Какво е асистолия?

Когато електрическата система, която поддържа сърцето ви, спре, полученото състояние се нарича асистолия (произнася се „ay-SIS-tuh-lee“).

Понякога се нарича „плоска линия“, тъй като на електрокардиограмата дейността на сърцето се изобразява като постоянна плоска линия, а не като вълнообразна линия, свързана с биещо сърце.

Асистолията също е най-тежкият от четирите нарушения на сърдечния ритъм (аритмии), които могат да доведат до сърдечен арест. Сърдечният арест е, когато сърцето спре да бие напълно или започне да бие толкова недостатъчно, че спадът в притока на кръв към мозъка и останалата част от тялото може да бъде фатален.

Как работи електрическата система на сърцето

Електрическата активност, която контролира биенето на сърцето ви, започва в горната част на сърцето ви в синоатриалния (SA) възел – естественият пейсмейкър на сърцето. При нормални обстоятелства синусовият възел генерира електрически стимул около 60 до 100 пъти в минута.

SA възелът изпраща електрически импулс през специален път, който позволява на всяка клетка в пътя да предаде електрическия заряд на следващата клетка. Този импулс преминава надолу през сърцето и първо стимулира двете предсърдия (горните камери на сърцето), което ги кара да се свиват.

След това се задействат двете вентрикули (долните камери на сърцето), което ги кара да се свиват, което позволява кръвта да се изпомпва към белите дробове и останалата част от тялото ви.

След това SA възелът изпраща друг сигнал и целият процес започва отначало.

Какво причинява асистолия?

Асистолия може да възникне от събития, които водят до сърдечен арест или които значително нарушават електрическата система на сърцето ви. По време на сърдечен арест сърцето ви не изпомпва, кръвта ви не циркулира и вие не дишате. Това състояние е известно като клинична смърт.

Вашите мозъчни клетки могат да оцелеят около 5 минути без кръв или кислород. След това вашите мозъчни клетки ще започнат да умират. Целият ви мозък, включително частта, която контролира сърдечния ви ритъм, няма да може да функционира отново. Това състояние е известно като мозъчна смърт.

Освен проблеми, свързани със сърцето, някои често срещани причини за асистолия включват:

 • загуба на кръв
 • травма на сърцето или гърдите
 • ниски нива на кислород
 • кръвен съсирек в белите дробове (белодробна емболия)
 • хипотермия
 • дехидратация
 • странични ефекти на лекарствата
 • употреба на вещества
 • електролитен дисбаланс, особено калиев

 • белодробен колапс (пневмоторакс)

Причини, свързани със сърцето

Колкото и да е издръжливо сърцето ви да бие 24 часа на ден, неговата електрическа система е уязвима на смущения и повреди. Няколко вида сърдечни проблеми могат да доведат до асистолия или други форми на сърдечен арест.

Някои от най-честите причини, свързани със сърцето, включват:

 • Сърдечен удар: Сърдечният удар е по-скоро проблем със „сърдечния водопровод“, отколкото проблем с електричеството. Това е така, защото сърдечният удар обикновено е резултат от запушване на артерия, която доставя кръв към сърдечния мускул. Но увреждането на сърдечната тъкан, причинено от инфаркт, може да включва електрическите пътища в сърцето. Не е необичайно аритмията да е резултат от сърдечен удар.
 • Вентрикуларна фибрилация (VFib): VFib е аритмия, при която вентрикулите треперят, вместо да се свият напълно, за да изпомпват кръв към тялото. Проучване предполага, че продължителният епизод на VFib е една от най-честите причини за асистолия.
 • Вентрикуларна тахикардия: Вентрикуларната тахикардия е аритмия, която възниква, когато вентрикулите бият твърде бързо, за да позволят на сърцето да изпомпва ефективно наситена с кислород кръв в тялото. Подобно на VFib, камерната тахикардия може да стане толкова сериозна, че да доведе до пълно спиране на електрическата активност на сърцето.
 • Предсърдно мъждене (AFib): Когато сърцето е в AFib, предсърдията треперят, вместо да се свиват и отпускат в ритъм с вентрикулите. А Проучване от 2020 г предполага, че AFib може да бъде рисков фактор за инфаркт, установена причина за асистолия. Освен това AFib може да доведе до други усложнения, включително камерна тахикардия.
 • Вродено сърдечно заболяване: Някои сърдечни заболявания присъстват при раждането. Вродените сърдечни дефекти значително увеличават риска от сърдечен арест, според a 2018 проучване. Повечето деца, родени с някакъв вид вродено сърдечно заболяване, живеят дълъг и здравословен живот. Въпреки това, тяхното сърдечно здраве и рискът от сърдечен арест и инфаркт трябва да бъдат наблюдавани през целия им живот.

Може ли CPR да обърне асистолията?

CPR се счита за основен метод за незабавно лечение на лице в асистолия.

За разлика от VFib или вентрикуларната тахикардия, които могат да бъдат лекувани чрез шок на човек с дефибрилатор, асистолията се счита за „нешоков“ ритъм. Ефективната CPR обаче може да превърне асистолията в шоков ритъм.

Анализ от 2020 г. на повече от 67 000 случая на лечение на сърдечен арест предполага, че когато нешоков ритъм като асистолия се преобразува в VFib или камерна тахикардия, шансовете за оцеляване значително се увеличават.

Ключът е преобразуването да се случи възможно най-скоро, след като човек претърпи сърдечен арест.

Има ли други лечения?

Ключът към овладяването на асистолията е да се опитате да определите дали причината е обратима. Например, ако високите нива на калий причиняват асистолия, това може да бъде обърнато и потенциално да доведе до шокиращ ритъм.

Друг пример е, ако причината е идентифицирана като кръвен съсирек в белите дробове. В този случай прилагането на бързодействащо лекарство за разбиване на съсиреци може да разруши съсирека и да помогне за възстановяване на сърдечния ритъм.

Друго лечение, което може да помогне за съживяване на сърцето при асистолия, е прилагането на лекарства, известни като вазопресори. Тези лекарства, които включват епинефрин, могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв към сърцето, мозъка и в цялото тяло.

Епинефрин може да се приложи, докато лицето също получава CPR.

Каква е перспективата?

Всяка форма на сърдечен арест носи висок риск от смърт. относно 70% до 90% от хората, които претърпят сърдечен арест извън болница, умират преди да стигнат до болницата, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Но асистолията е особено опасно състояние. Американският институт за медицински ресурси съобщава, че по-малко от 2% от хората, които изпитват асистолия извън болнична среда, оцеляват, дори ако се намесят обучени парамедици или други здравни специалисти.

Долния ред

Когато в сърцето ви вече няма електрически импулси и то спре да изпомпва, полученото състояние се нарича асистолия. Известен е също като „плоска линия“ поради правата, плоска линия, която се изобразява на електрокардиограмата.

Асистолия може да възникне от събития, които водят до сърдечен арест или които значително нарушават електрическата система на сърцето ви.

Асистолията е най-спешният и сериозен вид сърдечен арест. Степента на преживяемост е ниска, но незабавното започване на интензивна CPR и инжектиране на епинефрин може да помогне за подобряване на шансовете за оцеляване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss