Какво е възстановяването при смяна на сърдечна клапа през слабините?

Подмяна на сърдечна клапа, която се извършва чрез разрез в слабините, се нарича транскатетърна процедура. Обикновено има по-бързо време за възстановяване от операцията на открито сърце. Вашата възраст и други здравословни проблеми могат да повлияят на възстановяването ви.

Getty Images

Подмяната на сърдечна клапа понякога се извършва чрез операция на отворено сърце. По-малко инвазивен вариант за смяна на клапа използва катетър, който се вкарва в кръвоносен съд в слабините ви и се насочва нагоре към сърцето ви. След като върхът на катетъра достигне засегнатата сърдечна клапа, катетърът разгръща изкуствена клапа, за да замени дефектната естествена клапа.

Тъй като изисква само малък разрез, възстановяването при смяна на сърдечна клапа през слабините обикновено е по-бързо от хирургическа смяна на клапа.

В тази статия ще научите какъв е процесът на възстановяване при смяна на клапа на слабините, започвайки в болницата и продължавайки, след като се приберете у дома.

Защо трябва да се сменят сърдечните клапи?

Вашето сърце има четири клапи, които контролират кръвния поток. Понякога клапата може да спре да работи правилно поради заболяване или повреда. Резултатът може да бъде клапа, която е твърде твърда, за да се отвори достатъчно широко за достатъчен кръвен поток. Това се нарича клапна стеноза.

Обратното състояние, клапна регургитация (известна също като спукана сърдечна клапа), също може да се развие. Това означава, че платната или клапите на клапата вече не се затварят достатъчно плътно, за да предотвратят обратния поток на кръвта през клапата. При някои хора клапата може да бъде ремонтирана, докато при други е необходима смяна на клапата.

Какви процедури за смяна на клапа използват разрез в слабините?

Подмяна на сърдечна клапа, която използва катетър, поставен в съд в слабините, се нарича транскатетърна процедура. Транскатетър просто означава, че процедурата се извършва през отвор в катетър – тънка, гъвкава тръба, която може да се използва за различни медицински процедури.

Кръвоносните съдове в слабините обикновено са по-големи, отколкото в други части на тялото, което ги прави подходящи за транскатетърни процедури. Основните процедури за смяна на сърдечна клапа, които използват разрез в слабините, включват:

 • Транскатетърна смяна на аортна клапа (TAVR): Процедурата TAVR включва подмяна на клапата, която освобождава кръв в аортата, най-голямата артерия на тялото ви.
 • Транскатетърна смяна на митрална клапа (TMVR): Процедурата на TMVR включва подмяна на клапата, която позволява на кръвта да се движи от лявото предсърдие на сърцето (горната камера) надолу към лявата камера (долната камера).
 • Транскатетърна подмяна на белодробна клапа: Тази процедура замества белодробната клапа, която позволява на кръвта да напусне дясната камера и да пътува до белите дробове, за да получи кислород, преди да се върне към сърцето.
 • Транскатетърна смяна на трикуспидалната клапа: Тази процедура замества трикуспидалната клапа, която контролира потока на кръвта от дясното предсърдие надолу към дясната камера.

Докато някои от тези процедури са по-често срещани от други, всички процедури за смяна на сърдечна клапа през слабините имат подобни процеси на възстановяване.

Някои от тези процедури, особено TAVR и TMVR, са добре установени лечения за увредени клапи. А Доклад за 2021 г предполага, че TAVR сега е доминиращият тип подход за заместване на аортна клапа, надминавайки операцията като опция за индивиди с ниско до екстремно заболяване на аортната клапа.

Някои от тези процедури, особено TAVR и TMVR, са добре установени лечения за увредени клапи. Доклад за 2021 г. в Анали на гръдната хирургия предполага, че TAVR сега е доминиращият тип подходи за заместване на аортна клапа, надминавайки хирургията като опция за индивиди с ниско до екстремно заболяване на аортната клапа.
TMVR също става все по-широко използвано лечение, особено сред хора, които се считат за „висок риск“ за операция за смяна на митрална клапа. Документ от 2021 г., публикуван в Граници в сърдечно-съдовата медицина отбелязва, че последните разработки в технологията TMVR правят процедурата по-безопасна за високорискови хирургични пациенти.
TPVR е сравнително по-нова процедура с по-ограничен набор от подходящи кандидати. Въпреки това, проучване от 2020 г. в Journal of Thoracic Disease предполага, че новите протезни клапи са обещаващи и че повече хора, нуждаещи се от смяна на белодробна клапа, могат да избегнат операция и вместо това да имат TPVR.
По същия начин TTVR продължава да се разширява като хирургична алтернатива. Проучване от 2021 г Граници в сърдечно-съдовата медицина предполага, че процедурата с катетър може скоро да се превърне в предпочитана опция за лечение на заболяване на трикуспидалната клапа.

Какво е възстановяването?

Пълното възстановяване след транскатетърна сърдечна клапа може да отнеме от 1 до 3 месеца, въпреки че може да успеете да се върнете към повечето от обичайните си дейности в рамките на няколко седмици. Факторите, които могат да повлияят на времевата ви рамка за възстановяване, включват:

 • твоята възраст
 • цялостното ви здраве
 • странични ефекти след процедурата
 • наличието на други сърдечно-съдови заболявания

Проучване на повече от 7000 души, които са имали TAVR, предполага, че увеличаването на възрастта е свързано с по-висок риск от инсулт, необходимост от пейсмейкър и смъртност след смяна на клапа.

Много хора се съветват да участват в сърдечна рехабилитация след смяна на транскатетърна клапа, за да се ускори възстановяването и да се подобрят резултатите.

Сърдечната рехабилитация е програма под медицинско наблюдение, която обикновено включва:

 • обучение за безопасни и ефективни упражнения за укрепване на здравето и възстановяването на вашето сърце
 • съвети за здравословна диета
 • съвет как и кога да приемате лекарствата си и как да го правите безопасно
 • консултиране за други промени в начина на живот, като например отказване от тютюнопушенето, ако пушите, или намаляване на стреса

А Проучване от 2021 г предполага, че сърдечната рехабилитация е свързана с подобрено изпълнение на ежедневните дейности през първата година след смяната на клапата.

Болнично възстановяване

Непосредствено след смяната на клапа, обикновено ще останете в болницата поне няколко дни, докато сърдечната Ви функция се наблюдава отблизо. В началото може да имате известно подуване и болезненост около разреза на слабините, но това постепенно трябва да отшуми.

Домашно възстановяване

За да продължите успешното възстановяване у дома, има някои общи практики, които трябва да следвате. Например, ще трябва да:

 • Проверете разреза си: Уверете се, че няма признаци на инфекция или странични ефекти от кървене около разреза в слабините. При леко кървене приложете лек натиск върху мястото. Ако се появи гной, необичайно подуване или треска, уведомете Вашия лекар.
 • Избягвайте напрегната дейност: Избягвайте интензивна дейност и вдигане на тежести поне един месец след смяна на клапа. Лекото до умерено ходене би трябвало да е безопасно след няколко дни, но говорете с вашия здравен екип за график за възобновяване на други дейности.
 • Почивка: Не бързайте с възстановяването си. Правенето на твърде много твърде рано може да удължи възстановяването ви, така че почивайте, когато се почувствате уморени и не се натоварвайте твърде бързо.
 • Яжте здравословна за сърцето диета: Планът за здравословно хранене, като средиземноморската диета, може да подобри цялостното ви здраве и да намали риска от сърдечни заболявания.
 • Вземете лекарства според указанията: Може да Ви бъде предписано лекарство за разреждане на кръвта, за да намалите риска от образуване на съсиреци. Говорете с Вашия лекар относно схема на лечение, която е подходяща за Вас.
 • Получете последващи грижи: Около месец след процедурата, най-вероятно ще трябва да посетите Вашия лекар за първата Ви последваща среща. По време на тази среща Вашият лекар ще оцени как функционира новата клапа и останалата част от сърцето Ви. Ако всичко изглежда наред, следващото ви последващо посещение трябва да бъде след около година.

Какви са рисковете?

Въпреки че транскатетърната подмяна на сърдечна клапа обикновено е безопасна и ефективна, има някои рискове, като например:

 • кървене или инфекция на мястото на разреза
 • увреждане на кръвоносен съд или сърце
 • кръвни съсиреци, които могат да доведат до инсулт или инфаркт
 • развитие на нарушение на сърдечния ритъм (аритмия), което може да изисква пейсмейкър
 • изтичане на мястото на клапана поради лошо прилягане

Кога да получите медицинска помощ

Въпреки че сериозните усложнения са редки, важно е да получите незабавна медицинска помощ, ако имате:

 • кървене, подуване, червени ивици или секрет на мястото на разреза, което може да е признак на инфекция
 • треска над 100,5°F (38,06°C)
 • подуване на долните крайници
 • проблеми с уринирането

Смяната на клапа може да увеличи риска от инсулт, така че е полезно да знаете симптомите на инсулт и да се обадите на 911 или на местните служби за спешна помощ, ако имате:

 • затруднено повдигане на едната или двете ръце
 • увиснало лице, обикновено от едната страна
 • загуба на координация
 • изтръпване или мравучкане в едната ръка
 • внезапно, силно главоболие
 • проблеми с комуникацията

Каква е дългосрочната перспектива след смяна на сърдечна клапа?

Смяната на транскатетърна клапа може да бъде животоспасяваща процедура. Едно проучване предполага, че хората над 80 години, които имат транскатетърна клапа, могат да очакват приблизително същата продължителност на живота като техните връстници на същата възраст.

За по-младите хора със смяна на клапа очакваната продължителност на живота може да е по-ниска от тази на широката общественост. Това може да се дължи на наличието на допълнителни сърдечни проблеми.

Що се отнася до очакваната продължителност на живота на действителните клапани, механичните клапани са само използвани при отворена хирургична смяна на клапа. Биологичните клапи, направени от донорска тъкан на човек, крава или свиня, може да се очаква да издържат около 10 или 20 години. Това означава, че по-младите реципиенти на биологична клапа може да се нуждаят от втора смяна на клапа в даден момент.

Долния ред

Подмяна на сърдечна клапа, която използва катетър, поставен в съд в слабините, се нарича транскатетърна процедура. Този тип процедури стават все по-разпространени, тъй като те са склонни да имат по-малко рискове и по-бързо време за възстановяване от хирургическите замествания на клапи.

Все пак е важно да говорите с лекар за рисковете и ползите от смяна на сърдечна клапа чрез разрез в слабините.

Пълното възстановяване от транскатетърна процедура на сърдечна клапа обикновено отнема около 1 до 3 месеца. Но тази времева рамка може да варира в зависимост от вашата възраст, други здравословни състояния и всякакви странични ефекти след процедурата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss