Какво да правите, ако имате болка в ТМС, когато сте бременна

Болка в ТМС може да се появи по време на бременност в резултат на хормонални промени и допълнителен физически и емоционален стрес. Упражненията за лице и студените или горещи компреси могат да помогнат за облекчаване на тази болка.

някой има болка в ТМС по време на бременност
Никола Стоядинович/Гети изображения

Вероятно сте очаквали да почувствате известен дискомфорт по време на бременността си, но може би не сте очаквали челюстта да ви боли. Хормоналните промени и допълнителният стрес могат да причинят болка в ТМС при някои хора по време на бременност. Това може да включва усещане за щракане или пукане на челюстта, затруднено хранене и главоболие.

Ако изпитвате болка в ТМС, Вашият лекар може да Ви предложи упражнения за лице, студени компреси и противовъзпалителни лекарства. Болката в ТМС може да изчезне, когато бебето се роди, но може също да продължи.

Научете повече за нарушенията на TMJ.

Какво представлява TMJ?

TMJ е съкращение за темпорамандибуларната става. Имате два TMJ в тялото си, разположени от двете страни на челюстта. (Ако поставите пръстите си пред ушите си и отворите устата си, можете да ги почувствате.)

Темпоромандибуларните нарушения (ТМД) са състояния които влияят TMJ и околните мускули, връзки и нерви. Има повече от 30 от тези състояния, които причиняват болка и дисфункция на челюстта.

Как може бременността да повлияе на ТМС?

Женските са по-вероятно отколкото мъжете да изпитват TMDs, но a Проучване от 2023 г установиха, че няма значителна разлика в процента на TMDs между бременни и небременни хора в детеродна възраст.

Точния причина за болка в TMJ не винаги се знае. Може да е комбинация от генетични и физически или емоционални стресори. Начинът, по който възприемате болката, също може да играе роля в това дали изпитвате болка в ТМС и колко дълго продължава.

Може да изпитате болка в TMJ по време на бременност поради хормоналните промени и увеличения стрес върху тялото.

Какви са симптомите на нарушение на TMJ по време на бременност?

Ако имате нарушение на TMJ по време на бременност може да изпитате:

 • щракване, пукане или заключване на челюстта при отваряне на устата
 • болка в челюстта, лицето или шията
 • дискомфорт при дъвчене
 • главоболие
 • шум в ушите

Какво е лечението на нарушенията на ТМС по време на бременност?

Симптомите на разстройство на TMJ могат да разрешават без лечение. Ако болката в ТМС е лека и не влияе на ежедневните дейности, може да не е необходимо да предприемате никакви действия.

Ако симптомите продължават или са изтощителни, Вашият лекар може да препоръча:

 • правете упражнения за отпускане на напрежението в челюстта, укрепване на лицевите мускули и увеличаване на подвижността на челюстта
 • използване на лед или топлинни компреси върху лицето ви
 • приемане на противовъзпалителни лекарства
 • носещ предпазител за уста
 • извършване на техники за релаксация (като медитация, йога и водене на дневник)
 • практикуване на добра стойка
 • ядене на меки храни и избягване на дъвка

Какви са перспективите, ако имате разстройство на ТМС по време на бременност?

Ако развиете нарушение на TMJ по време на бременност, то може да изчезне след раждането, но има шанс да продължи.

Също така е важно да имате предвид, че дори и да нямате нарушение на TMJ по време на бременността, може да го изпитате по време на следродилния период. Вие също имате по-голям шанс за това, ако изпитате ПТСР, свързано с бременността.

Намиране на подкрепа, ако имате нарушение на TMJ по време на бременност

Ако имате болка в ТМС по време на бременността, можете да получите подкрепа от:

 • вашия зъболекар
 • Вашият първичен лекар
 • физиотерапевт
 • специалист по управление на болката

Можете също така да обсъдите опита си с други хора в група за подкрепа на бременността.

Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Как лекувате болката в ТМС по време на бременност?

Пакети с лед, масаж на лицето, противовъзпалителни лекарства без рецепта и дихателни упражнения са някои от начините за намаляване на болката в ТМС.

Какво е усещането за обостряне на TMJ?

Може да почувствате постоянна или периодична болка в челюстта, лицето и шията, когато имате обостряне на TMJ. Може да почувствате, че челюстта ви изскача или заключва и да ви е трудно да дъвчете. Можете също да изпитате главоболие и шум в ушите, свързани с болката в челюстта.

Честа ли е болката в ТМС след бременност?

Болката в ТМС може да се появи по всяко време. Може да изпитате болка в ТМС по време на следродилния период в резултат на промяна на хормоните, повишен стрес и липса на сън.

Как да отпусна челюстта си от болка в ТМС?

Може да откриете, че медитацията, дихателните упражнения и масажът на лицето са полезни за отпускане на челюстта. Вашият лекар, зъболекар или терапевт може също да препоръча специфични упражнения за облекчаване на болката в ТМС.

За вкъщи

По време на бременност може да изпитате болка в ТМС. Тя може да бъде постоянна или периодична. Ако имате болка в ТМС, може също да изпитате проблеми с движението на челюстта, шум в ушите или главоболие. Болката, свързана с TMJ, може да се подобри бързо или да продължи след бременността.

Ако изпитвате болка в ТМС, Вашият лекар може да Ви насочи към зъболекари, физиотерапевти и други специалисти. Студените или горещи компреси, масажът на лицето и противовъзпалителните лекарства без рецепта също могат потенциално да помогнат за намаляване на дискомфорта ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss