфокална микроскопия (RMC): RMC е техника за биопсия, която използва изображения вместо разрязване на кожата. Не е често срещано в Съединените щати, но се предлага на няколко места.

Често задавани въпроси относно ексцизионните биопсии

Болезнена ли е ексцизионната биопсия?

Ще получите седация, локална анестезия или и двете преди ексцизионна биопсия. Това предотвратява болката при повечето хора. Областта може да е леко възпалена няколко дни след това, но не трябва да изпитвате значителна болка.

Колко скоро ще бъдат налични резултатите след ексцизионна биопсия?

Точното време, необходимо за получаване на резултати, ще зависи от лекарския кабинет или здравната система, но резултатите обикновено отнемат около седмица. Здравен специалист вероятно ще ви се обади, за да обсъдите вашите резултати.

Ако имате портал за достъп на пациенти или друга онлайн система с лекар, вашите резултати може да са достъпни по-бързо.

Ако лекарят препоръча ексцизионна биопсия, има ли съмнение за рак?

При съмнение за рак се прави ексцизионна биопсия. Това обаче не означава, че ракът е потвърден. Това е тест за рак и нямате диагноза рак, докато не се върнат резултатите.

Предимството на ексцизионните биопсии е, че независимо от вашата диагноза, вашият тумор вече ще бъде отстранен. В някои случаи вашата ексцизионна биопсия може да бъде цялото лечение, от което се нуждаете. Плюс това, дори ако се окаже, че вашият тумор е нераков, няма да се налага да се тревожите за бъдещи тестове или решения.

Има ли алтернативи на ексцизионната биопсия?

Има няколко вида биопсии. Лекарят ще предпише този, който е най-подходящ за вида рак, за който подозират. Ако се чувствате неудобно от идеята за ексцизионна биопсия, попитайте лекар защо назначава този специфичен тест. Може да имате други опции. Лекарят ще ви уведоми дали някой друг вид биопсия е подходящ за вас.

Ексцизионната биопсия е вид биопсия, при която се отстранява цял предполагаем тумор, както и част от засегнатата кожа около него. Този тип биопсия се прави, когато е необходима по-голяма проба за потвърждаване на диагнозата рак. Обикновено се използва за рак на кожата, гърдата, лимфните възли и мускулите.

Тъй като ексцизионните биопсии отстраняват целия тумор, понякога могат напълно да лекуват рака, особено ако туморът е малък и в ранен стадий.

Ексцизионните биопсии не са подходящи за всички видове рак. Лекарят ще назначи вида биопсия, който може най-добре да диагностицира вида рак, за който подозират, че може да имате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss